Kulináris kalandra hívnak Lövétére

Őseink ízlésvilágába kalauzolnak el. Bemutatkozik többek között a gölődör leves, az ispékes, a kiszi, a tokányleves, és a buszulepény. Így készül a szenterzsébeti gombos tészta. Fotók: András Tamás

Feledésbe merült régi recepteket, Udvarhelyszék hagyományos ételeit térképezte fel a Homoród-Küküllő Leader Egyesület az elmúlt hónapokban. Ételkülönlegességek népszerűsítését vállalta fel a helyi akciócsoport, azzal a céllal, hogy ezeket megismertessék az emberekkel, becsempésszék az éttermék kínálatába.

Az összegyűjtött recepteket elkészíttették, lefotóztatták, egy füzetben megmutatják az érdeklődőknek szeptember 21-én. Lövétén, a Tájház udvarán 10 órától kezdődik a Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban elnevezésű esemény, amelyre várják a Leader egyesület által lefedett térség vendéglátással foglalkozó vállalkozóit. És nem csak őket. Szakmai programokkal, kulturális műsorokkal körítik az ételkülönlegességek kóstolóját.

Így készül a csülkös-tárkonyos leves kőrispataki módra. Fotó: Vetési Annamária

Kovács Elek, etédi pálinkafőző, a Székely Titok tulajdonosa a pálinka turizmussal való találkozásáról, Orbán Ferenc szakács hagyományos ételeink szerepéről, Rózsa Péter biogazda a gasztronómiai anyanyelvünkről fog beszélni.

Kókós lepény készül Lövétén.

A szakmai előadások után bemutatják a receptkönyvet, amiről Lázár László, a szervezet ügyvezetője így beszél:

– A receptekből a hozzáértő ember megállapíthatja egy-egy település múltját, lakóinak értékrendjét, a saját világukkal való kapcsolatát. Az is megfigyelhető a recepteket tanulmányozva, hogy nagyanyáink semmit sem hagytak kárba veszni, körültekintően és takarékosan készítették élelmiszereiket. Az alapanyagaik minden részét valamilyen módon felhasználták. Mindig megtalálták mindennek a helyét a terített asztalon.

Kulturális műsorok

Verset szaval György Emőke Lövétéről
Fellép a székelyszenterzsébeti Cickom Énekegyüttes
Népdalokat énekel Elekes András Szentegyházáról
Énekel a felsőboldogfalvi Zilincki Nóra Hanna
Mesét mond Murzán Zoltán Kisgalambfalváról
Fellép a Forgórózsa Néptáncegyüttes Rugonfalváról és
Kákvirág Néptánccsoport Lövétéről

Az ügyvezető hangsúlyozza, hogy az esemény nem fesztivál, inkább szakmaibb jellegű rendezvénynek álmodták meg.

A térség értékeinek népszerűsítése miatt olyan előadókat hívtak, akik az adott területen élnek. Céljaik között szerepel ezen értékek turizmusban való hasznosítása a következőkben.

A program végén, 13-14 óra magasságában lehetőség nyílik megkóstolni a receptkönyvben szereplő ételeket a Tájház udvarán. Eső esetén a szervezők a szomszédságban lévő kultúrházba költöztetik a rendezvény bizonyos programjait.