Láttál már eredeti Oscar-díjat?

Pénteken megnézhetsz egyet a moziban, és a díjazott alkotóval is találkozhatsz.
Fotó: index.hu

A légy című animáció 1981-ben nyert Oscar-díjat, és így Rófusz Ferenc lett az első magyar alkotó, akihez elég döcögős úton, de végül eljutott a híres szobrocska.

A díjat ugyanis Dósai István, a Hungarofilm akkori igazgatója vette át, mert Rófusz utazási iratait (állítólag) nem sikerült időben kiállítani az akkori bürokrácia miatt. Az amerikai sajtó szerint a díjat átvevő férfi eltűnt az éjszakában, de később a Los Angeles-i rendőrség megtalálta őt a hotelszobájában és lefoglalták a díjat, amit Rófusz hónapokkal később tudott átvenni.

A nyertes rajzfilm egy légy néhány percét mutatja meg, és külön érdekessége, hogy nem úgy végződött, ahogy azt az alkotók szerették volna, mert az nem tetszett az akkori (szocialista) rendszer vezetőinek.

A díj végül így is meglett, és általa Rófusz megismerkedett Hollywood rajzfilmeseinek krémjével, a Walt Disney stúdióiban is látogatást tehetett.

Az első magyar szobrocska és annak tulajdonosa Udvarhelyre április 26-án, pénteken érkezik, 19 órától a volt Stúdió Moziban élőben megcsodálhatjuk Oscart és találkozhatunk az első és egyedüli magyar Oscar-díjas animátorral, aki a szobrocska különleges története mellett felidézi karrierjének fontosabb állomásait.

Nem csak Oscart, hanem Rófusz filmjeit is megnézhetik az érdeklődők, a díjnyertes A légy mellett a Holtpont, a Gravitáció, a Ticket, a Hoppi mesék előzetesét és Az utolsó vacsora című alkotásokat vetítik. A rendezvényt főként felnőtteknek ajánlják a szervezők, a bemutatott rajzfilmeket többnyire tizenkettes karikával látták el.