Közelít a gázolajhoz a benzin

A legnagyobb hazai üzemanyag-forgalmazó, a Petrom rövid idő alatt 14 banival emelte a standard benzin árát. Amíg az előző héten 5 banival, március 6-án 4 banival, majd március 8-án még 5 banival drágítottak – számol be róla a Maszol hírportál.

A monitorulpreturilor.info portál naprakész adatai szerint Erdélyben jelenleg a Lukoil kútjainál a legolcsóbb a standard benzin, litere 6,59 – 6,61 lejbe kerül. A Petromnál 6,66 lej a legolcsóbb benzin, míg a többi nagy forgalmazónál 6,67 lejnél kezdődnek az árak. Gázolajat legolcsóbban a Lukoil és a Petrom kútjainál lehet vásárolni, literét 7,3 lejért.

Az utóbbi hónapokban a benzin és a dízel ára közti különbség jelentős mértékben csökkent, jelenleg átlagban 65 bani körül van. Tavaly októberben a dízel literenként átlagban 1,5 lejjel volt drágább a benzinnél, ami történelmi csúcsot jelentett, a peco-online.ro portál adatai szerint az elmúlt 30 napban a benzin átlagára 1,1 százalékkal nőtt a hazai kutaknál, míg a gázolajé 4,2 százalékkal csökkent.

Az Európai Unióban csak két tagországban kell kevesebbet fizetni az üzemanyagért, mint Romániában: Bulgáriában és Máltán – írják.