Egy osztálynyi tanár jött tanulni a Pallóba

Fotó: Romániai Magyar Pedagógus Szövetsége Facebook-oldal

Bár javában tart a nyári vakáció, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában nem állt meg az élet: az iskola Kossuth Lajos utcai épületéből öt napon át folyamatosan ének- és zeneszó szűrődik ki. Július 5-e és 9-e között szervezték meg ugyanis az intézményben a Bolyai Nyári Akadémia zene- és képzőművészet szakirányú továbbképzőjét, idén a 27. alkalommal.  

A szünidő miatt kongó termeket nem csupán Bach, Beethoven-művek, hanem a résztvevő pedagógusok képzőművészeti alkotásai is megtöltik, az egy hetes továbbképző alatt készült munkáikat pénteken állítják ki az iskola pincegalériájában. Emellett több koncertet is műsorra tűztek a héten a Székelyföldi Filharmónia társszervezésében.

A Pallóban zajló ötnapos továbbképző – mely a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szervezésében zajlik – célja, hogy a Kárpát-medence magyar nyelven oktató pedagógusai új gyakorlati módszerekkel ismerkedhessenek meg, a mesterkuzusok által fejlődhessenek, tanárkollegáikkal való találkozásuk alkalmával új tapasztalatokra tehessenek szert.

Hiszen, ami a találkozások során szerzett tapasztalatok által gyűl össze, az sokkal kézzelfoghatóbb, mint a szakkönyvekből szerzett tudás – véli Bodurian Ágota, a zene- és képzőművészet szakirányú továbbképző szervezője, akinek szervezési munkáját az iskola vezetősége támogatta.

Előteret adni a művészeti tantárgyaknak

– A szakmai fejlődés volt az elsődleges cél akkor, amikor Udvarhelyre jött ez a képzés − korábban két évig Nagyenyeden működött − mondja Bodurian Ágota szervező, hozzátéve, az elmúlt 27 évben ennél nagyobbá nőtte ki magát a képzés:

– A képzés jó alkalom arra, hogy találkozzanak egymással az ország minden részéről érkező pedagógusai. Szatmár, Hargita megye, Temesvár, Brassó megye, az egész országból jönnek a képzésre, az előadótanárok pedig rendszerint Magyarországról érkeznek – osztja meg, majd hozzáteszi: rengeteg olyan résztvevő van, aki tizenéve visszajár, mert bebizonyosodott számára, hogy hasznos és felhasználható a mindennapi pedagógusi tevékenységben.

Tanárként úgy látja, egy kisgyerek lelkéhez a legkönnyebben a zene és a rajz által lehet hozzáférni, éppen ezért a képzésekkel egy megerősítést szeretnének adni a pedagógusok számára abban, hogy van érzékük és tudásuk a művészeti tantárgyakhoz. A tapasztalat ugyanis sajnos azt mutatja, ezek a tantárgyak a tanító- és óvóképzésben egyre inkább háttérbe szorulnak, a pedagógusoknak pedig szükségük van arra, hogy képezhessék magukat.

Idén közel 40 résztvevő képezné tovább magát, tíz pedagógus a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanára, Imets László irányításával zajló képzőművészeti szakra, tizenhatan pedig a zene szakirányra iratkoztak, mely tevékenységekhez több Pallós diák, egyetemi hallgató is csatlakozott.

A szervezők idén is a továbbképzőre jelentkezők igénye szerint alakították ki a csoportokat, eszerint hegedű-, zongora-, magánének csoportokra iratkozhattak a pedagógusok, melybe tizenöt Pallós diákot is bevontak, akik hegedűn, zongorán játszanak, illetve énekelnek.

Megreformálni és kiteljesedni

A továbbképző első és második napján Fejes Krisztina budapesti vendég művésztanár tartott zongora mesterkurzust, Kálmán Emese szervezésében. Az erdélyi származású zongoraművésznek szívügye a határontúli fiatal tehetségek támogatása, egy tehetséggondozó program létrehozásának gondolata már 2007-ben, a nagyszebeni Carl Filtsch zongoraverseny fődíjának elnyerése után megfogalmazódott benne. Később, 2019-ben megszületett a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület, mellyel az erdélyi diákok pályaorientációját segítik, ösztöndíjas támogatást és fellépési lehetőséget nyújtva számukra. Az Egyesület ugyanakkor − egy nyertes pályázat révén − erdélyi művészeti iskolák, így például városunk művészeti középiskolájának hangszerparkját is tervezi felújítani a közeljövőben.

Fotó: a szerző felvétele

Fejes Krisztina korábban Kínában, Kolumbiában, Mexikóban tartott mesterkurzusokat, városunkban most először járt azzal a céllal, hogy a kiválasztott Pallós növendékek zongora előadását irányítsa, útmutatást adva ezáltal a képzésen résztvevő tanároknak.

– A mesterkurzus alatt kicsit más szemszögből próbáltam megközelíteni a diákok eddigi tudását, a zongoraműveket igyekeztük megreformálni. Tulajdonképpen egy kommunikációról van szó a zenemű, a növendék és az ő tanára között, – mondja Krisztina – a fiatal tehetségek irányítását kiemelten fontosnak tartjuk, szeretnénk egy irányt mutatni arra vonatkozóan, mi az, amiben ki tud teljesedni a fiatal, hogy majd azt mondhassa, ő egy művész.

A Bolyai Nyári Akadémia  zene- és képzőművészet szakirányú továbbképzőjének utolsó napját, péntek, július 9-ét 17 órától a képzőművészeti szakirány résztvevőinek munkájából készült kiállítás zárja az iskola pincegalériájában, ezt követi 18.00 órától a záróhangverseny a városháza Szent István termében, ahol a zene képzésen részt vett pedagógusok és a tevékenységekbe bevont diákok, egyetemisták kórusát valamint egyéni előadását hallhatja a közönség.