Lapul otthon egy Maszelkád?

Maszelka János képeiből tervez kiállítást a Haáz Rezső Múzeum. Arra kérnek minden magánszemélyt, hogy a tulajdonukban levő Maszelka-műveket – digitalizálás céljából – rövid időre kölcsönözzék a múzeumnak, írják az intézmény Facebook-posztjában.

A kiállítás 2022 januárjában nyilna meg a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében, a cél, hogy a tárlat révén átfogó képet nyújtsanak az életműről. Éppen ezért, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész kurátorságával megvalósuló kiállítást folyamatos kutatómunka előzi meg, s a magánszemélyek által birtokolt Maszelka János alkotások (festmények, grafikák, pasztellek, stb.) feltérképezése céljából minden újabb információ segítségükre szolgálhat. Egyébként a törekvésüket a művész családja számos alkotás kölcsönzésével támogatja.

Hozzáteszik, a használt technikai felszerelés által a minőségi digitalizálás anélkül valósul meg, hogy a művészeti alkotásokat keretből vagy üveg alól eltávolítanák. Biztosítanak, hogy érintetlenül kerül vissza minden kölcsönzött műtárgy a tulajdonosához. A digitalizált adatbázis alapját képezi majd a kiállításon bemutatásra kerülő művek végső sorának.

A múzeumot a 0266-218375-ös telefonszámon lehet elérni hétfőtől péntekig 8 és 16 órák között, s az előzetes egyeztetés szerint a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és visszaszállításáról.

Kiemelt kép: Szabó Károly