Kötelességünk szakszerűnek lenni!

Replika a Nem hiszem el! Ismét a városra szabadult a szeméttelep csurgalékvize című képriportra.
fotó: Egyed Ufó Zoltán

Teljes mértékben jogos felháborodásának adott hangot Egyed Ufó Zoltán újságíró szerdán, február 20-án, amikor csurgalék vagy ahhoz hasonló anyag szivárgását észlelte a Termés utcában. Elfogadhatatlan, hogy Székelyudvarhely lakóinak egészsége veszélyeztetve legyen bármilyen mértékben is akár emberi mulasztás, akár műszaki problémák miatt. Ugyanakkor nem csodálkozom a városlakók értetlenségén és sok esetben riadalmán, hisz február 21-én, az RDE Harghita Kft. által kiadott közlemény szerint a Termés utcai szennyvízhálózaton történt dugulás, és nem az RDE Harghita Kft. részéről történt mulasztás, amint a közlemény szerint a Hargita Megyei Környezetőrség megállapította.

Három nappal  ezután pedig ugyancsak az RDE Harghita Kft. egy, a Székelyhonnak küldött közleményben elismeri, hogy napokkal később valóban történt egy áramkimaradásból származó műszaki hiba és akkor már valóban csurgalék került a város szennyvízrendszerébe. Valóban nehezen ismeri ki itt magát az ember…

Ugyanakkor kérdem én, hogy miként várható el szakszerűség az RDE Harghita Kft, a Hargita Megyei Környezetőrség vagy bárki részéről, amikor mindezek mellett a szóban forgó képriportban a szerző úgy kezd mondatot, hogy „ha nagyon akarnám játszani a szakszerű újságírót, akkor megkérdezném”, jelen esetben ezen sorok íróját. Akkor, amikor jogosan várjuk el a szakszerűséget a házunkat építő mesterembertől, a gyerekeinket nevelő pedagógustól, a várost, a régiót vagy éppen az országot vezető politikustól, akkor Uram bocsá’, ugyanezt elvárhatjuk az újságírótól is.

Elvárhatjuk, hogy egy véleményformáló ne mosson össze okot és okozatot, elvárhatjuk, hogy törekedjen a tények minél szélesebb körű megismerésére és azok közvetítésére, és ne azok ismeretének hiányában vonjon le következtetést. Azt gondolom, hogy csúsztatás azt érzékeltetni a riportban, hogy azért kerülhetett február 24-én csurgalék vagy ahhoz hasonló szennyező anyag a városi eső- vagy szennyvízhálózatba, mert az önkormányzat egy novemberi ülésen nem hatalmazta meg a polgármestert ügyvéd fogadására, hogy ezáltal az RDE Harghita Kft-t beperelje.

A fentiek után mindenképp fontosnak tartok néhány tényt világossá tenni. A novemberi rendes havi önkormányzati ülésre Gálfi Árpád polgármester benyújtott egy határozattervezetet, amelyben az önkormányzat jóváhagyását kérte egy ügyvéd fogadásához, hogy a segítségével bíróságon tisztázza a Székelyudvarhely városa és az RDE Harghita Kft. közötti jogviszonyt. Ezzel kapcsolatban néhány fontos dolgot kell tudni:

Az RMDSZ meggyőződése, hogy Székelyudvarhely városának érdeke, hogy becsatlakozzon a megyei hulladékgazdálkodási rendszerbe, ami egyebek mellett azt is jelentené, hogy a város hulladéka nem a cekendi lerakóba kerül, hanem a gyergyóremetei regionális tározóba. Az egyeztetések során kiderült, hogy ebben a városvezetés egyetért velünk. Jómagam is többször egyeztettem Gálfi Árpád polgármesterrel, amelynek során nagyon sok dokumentumot rendelkezésre bocsátott a 2001-2018 közötti időszakból, ellenben konkrétan a helyzet bármilyen megoldási javaslatait tartalmazó jogi auditot nem.

Tény az, hogy két szerződés létezik az RDE Harghita Kft. és Székelyudvarhely városa között: az egyik 2005-ből származik, amelyikben a város partnerséget hoz létre az Auto-press Simo Kft-vel (az RDE Harghita Kft jogelődje, 2007. március 15 – 2015. május 7. között Ave Harghita Salubritate Kft. néven működött) a cekendi regionális hulladéktározó létrehozására, míg a második 2007-ből, amelyik már a tartalmazza a város teljes hulladékgazdálkodási szolgáltatását. Tény az is, hogy jelen pillanatban tulajdonjogi problémák miatt nincs telekkönyvezve a 2001–2016 között két fázisban épült cekendi regionális szeméttározó létesítménye.

Mindenki számára egyértelmű, hogy az aktuális helyzetet tisztázni kell, ellenben ez messzemenőleg nem elégséges. Meggyőződésünk, hogy bármit cselekedni csak annak tudatában szabad, ha egyúttal látjuk azt a három-négy további lehetséges lépést, amely már a megoldás fele kell vigyen. Az elképzelések kaotikusságát kitűnően mutatja, hogy Gálfi Árpád polgármester részéről az is felmerült, hogy előterjeszti egy 13 évvel ezelőtti, a 2005-ös szerződést szentesítő tanácshatározat érvénytelenítését. Ez természetesen törvénytelen lett volna, nem is történt meg végül.

Teljes mértékben jogosnak tartom, ha a városnak valamely lakosa az önkormányzat tagjait kérdőre vonja, hogy éppen miért nem emelték a kezüket. Ellenben jelen helyzetben az önkormányzat tagjaként kötelességünk feltenni bizonyos kérdéseket a városvezetésnek mielőtt a kezünket emelnénk: egy bírósági eljárás éveket is felvehet, addig mi fog történni? Hogyan lesz megoldva a városi hulladékgazdálkodás 2019. december 31. után? Hogyan jutunk el oda, hogy a város hulladéka a gyergyóremetei szeméttározóba kerüljön?

Tudomásunk szerint a polgármester végül elindította a bírósági eljárást a Polgármesteri Hivatal jogi osztályának a munkája nyomán, végső soron nem volt ehhez szükség ügyvédre. Ez az Ő döntése, joga volt ehhez. Ameddig azonban a fenti kérdésekre nem kapunk megnyugtató válaszokat, ameddig nem látjuk azt a bizonyos jogi auditot, erről az ügyről nem szavazhatunk felelősségünk teljes tudatában.

Derzsi László

az RMDSZ városi szervezetének elnöke, frakcióvezető