Kötelező lehet a maszk kültéren is, tilos ünnepelni

archív felvétel

A járvány erőteljes terjedése miatt újabb 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában október 15-étől kezdődően, és új szabályokat is hozott az országos vészhelyzeti bizottság a kedd esti ülésén. Ezeket Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat államtitkár jelentették be.

A szabadban is kötelező lesz a védőmaszk viselése azokban a térségekben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-as küszöbértéket. Ahol a fertőzöttségi arány ez alatt van, csak a zsúfolt helyeken kötelező a védőmaszk viselése.

Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken, az egyetlen kivétel a templomi ceremónia, amin legtöbb 16 személy vehet részt – pontosított Arafat. A parlamenti választási kampányban a zárt térben zajló rendezvényeken legtöbb 20, a szabadtérieken pedig legtöbb 50 személy vehet majd részt.

Azokon a településeken, ahol a fertőzések 14 napra összesített száma ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók. Ha a fertőzöttség 1,5 és 3 ezrelék között alakul, a felsorolt egységek 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig. Amennyiben az érték meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét, a szálláshelyek pedig csak a saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki.

A katasztrófavédelmi testület keddi ülésén jóváhagyták a magas járványügyi kockázatot jelentő államok listáját is. A jegyzéken szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, leszámítva azokat, akik legtöbb három napra érkeznek Romániába. Ők az utazást megelőző 48 órában végzett negatív koronavírusteszttel kiválthatják a karantént – ismertette Tătaru. (frissítés: Magyarország már nem szerepel a listán, így az onnan érkezők szabadon beléphetnek Romániába)

Az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra, emelte még ki Arafat.

Agerpres