Közel kétszáz tüntetőt tartóztattak le Bukarestben

Az ország több városában tüntettek hétfő este a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen, köztük Bukarestben, Konstancán, Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Brassóban, Brăilán, több mint százan gyűltek össze Iaşi-ban, Galacon, több tucat ember tiltakozott Ploieşti-en, Tulceán és Focşani-ban is, írja az Agerpres.

A tiltakozók zászlókat lengettek, vuvuzellákat fújtak, és olyan jelszavakat kiabáltak, hogy „Le a kormánnyal!”, „Szabadságot!”, „Le a maszkkal!”, „Szájkosár nélkül!”. 

Bukarestben 188 személyt állítottak elő a tüntetés nyomán, azonosították őket, lefényképezték és ujjlenyomatot vettek tőlük a rendőrségen – tájékoztatott kedden Bogdan Berechet, a fővárosi rendőrség vezetője.

Ionel-Cătălin Stegăroiu, a fővárosi csendőrség parancsnokának beszámolója szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó új óvintézkedések elleni tüntetés éjfél körül vesztette el békés jellegét,

12 csendőr megsérült,

hárman közülük kórházba mentek, de nem volt szükség a beutalásukra.

Éjfél körül a tüntetők egy része a Győzelem (Victoriei) térről a Római tér (Piaţa Romană) felé indult, majd minden ok nélkül letelepedett az úttestre. Három tüntető hirtelen megváltoztatta az útirányát, és amikor a csendőrök megpróbálták igazoltatni őket és megtudni, merre tartanak, az illetők kezelhetetlenné, sőt, agresszívvá váltak. Miután a hatóságok ártalmatlanították őket, az úttestet elfoglaló csoport kemény tárgyakkal kezdte dobálni a rendfenntartókat, emberi sérüléseket és anyagi károkat okozva – idézte fel a történteket a csendőrparancsnok. Berechet tájékoztatása szerint kirakatokat, utcai bútorzatot, buszmegállókat, járművek ablakait törték össze a zavargás résztvevői.

Eddig 22 bírságot róttak ki több mint 200.000 lej értékben. A rendbontókat kihallgatják, és mindenkit azonosítani fognak, aki vétkes a rongálásokért és a közrendháborításért. A fővárosi rendőrség hatósági közeg megsértése, közrendháborítás, rongálás, gyújtogatás, minősített lopás, a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartása és veszélyes tárgyak (kés) illegális viselése miatt indított vizsgálatokat. Az eljárásokat a bukaresti első, harmadik és negyedik kerületi bírósági ügyészségek bonyolítják le – jelentette ki a rendőrparancsnok. 

Kiemelt kép: Vladim Ghirda Forrás: MTI/MTVA