Láttad az aktuális gáz- és villanyárakat?

Puszta kíváncsiságból kattintottam be az E.ON-nál nyitott online fiókomba, hogy utánanézzek: miért is olyan alacsony az első nyári gázszámlám. Ami másnak örömhír volna, az nálam azért a rettegés foka, mert már ilyenkor a téli számlákra gondolok, főleg amióta keményen megdrágult az energia.

Az alig 50 lejes júniusi számla azért lepett meg, mert úgy emlékeztem, hogy magasabb becslést állítottam be, azzal a szándékkal, hogy fizessek többet a valós fogyasztásnál nyáron, hogy téljen már ne kelljen annyit. Rosszul emlékeztem, de nyomban rájöttem,

hogy ez a legkisebb problémám.

Amint próbáltam fennebb húzni a becslést a fogyasztásnál, nyomban felszökött mellette az árbecslés is, nem is akármennyire! A megszokottnál egy számjeggyel több jelent meg a nyári hónapoknál, és nem hittem a szememnek. Az is csak valami tévedés lehet, gondoltam, hogy a szokásos évi 2.000 lej helyett szinte 8.000 lejt kellene fizessek 1.000 köbméter után.

Akkor ugrott be, hogy lejárhatott az egy éves szerződésem, amit a 2021 júniusi piacliberalizáció nyomán kötöttem 16 bani/kWh áron az E.ON-nal. Hiába kerestem az aktuális szerződési feltételeket, nem találtam sehol az online fiókomban, egy olvasatlan értesítést viszont igen, amiben 

benne volt a sokkoló drágulás oka.

Az E.ON azt közölte velem, hogy a szerződéshosszabbítás fenntarthatatlan a régi csomagár mellett, és július 1-től 68 bani/kWh a fogyasztás és 40 bani/nap lesz a bérlet, amit fizetnem kell. Lefagyott az arcom és rázott a hideg, mint egy spórolós téli éjszakán.

Ez ugyanis a maximális fogyasztói ár, amit a kormány már az elmúlt téli szezon során leszögezett. Az üzenetből az is világossá vált, hogy az új áron való szerződéshosszabbítás az én hallgatólagos beleegyezésemmel már két hónapja megtörtént. Ennek is egyszerű oka van: mivel nem ellenőriztem azt az e-mail címem, amivel regisztráltam, kimentem abból a 14 napból, amit a régi szerződésem lejárta előtt adtak, hogy elutasítsam az ajánlatot és szolgáltatót válthassak. 

Persze, így sem kötelez senki,

hogy náluk is maradjak, így gyorsan átléptem az energiaszektort felügyelő hatóság (ANRE) honlapjára, hogy megnézzem a konkurencia ajánlatát. Sovány vigaszként ért, hogy az E.ON ajánlata még mindig a legelőnyösebb, ugyanis minden szolgáltató a maximális fogyasztói árral dolgozik, de magasabb bérletárakkal. Így azok is csak egy évig jártak jól vagy kevésbé rosszul, akik 2021 júniusában a jobb ár kísértésére váltottak más szolgáltatóra. Már csak azokra gondolok picit irigykedve, akik a múlt télen elfogadták az E.on Promo Gas ajánlatát, és a következő szezonra egy 27 bani/kWh-s árat bebiztosították maguknak.

Azoknak, akik lemaradtak erről,

mégis van egy jó hírem: a 68 banis horrorárat mégsem kell kifizetniük.

A számlázásnál ugyanis figyelembe veszik a kormány árkompenzációját, vagyis a maximális fogyasztói díj 31 bani/kWh lehet, és egészen a következő fűtésszezon végéig, 2023. március 31-éig érvényes marad – erről is az E.ON értesített.

Így „csak” a dupláját és nem a háromszorosát kell fizetnünk az elmúlt télhez képest, s jobb, ha már most elkezdünk félretenni, ha elmulasztottuk a nyári becslést magasabbra állítani, vagyis előre fizetni a téli fogyasztást.

A nem háztartási fogyasztók esetén a fizetendő ár maximum 37 bani/kWh, ha 2021-ben legtöbb 50.000 MWh-t fogyasztottak el.

Ami a villany árát illeti, 

az árstopp többlépcsős:

Egyébként a piaci ár a legnagyobb szolgáltatónak számító Electricánál is elszállt: ha nem volna az árstopp, a háztartások a kompenzált összeg mintegy duplájával, 1,73 lejjel tartoznának kWh-ként az év végéig tartó árszabás szerint. Ha mégis meghaladnánk a felsorolt fogyasztási küszöböket, ennél jobb ajánlata az ANRE táblázata szerint jelenleg csak a Hidroelectricának van: 73 bani/kWh.