Láttam utána a gyerekeken, hogy elérzékenyültek

Szombaton elballagtak a Refi végzősei. A templomozás elmaradt, de a ballagás többi momentumát meg tudták tartani.

Elkezdődtek a kicsengetési ünnepségek Székelyudvarhelyen, május 29-én a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium két végzős osztályának 54 diákja ballagott el. „Nem olyan volt, mint az eddigiek, amikor a templomban tartottuk, és megvolt az ünnepi jellege az átvonulásnak” – mondta el portálunknak Tőkés Zsolt, az iskola igazgatója, de igazából egy ballagás minden momentumát meg tudták tartani: fényképezkedés, osztályfőnöki óra, felvonulás, méltatások, díjátadások.

„Csak a szülők és testvérek vehettek részt, nem is volt szomszédnéni, de még nagymamák, nagytaták sem” – számolt be az igazgató. Miután a kinti lépcsőn megtörtént a fényképkészítés, osztályfőnöki órán vettek részt kilenc órától a diákok. Az osztálytól, osztályfőnöktől való elköszönés után végigvonultak az iskola folyósóján, majd a hátsó udvaron előre elhelyezett székeken foglaltak helyet. „Minden széken egy gázzal töltött lufi volt, amelyet a megfelelő szövegkörnyezetben mindenki elengedett. Megható volt, láttam utána a gyerekeken, hogy elérzékenyültek” – mesélte az igazgató.

A székek között távolságot kellett tartani, a gyerekek maszk nélkül lehettek volna, de az iskolalelkész felkérte a közösséget, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat, így a gyerekek is feltették maszkot – tette még hozzá, illetve, hogy a gondviselés az időjárást is kirendelte nekik: nagyon kellemes idő volt, se eső, se kánikula.

Azóta a Hivatalos Közlönyben is megjelent új szabályozás szerint június elsejétől a következő változások lépnek életbe a ballagási ünnepélyekkel kapcsolatban, amelyeket a szabadban meg lehet szervezni. A tantestületen és diákokon kívül részt vehetnek azok hozzátartozói is, abban az esetben, ha maszkot viselnek, be vannak oltva és eltelt 10 nap a második oltás óta, vagy 15-90 napja átestek a betegségen, vagy van legtöbb 72 órás negatív PCR koronavírustesztjük, vagy 24 órás antigéntesztjük. Maximálisan 1000-en vehetnek részt a ballagásokon, ha mindenki be van oltva, akkor 5000-re emelhető a létszám.

A ballagások sora a Benedek Elek Tanítóképzőben folytatódik június 2-án, szerdán 10 órától. Ezzel egyidőben lesz az Eötvös József Szakközépiskola első ünnepélye is, az iskola ugyanis két részletben búcsúzik végzőseitől, a szakiskolásoktól június 18-án. Június 3-án, csütörtökön 10 órától a Bányai János Szakközépiskola végzősei búcsúznak el iskolájuktól, egy nappal később 9 órától a Kós Károly Szakközépiskola, 10 órától a Tamási Áron és a Marin Preda diákjai. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola az utolsó a sorban, az iskola kicsengetési ünnepségét szintén pénteken, június 4-én rendezik, 16 órától.

A szombati ballagásról készült galériánk

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok