Labdába rúghatnak a szentléleki bölcsisek

Az új bölcsőde a régi focipálya helyére fog épülni. A Google Maps utcaképe.

Újabb tizenkilenc, környezetbarát és energiahatékony bölcsőde építését hagyta jóvá az országos bölcsődeépítési program keretében a fejlesztési minisztérium, ezúttal összesen 1.170 gyermek befogadását tették lehetővé. A tizenkilencből tizenöt bölcsőde Erdélyben épülhet, jelentette be Cseke Attila miniszter. 

Udvarhelyszéken a minisztérium honlapján közölt lista szerint a Farkaslaka községhez tartozó Székelyszentléleken közepes, 70 kisgyerek ellátását biztosító épület kap finanszírozást. 

Száz új bölcsődéből egy Udvarhelynek is jut

Tavaly nyáron hagyták jóvá egy közepes méretű bölcsőde építését Székelyudvarhelyen. 

A szentléleki régi focipálya helyére fog épülni a teljes község népességét kiszolgáló épület.  – Az a minisztériumtól függ. Nagyon jól haladnánk, ha két év alatt kész lenne –  próbálja óvatosan megtippelni Kovács Lehel polgármester, hogy mennyi idő múlva számíthatnak arra a szentléleki és környékbeli településeken élő szülők, hogy bölcsődébe járathatják a gyerekeiket. 

Azután, hogy aláírják a finanszírozási szerződést, a fejlesztési minisztériummal elkezdődhet az építkezés közbeszerzése, amit az Országos Beruházási Vállalat, a CNI fog elvégezni. A közbeszerzési folyamat gyorsaságától és a kivitelező ügyességétől, szakmai hozzáállásától is függ az, hogy milyen gyorsan lehet kész a szentléleki bölcsőde. 

– Biztos, hogy fog ez még változni, de a beruházás összértéke a jelenlegi számítások alapján 17.263.483 lej – felelte a finanszírozás értékével kapcsolatos kérdésünkre Kovács.

Erdélyben 15

Ugyancsak közepes méretű bölcsőde épülhet Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, a Maros megyében található Maroscsúcson és Marosszentannán, valamint az Arad megyei Kisjenőben, Borosjenőben és Angyalkúton.

Mit szólnál egy ilyen bölcsődéhez? (videó)

A fejlesztési minisztérium közzétette az országos bölcsődeépítési programban felhasználható típusterveket.

Kis bölcsődéket építhetnek a fejlesztési minisztérium finanszírozásával Érmihályfalván, Gelencén, Igazfalván, Magyarláposon, Kaplonyban és Lippán. Târgu Jiu és Szatmárnémeti településeken nagy, 110 fő befogadására alkalmas bölcsőde épül. 

Az épületekben meleg étel elÅ‘készítéséhez alkalmas saját konyha lesz, illetve mosókonyha, orvosi rendelÅ‘ és irodák, játszó- és hálószobák. A nem erdélyi települések közül Târgu Jiu-n kívül a Vaslui megyei Perieni, a  Giurgiu megyében található Ulmi, és a Vâlcea megyei CălimăneÈ™ti településeken örülhetnek a szülÅ‘k, hogy megoldódhat kisgyermekeik felvigyázása.Â