Közel 8.000 diák marad le a próbaérettségiről

A román írásbelivel elkezdődött hétfőn, március 22-én a próbaérettségi vizsga a végzős osztályok számára, kedden a szaknak megfelelő kötelező, szerdán a szaknak megfelelő választott tantárgy következik, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgáznak, írja az Edupedu. Az eredményekre 31-éig kell várni.

Azokon a településeken azonban, ahol karantén van érvényben (Temes, Brassó és Ilfov megye), a diákok nem tudnak részt venni a próbaérettségin. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter bejelentette a tervek szerint a 78 érintett intézmény közel 8.000 tanulója későbbi dátumon fogja megírni a szintfelmérőket a karantén feloldása után, de nem később, mint május 15-e.

A tárcavezető kifejtette: helyi szinten dönthetnek úgy, hogy az egészségügyi biztonság érdekében a vizsga napjain a többi osztály online órákon vesz részt, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi forgatókönyv érvényes az adott településen.

A következő héten a nyolcadikosok vizsgáznak, március 29-én kezdődik a próbavizsga románból, majd 30-án a matematika, 31-én az anyanyelv következik, áll az Agerpres oldalán.

Kiemelt fotó: unsplash.com/Ben Mullins

Â