Lakóház gyulladt ki Vágásban

November 9-én, szombaton délután három óra körül az egységes segélyhívó számon kértek segítséget a Bögöz községi Vágásból, ahol egy lakóház gyulladt ki. 

A helyszínre a bögözi önkéntes és a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltóság négy autója érkezett ki. A baleset körülményeiről Szígyártó János Attilát, az önkéntes alakulat parancsnokát kérdeztük.

– A ház lakói nem tartózkodtak otthon, a szomszédok vették észre a tüzet, ők értesítették a hatóságokat, vödrökkel hordták a vizet, míg a kiérkeztünk a helyszínre. A tüzet egy töltőn maradt fejlámpa okozhatta, ami rövidzárlat után kigyulladt. Személyi sérülés nem történt, de a lakóházban, a konyhában jelentős anyagi kár keletkezett. Az oltásban a két IFA fecskendős autónkkal vettünk részt – mondta el a parancsnok.

Az önkéntes tűzoltóparancsnok egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ne hagyják felügyelet nélkül az elektronikai eszközöket, fordítsanak kellő figyelmet a kémények kitakarítására most, a fűtési szezon kezdetén. 

A Bögözi Pagyvan Tűzoltó Egyesület önkénteseinek védőfelszerelését – tömlőket, vízszivattyút tömlővel, magasnyomású tömlőmosó berendezést – Hargita Megye Tanácsa 11 ezer lej értékben támogatta.

Egy szemtanú szerint a szomszédok észlelték először a tüzet, a konyha ablakán keresztül látszottak a lángok.

– Nehezítette az oltást a konyhában található gázpalack is, attól féltek, hogy bármelyik pillanatban berobbanhat. Ennek ellenére sikerült megfékezni a lángokat a tűzoltók kiérkezéséig. Nagy anyagi kár keletkezett, a tűz már a szigetelésbe is belekapott, a csempe miatt nem terjedt tovább. A faluból sokan segédkeztek az oltásban, amikor látták, ahogy egy ember munkáját felemészti a tűz – mondta a szemtanú.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Bögözi Pagyvan Tűzoltó Egyesület Facebook-oldala

Â