Láttuk, hogy ránk is figyel valaki

Oklánd község kalandvágyó nyugdíjasai. Füzi Róza néni az alsó sorban balról az első.

A községhez tartozó három falu: Oklánd, Homoródújfalu és Homoródkarácsonyfalva idősei vettek részt 2021. október 1-jén egy autóbuszos kiránduláson a Comité Egyesület szervezésében. Negyven személy utazott Székelykeresztúr-Kőrispatak-Bözödújfalú-Bözöd-Szováta-Korond útvonalon, hazaérve pedig tartós élelmiszerekből álló szeretetcsomagot is kaptak – tájékoztatott Cseke Rozália, az egyesület vezetője.

A karácsonyfalvi Füzi Róza néni is részt vett a kiránduláson, így nyilatkozott róla, amikor találkoztunk a szelídgesztenye-fesztiválon, s megkérdeztük, milyen volt:

– Először is az, hogy nagyon jó volt!

– De nem azért, Rózsika néni, hogy itt vagyok! – szól közbe az egyesület vezetője.

– Nem azért! Hanem már vártuk és hozzá is vagyunk szokva ehhez, hogy az egyesület megszervezi a kirándulásunkat – folytatja lendületesen Füzi Róza néni a beszámolót. – A tavaly elmaradt, de az idén igazán megörvendtem, amikor megtudtam, hogy lesz, és azonnal el is mondtam a szomszédasszonyoknak.

Eljött az a nap, hogy elmentünk: kezdtük Keresztúrral, megnéztük Petőfi körtefáját, aztán az ottani elhelyező központban megkínáltak kedvesen hűsítővel, azután Kőrispatakon voltunk, ott nagyon tetszett a bácsi előadása a szalmakalap múzeumban, ahol bemutatta a folyamatokat, hogy készül a szalmakalap, még egy kicsi szalmakalapot is készített nekünk, amit a legidősebb néninek ajándékoztunk.

Onnan Bözödújfaluba mentünk, ahol Benedek Mihály, karácsonyfalvi tiszteletes bemutatta a falu emlékére állított kopjafákat, majd Bözödben néztük meg a szalmamúzeumot, ott is vendégül láttak. Haza Szováta fele jöttünk, ott felültünk a turista-kisvonatra, nagyon élveztük, fényképeket készítettünk. Korondon is megvendégeltek. Este nyolc órára értünk haza.

Sikerült összekovácsolódni, a végire egyek voltunk. Megismertük egymást. Nyugdíjasokul kikapcsolódtunk, mentünk, nevettünk, láttuk, ránk is figyel valaki, és a végén szeretetcsomagot kaptunk: volt benne liszt, cukor, csokoládé, rizskása, még cukorka is – zárta összegzőjét Róza néni.

Az idősek kulturális kirándulását a Hargita megyei tanács és a gyermekvédelmi igazgatóság támogatta.