Láttad a medvét Keresztúron? (videó)

Szombat éjjel került reflektorfénybe a város egyik utcájában.

Hamar virálissá vált az a videó Facebook-on, amelyen egy nagytestű medve látható, ahogyan fut egy autó előtt, éjszaka, lakott területen. A filmecskét feltöltő Sz. L. éppen Fiatfalvára tartott autójával éjjel háromkor, amikor a város Orbán Balázs negyedében, a Küküllőn átívelő hídnál észrevette a vadállatot. Ezt a pillanatot örökítette meg fényképen a mellette ülő barátja, aki a videót is készítette.

A videó azután készült, hogy a medve végül balra, Sóskút felé vette az irányt. Az alig félperces felvétel végén az látszik, hogy a medve eltűnik az autó jobb oldalán. A sofőr úgy látta, az állat a törökbúzásba menekült.

Habár Facebook-on többen is kritizálták azért, hogy a medve után eredt autójával, és – látszólag – kergette azt, a sofőr elmondta: azért ment utána, mert lakott terület volt, és a videóval fel szerette volna hívni az ott lakók és arra sétálók figyelmét a medve jelenlétére.

A sofőr azért nem értesítette a hatóságokat a 112-es sürgősségi számon, mert a medvét szem elől veszítette, és úgy tudta, amúgy is járőröznek a rendőrök a város területén a hétvégi éjszakákon.

Gheorghe Suciu, a megyei csendőrség szóvivője elmondta: valóban nem érkezett ilyen jellegű hívás a központba, Keresztúrról egyáltalán nem ebben az évben, de arra kérik az embereket, hogy minden esetben szóljanak, ha medvét vagy más vadállatot látnak, mert különben nem tudnak segíteni. A csendőrség kifejezetten a vészhelyzet elhárításában illetékes, a megelőzés már a vadásztársulat és a helyi hatóságok dolga, tette hozzá a szóvivő, aki nem tartja ajánlatosnak a vadállatok követését.