Kutya jó hely épült a város végén, csak át kellene adni


Fotók: Szilágyi István, Ilyés Zalán

Hangos ugatás, csaholás fogad, ahogy a Rákóczi Ferenc utca 78. szám alatti kutyamenhelyre érkezünk. Április eleji látogatásunkkor nyolc gazdátlan kutya élt a 2015 óta működő menhelyen, hamarosan azonban egy új létesítménybe kerülhetnek át. Mindkét helyen körülnéztünk és közben kérdezősködtünk.

Egy korszerűbb menhely létesítésének gondolata már 2016-ban, a jelenlegi menhelyen bekövetkezett árvíz után felmerült, mely több állat elpusztulását okozta. Ezt követően el is kezdték a munkálatokat a város boldogfalvi határában, a volt hulladéklerakó szomszédságában, ezzel párhuzamosan javítottak a régi menhely esővíz-elvezető rendszerén, hogy az új létesítmény elkészültéig továbbra is gondozhassák ott a kutyákat.

Azóta több mint három év telt el, és bár egy évvel ezelőttre ígérték az átköltöztetésüket, a kóbor ebek továbbra is a Rákóczi Ferenc utcai menhelyen várják, hogy gazdára találjanak. Meglehet, ez már az új létesítménynél fog megtörténni, hiszen a hivatal számításai szerint most már „belátható időn belül elkezdi működését.”

Kutyajó lesz, ha egyszer átadják 

Az újonnan épült kutyamenhely teljes felülete 2000 négyzetméter. A 320 négyzetméteren elhelyezett 40 kennel között vannak egy, illetve két kutyának kialakított helyek is, így közel 70 eb élhet majd itt az átadás és az engedélyek megszerzését követően. A menhely áfa nélküli teljes építési költsége 532.231,32 lej, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza sajtószóvivőjétől, aki elmondta azt is, hogy az eredeti tervhez képest költséghatékonyabb megoldást választottak, ami alatt a melléképület ‚konténeres” kivitelezését kell érteni. Ebben a konténeregyüttesben kapott helyet az állatorvosi vizsgáló, műtőasztallal és az orvosi felszerelésekkel, illetve az iroda, a mosdó és zuhanyzó, egy tároló a kutyaeledelnek, valamint egy fagyasztóláda az elpusztult kutyák tetemének.

⎯ Ha elkezdi működését, akkor az egyik legkorszerűbb menhely lesz a környéken – vallja Ambrus Arnold, a műszaki osztály munkatársa, aki a létesítményért felel. – Szemmel látható a különbség ez és a jelenlegi menhely között – mondja, hozzátéve, céljuk az, hogy minél színvonalasabb és nyugodtabb körülmények között tudjon működni a gazdátlan ebek mindennapi gondozása.

Előtte azonban néhány javítás, kiegészítés szükséges: a kennelek rácsa erősítésre szorul, ahogy a terület aszfaltozását is el kell még végezni. Ezt követően tudja átvenni a beruházást a városháza, majd átkerül a műszaki igazgatósághoz, ahol elindítják az engedélyeztetési eljárást, és ha ez megvan, akkor lehet áthozni a kutyákat az új menhelyre ⎯ sorolja az elkövetkező lépéseket Ambrus Arnold, kihangsúlyozva, hogy „nagyon belátható távolságban van a történet.”

Az új menhelyen lehetőség lesz arra is, hogy egy másik, távolabbi kennelbe helyezzék át a kutyákat, ha zavarnák egymást.

⎯ Itt egészen biztosan nem lesz panasz az ugatásukra, mert nincs szomszéd, s a nagyobb tér is segíti a kutyák és a potenciális gazda közötti kapcsolat kialakulását. A régi menhelyen is megvan a szocializáló rész, a zöld füves udvar, ahol barátkozni lehet a menhelyen gondozott kutyával, ám ez jóval kisebb, mint az újonnan épült helyen –mondja.

Elaltathatnák őket, de inkább kivárnak

Bár a törvény értelmében a tizennegyedik, menhelyen eltöltött nap után elaltathatnák a kutyákat, csak ritkán és indokolt esetben folyamodnak ehhez az eljáráshoz. „A törvény ellenére is ragaszkodunk ahhoz, hogy mindegyik gazdára találjon” ⎯ vallja a műszaki osztály munkatársa. A befogott kutyákról fotót készítenek, és adatokkal ellátva a kutyamenhely oldalán közzéteszik, így bárki követheti a sorsukat, örökbe- vagy visszafogadhatja őket.

A kutyák gondozásával megbízott úr szerint változó a menhelyet látogatók száma: van, hogy ketten-hárman is jönnek egy nap, de olyan is van, hogy csak egy személy. Az emberek válogatnak, van, aki házőrzőt keres, van, aki kisebb testű után néz, kisgyerek mellé keres kutyát.

⎯ Valamelyik alkalommal mondták, hogy jönnek, és elviszik – mutat rá a gondnok úr a kék-barna szemű, tavaly szeptemberben befogott kutyára. – De nézték ezt a borzos szájút is, arra is pályáztak. A befogásuk után mindig kell egy pár nap, amíg megbátradnak, megszelídülnek a kutyák, hogy aztán újra gazdához kerülhessenek. Amelyiket lehet, minden nap kiengedem, de még mindig van, amelyiket nem lehet kihozni, csak ha magától jön ki – mondja.

A tapasztalat azt mutatja, leginkább iskolaidőben nő meg a látogatók száma: a szülők elhozzák a gyerekeket, akik megnézik, és van, hogy meg is simogathatják a pórázon tartott, szelídebb kutyákat.

⎯ Azért is van egy lista a bejáratnál – magyarázza Ambrus Arnold –, mert így tudjuk követni, ha valaki gyakrabban ellátogatott a menhelyre, és elszánt a kutya örökbefogadását illetően. Miután több alkalommal eljött, és a kutya is kezdte megismerni őt, a kennel előtti udvaron lehetőséget adunk a potenciális örökbefogadónak, hogy megsimogassa, barátkozzon az ebbel, esetleg kézből egy kis eledelt adjon neki.

Ha ez már megtörtént, és látjuk, hogy egy bizalmas kapcsolat alakult ki a látogató és a menhelyi kutya között, akkor megtörténhet az örökbefogadási eljárás, ami nagyon egyszerű lépésekből áll: egy személyazonossági másolat mellékelésével, valamint a polgármesteri hivatal által kibocsátott örökbefogadási dokumentum kitöltése által lehet átvenni a kutyát. Ezt követően az elektronikus rendszerben már az új gazdával fog szerepelni a kutya neve és azonosító száma – sorolja.

Kutyaélet a városban

⎯ Általános probléma Udvarhelyen a kóborkutya-kérdés – véli Ambrus Arnold. ⎯ Mindenkinek van kutyája, de nagyon kevesen tudják felelősséggel tartani.

A gazdátlan kutyák befogása havonta, előre betervezett időpontban, törvényes keretek között történik. Éppen ezért nem működik az, hogy a lakók kérésére mennek ki befogni az utcán kóborló ebeket.

⎯ Megvan a pontos leírása, hány személynek kell jelen lennie a befogási akción: van egy szakember, aki fegyvertartási engedéllyel rendelkezik, az altatólövedéket viszont az állatorvos adja, ők jelen kell legyenek a befogáskor, emellé még szükségeltetik a kisegítő személyzet. Legkevesebb négy ember szükséges ahhoz, hogy egy kutyabefogást meg tudjunk valósítani mondja a menhelyért felelős hivatalnok, hozzátéve, hogy a befogási akciók sikere nagyon sok mindentől, így az évszaktól, az időjárástól, de az iskolai aktivitástól is függ.

„Sok diák eldobja a kiflijét, szendvicsét, és szinte óra pontossággal meg lehet mondani, mikor, melyik irányba indulnak az iskolák környékére bizonyos kutyacsoportok. A kóbor ebek nagyon könnyen odaszoknak, ahol étel van, ezért felhívnánk a lakosság figyelmét arra, használják a hulladéktárolókat, és ne etessék őket, még akkor se, ha megsajnálják, mert a kutyákban ösztönös szokássá alakul ki, és biza, elég sok problémát tud okozni” figyelmeztet Ambrus Arnold.

Egy sikeres befogási akció során havi két-három kutyát sikerül befogniuk, de van, hogy egyet sem: abban a pillanatban, ahogy a kutyasereg meglátja a felemelt puskacsövet, öt kutya tíz felé fut, és van, hogy végül egy kutyát sem sikerül behozni a menhelyre.

A befogásukat követően állatorvosi kivizsgálásban részesülnek a kutyák, amibe beletartozik mind a testi, mind a mentális egészségi állapotuk felmérése, a kötelező veszettség elleni oltás és féregtelenítő beadása, valamint a chippel való ellátásuk. Ha már chipje van, és gazdás kutya, hét munkanap után váltható ki a menhelyről, a kutyabefogási illeték kifizetésével, ami kétszáz lej. Az örökbefogadás, ami a befogástól számított tizennegyedik munkanap után lehetséges, azonban ingyenes.