Közelíti a 10 ezreléket Oklánd

A Hargita megyei közegészségügyi hatóság közzétette az október 4-én érvényes fertőzöttségi arányokat. Eszerint Udvarhelyszéken két településen meghaladta a 6 ezrelékes határt a fertőzöttség: Fenyéd községben 6,44, Oklándon a legmagasabb megyeszinten: 9,77, vagyis az utóbbi 14 napban minden 1.000 községbeliből 9,77-nél kimutatták a fertőzést.

Frissítés 2021. okt. 5-én 20.33-kor:

Oklánd 11,28 ezreléken, Fenyéd 6,9-en van. A teljes lista elérhető ezen a linken.

Oklándon még múlt kedden egy koronavírusos sem volt, a hirtelen megnövekedett fertőzöttségi arány annak köszönhető, hogy az oklándi elhelyező központban 8 gyermek és egy nevelő elkapta a vírust, ezen kívül 4 Udvarhelyen élő, de a községben lakhellyel rendelkező és 2 Oklándon élő személyről tudnak, akiknél kimutatták a fertőzést. A községhez tartozó Homoródkarácsonyfalván 1 koronavírusos eset ismert. A betegek közül egy személy van kórházban, nála múlt kedden mutatták ki a fertőzést – számolt be megkeresésünkre portálunknak Godra Lehel polgármester.

Godra Lehel, Oklánd polgármestere
fotó: Pál Edit Éva | archív

A hat ezreléket meghaladó településeken szigorú korlátozások lépnek érvénybe a kormány múlt pénteken kiadott határozata szerint, például kül- és beltéren is kötelező a maszkviselés közterületeken, de a polgármester szerint nem kaptak a megyei vészhelyzeti bizottságtól átiratot erről, így még a községben nem léptek érvénybe a korlátozások.

Mire lehet számítani?

A hat ezreléket meghaladó a településeken csak oltási igazolással lehet a vendéglátóhelyeket látogatni, a magánrendezvényeket hajnali 5 és éjfél között lehet megtartani, és csak beoltott személyek vehetnek részt rajtuk. Hat ezrelék fölött csak hétvégén van éjszakai kijárási tilalom az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők számára, 7,5 ezrelék fölött azonban a hét minden napján saját felelősségre kitöltött nyilatkozat szükséges, amennyiben egy beoltatlan személy el akarja hagyni este 20 és hajnali 5 óra között a lakóhelyét.

Ott, ahol éjszakai kijárási tilalom lép érvénybe, az élelmiszerüzletek este 22 óráig tarthatnak nyitva a korábban megszabott 18 órai zárás helyett. A teljes határozat itt olvasható.

Három ezrelék fölött:

Udvarhelyszék szintjén Zetelaka követi Fenyédet 5,66 ezrelékkel. Szintén a 3-as küszöbérték fölött van Székelyvarság 4, Kányád 3,48 és Homoródszentmárton 3,04 ezrelékkel.

A három ezrelékes fertőzöttségi arányt meghaladó településeken érvényes szabályok ide kattintva olvashatók.

Három ezrelék alatt:

Székelykeresztúrt egy hajszál választja el a 3 ezreléktől, 2,96-on állt hétfőn. Máréfalván 2,8, Székelyudvarhelyen, 2,13, Székelyderzsben 1,93, Farkaslakán 1,87, Szentábrahámon 1,82, Felsőboldogfalván 1,68, Bögözben 1,39, Etéden 1,3, Kápolnásfaluban 0,92, Parajdon 0,72, Szentegyházán 0,53, Siménfalván 0,51, Oroszhegyben 0,48, Korondon 0,46, Lövétén 0,27 ezrelék a fertőzöttségi ráta. Homoródalmás, Nagygalambfalva és Újszékely községekben a legjobb a helyzet, ott pillanatnyilag senki sem koronavírusos.