Krumplit szedtek, kincseket gyűjtöttek

Gyerekek szaladgálnak, tízóraiznak hétfőn reggel a Peda udvarán, mígnem megszólal a csengő: itt az ideje bemenni az osztályterembe, kezdődik a tanóra.

Ám az iskola tornatermében gyülekező kis óvodásoknak egészen mást jelent ma a becsengetés: kezdődik az ovi atlétika.

Fotók: Hodgyai-Lőrincz Eszter

„Addig kell felmenni a lépcsőkön, amíg már csak a tornatanár néni füttye hallatszik” – igazítanak útba minket, ahogy a Peda hátsó épületébe lépünk. A legfelső emelet utolsó lépcsőfokához érve már halljuk is a hosszú sípszót, ami a sorakozót jelzi. A tornateremben hat oszlopba rendeződnek a gyerekek, minden csapat különböző színű pólóban, mögöttük az óvó nénikkel, akik legalább annyira izgulnak, mint az óvódások.

Bárhogyis legyen, mozogj!

A gyerekek nyüzsgését aztán Varró Enikő, a Kipi-kopi Napköziotthon óvónője, az ovi atlétika egyik szervezője szakítja félbe.

– A mai napnak küldetése van, az, hogy kihangsúlyozzuk, mennyire fontos a mozgás, az egészséges életmódra nevelés az életünkben – mondja az óvónő. Összesen négy településről, Oroszhegyből, Fenyédről, Keményfalváról és Udvarhelyről érkeztek nagycsoportos óvodások, hogy csapatokban megmérettessék magukat az ovi atlétikán.

Ám nem feltétlen a versenyen van a hangsúly, a lényeg, hogy „bárhogyis legyen, mozogj”, bátorítja Martin Luther King idézetével a mozgásra a kicsiket az óvónő, majd Mihály Anna Máriának, a Peda testnevelés szakos tanárnőjének adja át a stafétát, hogy valójában is megmozgassa az óvódásokat.

Lesz itt ma krumpliszedés, farkincát kell elszállítani a túlsó szigetre, hengergőzni kell a babzsákokért, és úgy szerezni kincset a csapatnak, hogy közben a boomerang nyelve leselkedik a kicsikre – sorolja a játékokat a tornatanár. 

Hajrá Zalán, hajrá Luca!

Szól a síp, és már indulnak is a kicsik, villámgyorsan teszik le a teniszlabdákat a kijelölt helyekre, s ahogy visszaérnek, már pacsiznak is társukkal, akik fürgén szedik fel utánuk a labdákat, akárcsak a krumplit a krumpliszedésnél. A gyerekeknek nem újdonság a krumpliszedés című játék, és nemcsak: többen is nyújtják kezüket a kérdésre, hogy ki az, aki már igazából is szedett krumplit.

Alig pihentek meg az első versenykör után, már jön is a következő küldetés az ovisoknak: el kell szállítani a farkincát (a mezt) a túlsó partra, csakhogy ez korántsem olyan könnyű feladat: a padon hason csúszva, majd a hulahoppkarikákba kétlábbal szökdelve kell eljussanak a „szigetig”, ahol aztán ledobhatják színes farkincájukat, és futnak is vissza a csapathoz.

– Hajrá Zalán, meg tudod csinálni! Gyere, gyere, gyere – a tornaterem a kicsik egymást biztató szavától hangos. Vannak itt Vidám manók, Serénykék, Ugri-bugrik, Gumibogyók, de Szorgos cinkék és Urusos nevet viselő kis óvodás csapatok is, s bár hősiesen helyt állnak a feladatokban, az ötödik versenyjáték végére azért mindenki elfárad, jöhet is a jól megérdemelt jutalom.

Gyümölcstálat, teát, vizet kapnak frissítőként az óvodások, akiket még az eredményhirdetés előtt egy újabb küldetéssel bíz meg a tornatanár néni: „mondjátok el a nagytestvéreiteknek, mennyit mozogtatok ma, és motiváljátok őket, hogy ne nyomkodják annyit a telefont. Biciklizzetek, sétáljatok a természetben, és minél kevesebbszer kapcsoljátok be a tévét. Kicsi tévé, sok mozgás, azért, hogy ne legyen sok szomorú felnőtt” – biztatja őket.

Majd a kicsik nagy izgalmára, az eredményt is kihirdetik: ügyesen teljesítettek a Szorgos cinkék, majd fej-fej mellett végzett a Vidám manók csapat és a Serénykék, akiket harmadik helyezettként az Urusos csapat, majd másodikként a Gumibogyók követtek, és végül az Ugri-bugrik voltak a leggyorsabbak. A jutalom mindenkinek jár: egy-egy gyümölcstál, a pöttyös labda és hulahoppkarika. 

Az óvónőknek is meglepetés volt

Idén a Benedek Elek Pedagógiai Líceum tornatermében szervezték az ovi atlétikát a Kipi-kopi Napköziotthon óvónői. Mivel fontosnak tartják a napköziben a mozgást, az egészséges életmódra nevelést, ezt a két témát „ötvözik” általában a napközis tevékenységekkel is, mondják Simó Emese és Varró Enikő óvónők. 

Az ovi atlétika főként nagycsoportos gyerekeknek szólt, az ők korosztályukhoz megfelelően voltak kialakítva a játékok, de azt még az óvónők sem tudták, milyen versenyjátékok lesznek, teljesen meglepetés volt – mesélik.

A szervező Kipi-kopi Napköziotthonból három csapat óvodás érkezett, az óvónők számára igencsak nehéz feladat volt kiválasztani a gyerekeket: nemcsak azt nézték, kik azok a gyerekek, akik mozgás, ügyesség szempontjából megállják a helyüket, fontos volt, hogy bátran ki merjenek állni versenyezni, jó csapatjátékosok.

Nem véletlen, hogy a lelki egészség világnapjára esett idén az ovi atlétika, a tevékenységeket általában egy-egy világnaphoz próbálják kötni: a szív világnapján aerobikoztak, a gyaloglás napján a mezőn sétáltak, mesélik a Kipi-kopi óvónői. 

– Mi nagyon lelkesek vagyunk, úgyhogy ha jövőben, akárcsak idén, sikerül támogatást szerezni az önkormányzattól, jövőben is lesz ovi atlétika, mi ráharaptunk erre az egészséges életmódra nevelésre, a mozgásra nevelésre – mondták el a szervező óvónők.