Kurta Zsuzsa: azt hittem, fölröpülök az égbe

Fotók: a műsor Facebook-oldala

Idén az erdélyieknek is volt szurkolni valója a RTL Klub 10 éves szülinapját ünneplő főzős valóságshowjában, a Konyhafőnökben, hiszen a székelykeresztúri Kurta Zsuzsa ott volt a műsor péntek esti fináléjában. Versenytársával, Kettel-Fülöp Flórával maradtak a végjátékra, ketten főzhettek a verseny fődíját jelentő 10 millió forintért.

Kurta Zsuzsa vagyok, székely gyerek

– ezzel a mondattal kezdődött minden, így lépett be a válogatóra a keresztúri versenyző egy Sárközi Ákost ábrázoló pólóban, hiszen mint elmondta, hatalmas rajongója a Michelin-csillagos séfnek. Ennek rendje és módja szerint el is sírta magát, amint meglátta a műsor egyik főszereplőjét. Ugyan ekkor még nem sikerült meggyőznie egyik séfet sem, hogy rögtön a válogató után kiválasszák csapatukba, de később, a kötényszerző napokon annyira jól teljesített, hogy a két séf párbajozott is érte. Végül Rácz Jenő séf csapatába került.

A verseny során végigkövethettük Zsuzsi kibontakozását, ahogy hétről hétre szárnyalt – zsinórban többször mehetetett fel elsőként a galériára, azaz nyerte meg az aznapi fordulót –, és az olyan mély hullámvölgyeket is, amikor biztatni kellett séfjének Zsuzsit, hogy ne adja fel. Mivel a döntő hét előtti utolsó napon ő volt a verseny legeredményesebb séfjelöltje, egyenes útja vezetett az utolsó hétre, amely során bebizonyította, ott a helye az utolsó – mindent eldöntő – főzésnél is. Elmondása szerint oké, hogy szeretett főzni, de azt sosem gondolta, hogy ennyi idősen ilyen ütemben tud majd fejlődni, és hogy eljuthat a verseny végső szakaszáig,

a pénteki döntőbe.

„Mindenki, aki ezt nézi, Székelyföldön, Magyarországon, szurkoljunk Zsuzsinak” – biztatta a tévénézőket séfje, Rácz Jenő a műsor idei évadjának utolsó részében, amelyben a két finalistának korábbi versenytársaikból álló két-két fős csapatukkal előételt, főételt és desszertet kellett készíteniük, összesen kilenc tányéron. Öröm volt nézni, hogy a verseny során önbizalomproblémákkal küzdő Zsuzsi konyhafőnökként terelte a csapatát, és ha kellett, hangját is megemelve tartotta kézben a versenyét: „nincs magánakció nélkülem” – intette rendre egyik „beosztottját”.

Miután a meghívottak és a műsorvezetők kielemezték az eléjük tett fogásokat, jöhetett az eredményhirdetés, amelynek végén Zsuzsi örülhetett.

„Azt hittem, fölröpülök az égbe, annyira boldog voltam, azt sem tudtam, mit csináljak. Megmutattam, ha akarok valamit, akkor el tudom érni. Most már elhiszem azt, hogy tényleg jó vagyok. Jézus! Úristen! Megnyertem a Konyhafőnök jubileumi, tizedik évadját. Most már úgy fogok járni az utcán, hogy felemelt fejjel és kihúzva magamat” – fogalmazott a verseny végén a keresztúri konyhafőnök.

Hogy mit csinál a fődíjjal?

Még az is lehet, hogy gasztrovlogger lesz, az erdélyiekhez mindenképpen szólna, árulta el a műsorvezető, Fördős Zé kérdésére a döntő során. A Blikknek pedig azt nyilatkozta:

– Van egy élelmiszerboltunk, ahol egyharmad tulajdonrészem van. Négy napot szeretnék foglalkozni a bolttal, kettőt pedig a gasztronómiával. Ha a Jóisten engedi, akkor egy napot pihenek, de ha nem, az sem baj. Megtudták a vásárlók, hogy A Konyhafőnökben szerepelek, így nagyon megnőtt a forgalmunk, valószínűleg fel kell majd vennünk egy új kollégát.