Láttál már színházat kiállítva?

Fotó: TÓTH HUNOR

Új kiállításával visszarepít a 19. századba a Haáz Rezső Múzeum. Székelyudvarhelyre érkezett az egri Dobó István Vármúzeum Mesés papírjátékok – Schreiber és Rigler-féle papírszínház című vándorkiállítás. A kis „színpadok” tárlatának megnyitója július 21-én, pénteken 18 órától lesz a Haberstumpf-villában. 

A megnyitón beszédet mond Miklós Zoltán István, a múzeum igazgatója, Ölvedi Zsolt alpolgármester, Császi Irén néprajzkutató-muzeológus, a kiállítás kurátora és közreműködik Bálint Zselyke mesemondó.

A kiállítás 20 különleges színpadi jelenettel idézi meg a XIX. század végén népszerű operákat, meséket és szépirodalmi műveket. A díszletek és figurák gazdag látványával elénk tárulnak A varázsfuvola, Tannhäuser, Az orleans-i szűz, Genovéva, A Säckingeni trombitás, A haramiák, Faust, Csipkerózsika, Hamupipőke, Nyolcvan nap alatt a föld körül, Grant kapitány gyermekei, és az Ezeregyéjszaka meséinek előadásai.

Betekinthetünk a papírszínház történetébe, olvashatunk készítési technikájáról, használatáról, a szövegkönyvek íróiról, a művészi kivitelű háttér, oldalkulisszák és figurák illusztrátorairól – írják az eseményről szóló közleményben.

A tárlat július 21. és szeptember 17. között lesz megtekinthető.