Közelít a zöld zónás besoroláshoz Románia

Frissítette csütörtökön, december 2-án az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista december 5-én, vasárnap 00.00 órától lép hatályba.

Az új lista szerint Románia továbbra is sárga zónás, de csak egy hajszál választja el attól, hogy zöld zónába kerüljön: jelenleg utolsó helyen áll a sárga zónás országok listáján.

Magyarországon azonban rosszabb a helyzet, továbbra sem került ki a piros zónából, az innen Romániába utazókra érvényes szabályokról itt írtunk korábban.

Sárga zónás lett Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Moldova, Mongólia és Belize is a csökkent esetszámok miatt, de zöldből került át sárgába Spanyolország, Svédország, Vietnám és Brunei Darussalam.

Zöld zónába került Guam, Guyana, Suriname, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Turks- és Caicos-szigetek.

A sárga zónából érkező személyek mentesülnek a karantén alól, ha oltási igazolványt, a betegségen való átesésről szóló dokumentumot vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel. A piros zónából jövők nem mentesülnek a karantén alól, ha csupán negatív teszteredményt mutatnak fel, nekik szükséges a fenti dokumentumok egyike. Leghamarabb a karantén tizedik napján lehet szabadulni, ha az illető személy nyolcadik napon elvégzett PCR-tesztje negatív lett.

Az országok besorolásának teljes, frissített listája ide kattintva érhető el.

digi24