Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok

Jelentős a lavinaveszély a Déli-Kárpátokban, a Bucsecs-hegységben és a Fogarasi-havasokban, 1800 méteres magasság fölött – figyelmeztetnek a meteorológusok. Az Omu-csúcson 136 centiméteres, a Bâlea-tónál 119 centiméteres a hóréteg.

Három nappal ezelőtt lezúdult egy lavina a Fogarasi-havasokban, erről készült fotókat tettek közzé az Avalanşe în Carpaţi nevű Facebook-oldalon.

A meteorológusok előrejelzései szerint szerda estétől kezdődően fagy lesz a hegyekben, 1800 méteres magasság fölött mínusz 14 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A Déli- és a Keleti-Kárpátokban, 2000 méteres magasság fölött 60-70 km/órás széllökésekre lehet számítani – figyelmeztetnek a szakemberek.

Székelyudvarhelyen, a meteorológusok előrejelzése szerint csütörtök éjszaka gyenge havazás várható, péntek nappal hózápor, éjszakára gyenge havazás várható hózápor várható, de a hóréteg vastagsága nem éri majd el a 2 cm-t. Január utolsó napjaiban, szombattól, 28-átől kezdődve egészen február 4-éig hózáporok várhatók, a legmagasabb hőmérséklet 3 Celsius-fok lesz, és vasárnap éjszaka lesz a leghidegebb, –5 Celsius-fok.

Kiemelt kép: illusztráció
Agerpres