Kövesd a fehér nyulat!

spca.bc.ca

Amikor egy mozgalom népszerűbbé vagy akár globálissá válik, a hozzá kapcsolódó fogalmak, hívószavak ki vannak téve a kiüresedés, az elévülés, vagy a negatív konnotációval való feltöltődés veszélyének. Olyan szavak, mint a fenntarthatóság, tudatosság, vegán vagy állatvédelem, bemocskolódnak. Az ügyekért harcoló aktivisták elszántsága, állhatatossága vagy, igen, akár dühe és véleményerőszakossága rossz fénybe helyezheti ezeket a lényeges, emberi döntéseket és felelősségvállalást takaró terminusokat. Reméljük, máshogy lesz ez az állatkísérlet-mentesség esetében amiről ez a cikk szól.

Óvatosan fogalmazok, mert két dolgot szeretnék elkerülni: 

elkerülném, hogy olyan nyomást tegyek egyénként bárki vállára, amely mindenekelőtt a profitorientált és kizsákmányáló nagykereskedelmeket, gyártókat és márkákat illeti; és elkerülném azt is, hogy továbbgyűrűzzön a legtöbbünkben már meglévő klímaszorongás. 

Tisztában vagyok azzal, hogy mindannyian egy rendszer része vagyunk, és nem egyetlen üveg termosz fogja csődbe vinni az üdítőital-gyártókat, nem egyetlen vászonszatyor menti meg az óceán lakóit, és nem egyetlen vonatút oldja meg a globális légszennyezés kérdését. Azonban fontosnak tartom, hogy beszéljünk, így ünnepek előtt, az esztelenségbe torkolló vásárlások hajnalán, az állatkísérlet mentes kozmetikumokról, arról, hogy miért kifizetődő követni a „cruelty free” fehér nyulat.

Pár szóban az állatkísérlet mentes kozmetikumok jogi hátteréről

Az Európai Unióban hivatalosan tilos állatokon tesztelni a kozmetikai termékeket, akár előállítás előtt, akár előállítás után, csak „végső esetben” folyamodhatnak a termelők ehhez a módszerhez. Az Amerikai Egyesült Államokban az egyes államok külön dönthetnek ebben a kérdésben, Kanada idén decembertől tiltja ki véglegesen az állatokon való kozmetikumtesztelést. Kínába hosszú ideig kötelező módon csak olyan import kozmetikumok érkezhettek, amelyeket előzetesen állatokon való tesztelésnek vetettek alá; ezeken az erős törvényeken azonban lazítottak az utóbbi években, de a már piacon lévő termékeket még bármikor tesztelheti, saját belátása szerint, a kormány. Ahogy az lenni szokott, kiskapuk mindig léteznek, és minél nagyobb a piac, annál többen keresik és találják meg ezeket. Legutóbb idén nyáron fordultak civil kezdeményezők az Európai Bizottság felé a teljes kísérlettilalom érdekében, mind kozmetikai, mind gyógyszerészeti termékeket illetően.

Az állatkísérletek szükségességéről, tágabban az állatok jogairól lehet etikai vitát nyitni, de maradjunk most egy kicsit konkrétabb talajon. Kifejezetten erős gyomrúaknak ajánlott megnézni, hogy mit is takar az állatokon való gyógyszer- vagy kozmetikumtesztelés. Nem is szeretnék erre most részleteiben kitérni, mert bízom abban, hogy 

az empatikus, észszerű, felnőtt ember el tudja képzelni és meg tudja előzni a legszörnyűbbet anélkül, hogy két szemével is lássa azt

Azt viszont fontos kiemelnem, hogy az állatokon olyan hatóanyagokat, kemikáliákat tesztelnek, amelyek súlyosan károsítják a kísérleti alanyok jóllétét, egészségét, és legtöbbször maradandó károkat okoznak, amelyek az állat elpusztulásához vagy szükségszerű elaltatásához vezetnek. Ezekben a kísérletekben egy-egy összetevő hatását, kártékonyságát a termékfejlesztés során újból és újból tesztelik, tehát 

nem arról van szó, hogy egy elkészült kézkrémet egy tengerimalacra felkennek,

és ha a krém nem égeti szét az állat bőrét, akkor mehet is a piacra, hanem sorozatos tesztelésnek alávetett, nagyszámú egyed önkéntelen, kiszolgáltatott, nagyfokú kínokkal járó tesztelésével zajlanak ezek a kísérletek, amelyeknek eredménye legtöbbször egy hasztalan, gyenge és drága termék. A tesztállatok génállománya ráadásul különbözik az emberétől: nem véletlen, hogy rengeteg gyatra minőségű kozmetikumot találunk a piacon, amelyek még az állatokon elvégzett kísérletek után is allergiás reakciót váltanak ki az emberi bőrön, illetve hosszú távon a női hormonháztartás felborulását is eredményezhetik. Személyes felelősségünk mérlegelni, hogy a káros, de olcsó vegyi anyagok, amelyek a piacon lévő kozmetikumokban fellelhetők, milyen hatással vannak egészségünkre. Ha az állatok tömeges, megelőzhető szenvedése nem elég ok arra, hogy a környezetbarát termékeket keressük.

A vegán az kísérletmentes?

A válasz nagyon egyszerű: nem. A vegán kozmetikum nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, mint a zsír, a méhviasz, a propolisz, a lanolin, a tej vagy a tojás, de ezt még nem azt jelenti, hogy az előállítási folyamat során nem tesztelték a terméket állatokon. A kozmetikai piacon is jellemző gyakorlat, hogy a mamutcégek felvásárolják a kisebb márkákat, így az is megtörténhet, hogy egy állatkísérlet-mentes termékcsaládot olyan anyavállalat forgalmaz, amely viszont él az állatokon teszteléssel, vagy olyan országokba exportál, ahol kötelező az állatkísérlet. A levédett vegán termékeken egy kis virág- vagy csíraillusztráció szerepel, a bizonyítottan állatkísérlet mentes kozmetikumokon pedig egy ugró nyuszi (a hivatalos logók beazonosításáról itt olvashatsz). Ezért a logóért a termelőknek külön összeget kell fizetniük, így az is megtörténhet, hogy a termék maga kísérletmentes, de a csomagoláson nem szerepel a nyúl. Amennyiben nem egyértelmű a válasz, ez a magyar termékeket is tartalmazó lista pontos és kimerítő, a romániai termékeket saját honlapjukon lehet ellenőrizni. Aki mobilisabb, gyorsan lecsekkolhatja a megvásárolandó terméket ebben az alkalmazásban.

Miért fárasszam magam ezzel? Nem elég az én bajom?

De! Ezzel együtt, ahogy mondani szokás: ez egy kis lépés neked, nagy lépés az állatvilágnak. Itt újból megjegyzem, hogy a jelenlegi rendszereken belül szinte lehetetlen csakis kísérletmentes, műanyagmentes, kínzásmentes, teljeskörűen etikus termékeket vásárolni. Ha nem is életvitelszerűen, de aki kipróbálta már a zero waste, műanyagmentes vagy vegán életmódot, tudja: egy adott ponton véget ér az egyén hatásköre, és elkezdődik a kapitalizmus. De próbáljunk derűs realizmussal fordulni dolgainkhoz, így az általunk használt, vagy másoknak ajándékba vásárolt kozmetikumok, parfümök, piperecikkek kiválasztásában is!

A már említett logók és cruelty free terméklisták böngészése után érdemes a következő szépítőszereket már ebben a tudatban megvásárolni. A termékek hátulján legtöbbször szerepel valamelyik logó, de ha nem, biztosan fel van tüntetve a gyártó és/vagy a forgalmazó neve, ami könnyen leellenőrizhető. Sajnos a legtöbb nagy, könnyen elérhető kozmetikumgyártó cég nem kísérletmentes termékeket dob piacra, és sok kedvenc kismárkát is felfaltak már. De ne stresszeljünk! Higgyünk abban, hogy minden tudatos döntésünk hozzájárul egy kerek egészhez: enélkül a meggyőződés nélkül tényleg értelmetlen bármilyen környezetbarát gesztus, a tehetetlenség érzet pedig végtelen, mint vízben a műanyagszemcse.

Mivel nem szeretnék semmilyen terméknek (ellen)reklámot csinálni, két dolgot javaslok: tudatosítsuk magunkban, hogy a drága, globális szinten elérhető termékek esetében javarészt a brandet fizetjük meg, a marketing és a hozzá társított státusz, életérzés győz meg. Az óriáscégek nem azt akarják feltétlenül, hogy feszes bőrünk, pihe-puha arcunk, rózsás illatunk, vadító cicaszemünk legyen, különben nem tennének egészségtelen vegyszereket a szenzitívnek márkázott termékeikbe. Fáj, tudom, mert igaz. Másodrészt, bármennyire közhelyes, a kevesebb néha több: egy gondosan kiválasztott, helyi termelőtől származó, keveset utaztatott kozmetikum, akár saját magunk kényeztetésére, akár egy kedves ismerős meglepetésére szánjunk, sokkal eredetibb, stílusosabb és környezetkímélőbb, mint a tömegáru. 

És a pénz?

Az is fontos. A cikk írása előtt a dm-ben nézelődtem kísérletmentes termékek után, és láss csodát: számtalan, olcsónak és középkategóriásnak számító terméket találtam, amelyeken ott szerepelt az ugró nyuszi. Felkutattam pár általam ismert helyi, kozmetikumokat gyártó vállalkozás webshopját is: az ő termékeik is sokkal megengedhetőbb árban voltak, mint a neves, önmagukat kéthavonta új sztárinfluenszerrel reklámozó brandek. A tudatos vásárlás része az is, hogy keresettel rendelkező felnőttként eldöntöm: 

kinek a kasszáját szeretném támogatni a szépségápolási cikkekre szánt büdzsével?

Ismét, nem a Miss Világegyetem beszédemet gyakorlom, de a helyi kisvállalkozó(nő) inkább profitál a mi döntéseinkből, mint egy arctalan világvállalkozás.

A száz százalékosan etikus és környezetkímélő vásárlás, úgy gondolom, manapság csak nagyon kevesek kiváltsága. Ezzel együtt, apró lépésekben, szinte minimális erőfeszítéssel mind átgondolhatjuk és megválaszthatjuk, hogy milyen kozmetikumokra szórjuk a pénzt. A váltás nem egyszerű, főleg, ha problémás vagy hiperérzékeny a bőrünk, de annál fontosabb: minél kevesebb káros kemikáliát kenünk fel az arcunkra, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tisztább, élettelibb, egészségesebb lesz a megjelenésünk.

És ki ne szeretne olyan parfümöt magára fújni idén ünnepekkor, amit nem egy agonizáló nyuszin teszteltek egy sivár laboratóriumban?