Láttam az egész campust, olyan volt kicsit, mint a filmekben

Középsulis vagy, és még nem tudod merre tovább? Nézd csak, hová hív Lilla. fotó: GÁL ELŐD/archívum

Az egyetemválasztásban segítené az érettségi előtt állókat Györffy Lilla a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség tagjaként a tizenhetedik Egyetemi Nyílt Napokon. Lilla harmadéves orvostanhallgató, emlékezhetsz rá, hiszen 2018-ban az övé volt a legjobb érettségi eredmény Székelyudvarhelyen. Már akkor is hasznos tanácsokkal látta el a középsulisokat.

A december 5-6-án rendezendő, online eseményen azt ígérik, bemutatják, milyen a vásárhelyi oktatás és a diákélet.

Két nap alatt négy egyetemet mutatnak be:

a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet; a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetemet (MOGYTTE); a Babeș-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett Pedagógiai Karát; illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet. Hogy hol lesz? A YouTube-on és a Google Meeten.

A körbevezetés az egyetemen előre elkészített videók alapján történik, és ezek a videók egyetemenként változnak, avat be Lilla. Ő három évvel korábban a nyílt napokon látta először a szimulációs központot, ahol az orvosisok bábukon gyakorolhatnak például egy katéterbehelyezést, vagy szülés levezetést. A színisek werkfilmekből és archív felvételekből raktak össze egy videót, és ez így Lilla szerint jobb is, mintha az üres termekben vezetnének körbe.

Miután a diákokat videóban „körbe vezetik” az egyetemeken csatlakozhatnak egy beszélgetésbe, ahol tanárok és hallgatók egészítik ki az addig elhangzottakat, válaszolnak a középiskolások kérdéseire és beszélnek az egyetemek felvételi procedúrájától és képzéseiről, a különböző pályázati, önkéntes és kutatási lehetőségekről is. Az egyetemek bemutatása és a megfelelő információk eljuttatása mellett szeretnék a résztvevőket már az egyetemi felvételi előtt közelebb hozni jövendőbeli tanáraikhoz, diáktársaikhoz.

Lilla úgy gondolja, hogy itt olyan információkat lehet majd megkapni, amelyeket másképpen lehetetlen lenne,

az egyetemek oldalain nagyon sok esetben elavultak az infók

vagy érthetetlenek. Itt, ha valamire egyenesen rákérdezel, egyenes választ kapsz. Létrehoztak ezért egy kérdőívet, ahol a diákok az őket érintő kérdéseket már előre fel tudják tenni, és akkor biztosan szóba kerül majd a beszélgetés során. Ezt ide kattintva éred el.

„Az például előny, hogy a korábbi években kisebb csoportokban volt a körbevezetés, és két megálló között tudtunk a körbevezető diáktól kérdezni, most, hogy mindenki egy csoportban lesz, sokkal több kérdés felmerül. Ha öt emberből valakinek nem jutna eszébe egy kérdés, harminc emberből nagyobb eséllyel felteszi valaki” – véli.

Ő az Erasmus lehetőségekről is itt tudott meg a legtöbbet, erről még inkább művészet bármilyen információt megtalálni, és más egy olyantól hallani, aki már részt vett. Erről idén is lesz szó, ahogy a Tudományos Diákköri Konferenciáról is. Ja, és sztereotípiákat szeretnének ledönteni, olyanokat, mint hogy az orvosi mellett nincs magánéleted, a Sapi nem egyetem, a művészetisek egész nap játszanak, vagy, hogy BBTE csak Kolozsváron van.

„Én abszolút nem voltam biztos benne, hogy milyen egyetemre megyek még tizenkettedik közepén sem. Volt egy hajlamom efelé, de amikor eljöttem és megláttam, hogy milyen a hangulat a diákok között, akkor tudtam, hogy ez egy jó döntés lesz. Láttam az egész campust, olyan volt kicsit, mint a filmekben. Láttam, hogy van uszoda, s lejöhetek a könyvtárba tanulni, kísérleteket végzünk, megyünk a kórházba gyakorlatozni. A diákszövetségnél meséltek arról, hogy milyen szabadidős programok vannak” – emlékszik vissza. A diákéletbe most csupán sztorizgatás alapján próbálják bevezetni a résztvevőket, de ha kíváncsi vagy rá, szó lesz róla. A teljes programot az eseményre Facebook-oldalán böngészheted.