Külföldi munkára készült az ötödik hargitai fertőzött

A kép illusztráció.

Más napokhoz képest pénteken szokatlanul későn, délután fél 6-kor küldte az egyórai adatokat a prefektusi hivatal, Adrian Pănescu szóvivő gyűlésre hivatkozva utasította el korábbi érdeklődésünket a friss Hargita megyei adatok iránt.

Pénteki levelében a prefektusi hivatal megerősítette az országos hírben is szereplő öt Hargita megyei fertőzöttet. A legújabb beteg egy magánlaborban végeztette el a tesztet, ami külföldi munkavállalásához volt szükséges. Miután az pozitív lett, azonnal elszigetelték, és járványügyi ankétot indítottak.

Három személy fekszik megfigyelés alatt a székelyudvarhelyi kórházban, az első (etédi) fertőzöttet kiengedték, miután kétszer is negatív lett a tesztje. Őt 14 napig házi elszigetelésben tartják. Az első fertőzötthöz különben három személy volt köthető: az (elhunyt) édesapja és még két kontaktszemély.

Változatlanul 52 fő azoknak a száma, akik érintkeztek a fertőzöttekkel, és emiatt házi elkülönítésbe helyezték őket – derül ki még a közleményből.

Karantén, ellenőrzések

A megyében 230 személy van intézményes karanténban, eddig 93-an hagyhatták el azt. Még 982 személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, eddig összesen 3.336-an hagyhatták el otthonukat a házi karantén után.

A rendőrök április 9-én megyei szinten 323 személyt ellenőriztek otthonukban, 124 esetben állapítottak meg kihágást a kijárási tilalom megszegéséért, négy esetben kereskedelmi kihágást, összesen 215 ezer lejre büntettek.

Ezúttal Udvarhelyszékre irányították az erősebb hatósági jelenlétet.

Székelykeresztúron és környékén 459 személyt ellenőriztek a közutakon, és 60 személyt otthonában, 23 kihágást és 37 ezer lejnyi büntetést állapítottak meg.

Székelyudvarhelyen és környékén pedig 238 személyt ellenőriztek a közutakon, és 81 személyt otthonában, 57 kihágást és szinte 100 ezer lejnyi büntetést állapítottak meg.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 10-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!