Kötelező győzelemnél csak a kötelező ünneplés nehezebb (videóval)

Fotó: LUKÁCS ZSOLT

Minden kapcsolatban a hetedik év a mérföldkő, ezen nehéz vitatkozni: 2008, 2015, 2022 – bárhonnan is nézzük, hétévente bekopogunk az elit ajtaján, amit szívélyesen ki is nyitnak nekünk.

A kezdeti érdektelenség ellenére megtelt péntek este a jégkorong divízió 1/A világbajnokság rangadójára, a szlovén-magyar meccsre a Tivoli csarnok Ljubljanában. A két veretlen csapat közül a magyar maradt az öltözőben, fél perc után már vezettek a szlovénok. Kellett tíz perc, amire kiegyenlítődött a játék, Erdély ki is egyenlített, de a házigazdákon látszott, hogy ők bizony veretlenül akarnak feljutni. Elég volt két rövidzárlat, amit könyörtelenül kihasználtak: a második harmad közepén öt másodperc alatt lőttek kettőt, majd két perccel a vége előtt kilenc másodperc alatt szintén kettőt, 5-1 arányban nyertek.

A csoport másik meccsén, szombaton Skachkov és Részegh góljaival a romániai válogatott vezetett a litvánok ellen, de végül nem borult a papírforma, fordítottak a baltiak, így gyakorlatilag kirajzolódott a végső rangsor, a vasárnapi összecsapásokból tétnélküli gálameccsek lettek, a szlovén és magyar válogatott feljutott a világ legjobb 16 csapata közé, míg Románia vissza esett a divízió 1/B értékcsoportba.

Ennek megfelelően felejthető játékkal rukkoltak elő a csapatok, ugyanakkor felejthetetlen élményekkel gyarapodtak a magyar és szlovén szurkolók. Ahogy az várható volt, a piros-fehér-zöldben virító magyarok létszáma szinte megduplázódott hétvégére, míg a hazaiak talán a magyaroknak is köszönhetően mozdultak ki otthonról, ugyanis pénteken a festői belvárosban, a Hármashídnál tartott flashmobbal, és az azt követő vonulással tudatosították a helyiekben, hogy itt bizony hoki vébé van!

Ezen felbuzdulva a két szövetség egymásba karolt és vasárnap be is jelentette, hogy közösen pályáznak a jövő évi elit világbajnokság szervezésére. A 2023-as vb-nek eredetileg Szentpétervár adott volna otthont, ám az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) elvette a rendezési jogot az oroszoktól. A megüresedő helyre a magyarok és a szlovénok mellett a finnek és a lettek pályáznak, ők is közösen. Döntés az idei elit világbajnokság egyik helyszínén, Tamperében a május 26-28-i kongresszuson várható.

A vasárnapi, főleg székelyekből álló Románia elleni meccsre visszatérve,

egykapuzott a magyar válogatott, Nagy Gergő és Magosi góljaival 2–0 volt az első szünetben. Gliga szépített, majd Csibi egyenlített, mégpedig az alapvonal mögül, Rajna hátának segítségével pattintotta be. De a magyar válogatott, ha már ott volt a jégen, kiszolgálta hű szurkolóit, Kulmala után még Sofron is lőtt egyet Tőke válla fölött, így 4-2-es eredménnyel zárult a mérkőzés. A meccs után a győztesnek eljátszott himnusz felénél levették a zenei hangot, hadd zengjen a csarnok csak az énekszótól. Egyből felcsendült a székely himnusz is, ami nagy sajtóvisszhangot kapott. A román sportsajtó botrányról beszél, de természetesen fogalmuk sincs róla, hogy mikor hangzott el és miért, míg a külföldi (és a nemzetközi szövetség is) elismerően csettint. A csehek pedig egyenesen reménykednek, hogy jövőben nem esnek ki a magyarok, mert 2024-ben szeretnék vendégül látni a magyar szurkolókat, hogy részesei lehessenek ennek a fesztivál hangulatnak. Ezután a magyar szurkolók a Fan Zone-ba várták kedvenceiket, akik egy kis pezsgőzés után ki is jöttek, hogy közösen ünnepeljék a feljutást a világelitbe.

Később még vissza kellett menjenek a jégre, mert következett a hivatalos díjátadó ceremónia, ahol a vb-újonc gyergyószentmiklósi Fejes Nándort választották a világbajnokság legjobb hátvédjének. A hajnalig tartó fieszta megrövidült, ugyanis éjfél körül sorra zártak be a vendéglátó helyiségek, már csak az ír kocsmából és a válogatott szálláshelyének teraszáról szűrődött ki zeneszó.