Lángra kapott a csíksomlyói romatelep (videó)

Forrás: Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU)

Lángra kapott csütörtök este a csíksomlyói Somlyó utcában található romatelep, a tűzoltóság három tűzoltóautóval és egy SMURD mentőkocsival vonult a helyszínre, áll a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleményében.

Korodi Attila polgármester a helyszínen elmondta: autóbuszok szállítják a fedél nélkül maradt több tucat embert a város két sportcsarnokába, ahol meleg teát és szállást kapnak, a városlakókat is arra kérte, aki tud, az segítsen matraccal, pokróccal, élelmiszerrel, meleg teával.

A tűzben 20 faház teljesen, vagy részben leégett. A tűzoltásban a csíkszeredai katonai tűzoltók és a szomszédos települések önkéntes tűzoltó alakulatai vettek részt, több órai erőfeszítés után sikerült eloltaniuk a lángokat, írja az Agerpres hírügynökség.

„A tűzben leégett házakban lakók egy része rokonoknál vagy szomszédkonál húzta meg magát éjszakára, 230 személyt pedig a csíkszeredai sportcsarnokban helyeztek el, ahol ételt, vizet, meleg teát, matracot, takarót, ruhát biztosítottak nekik a helyi hatóságok, a katonaság és a lakosság támogatásával. A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság pénteken 10 órakor ül össze a helyzet megvitatására” – számolt be később a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

A tűz okával kapcsolatosan Borboly Csaba a Fun FM Rádió műsorában elmondta, hogy „az egyik ház, amelyik pont középen volt, gumiabronccsal, műanyaggal, ezzel meg azzal, ilyen dolgokkal tüzeltek, és onnan indult el”. Faépítményekből állt a terület, amik egymáshoz közel álltak, ez is nagyban hozzájárult a gyors terjedéshez, tette hozzá.

Forrás: Csíkszeredai városháza

Korodi péntek reggel Facebook-oldalán azt írja, hogy szükség van még önkéntesekre az ételosztásnál, ezenkívül téli ruházatra, pelenkára, betétre, fehérneműkre, zoknikra, de papucsokat, törülközőket, szappant, egyszerhasználatos poharat és tányérokat is fogadnak.

Frissítés, 15 óra 30 perc:

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleménye szerint egy elszigeteletlen kürtőcső miatt kapott lángra a romatelep.