Koszta behúzott még egyet Gálfinak és pártjának

Fotó: Gálfi Árpád polgármester Facebook-oldala

Koszta Attila (sz.m.: az RDE volt igazgatója) a bukaresti ügyvédje által egy újabb beadvánnyal akadályozta meg a székelyudvarhelyi párt bejegyzését, így ismét elhalaszthatóvá vált a tárgyalás, a párt bejegyzése” – közölte július 7-én késő este Facebook-oldalán a polgármester, miután elmondása szerint egy nappal korábban Bukarestben járt ez ügyben.

A bukaresti törvényszéknek április 6-án kellett volna tárgyalnia a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzési kérelmét, amelyet Gálfi Árpád, Ember Attila és Tamás Béla alapítók nyújtottak be ez év január 23-án. Az ügy tárgyalását a szükségállapot miatt függesztették fel. Az azelőtti tárgyaláson, március 2-án halasztás történt, miután Koszta benyújtotta óvását, miszerint félti Románia egységét a párt bejegyzésétől.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumból kiderül: Koszta a hétfői beadványában azzal egészítette ki óvását, hogy a létező magyar pártok kellőképpen lefedik a politikai spektrumot a választók körében, és nincs szükség egy újabb párt bejegyzésére. Szerinte a megnevezése is megtévesztő, azt sugallja, mintha az egyedüli párt volna, amely az udvarhelyieket képviselné, összemossa a közigazgatási egység érdekeit a pártéval, miközben leválasztja az udvarhelyieket az erdélyi magyarságtól és a környékbeli településekről.

A polgármester számításai szerint az újabb halasztás miatt „nagy valószínűséggel a választásokig már nem lesz lehetőség bejegyeztetni a Székelyudvarhelyért Pártot”, de azt ígérte követőinek, hogy meg fogják találni a módját annak, hogy többségük legyen a tanácsban is. Ezzel kapcsolatban a tanácsadóját és pártalapító társát, Ember Attilát tudtuk elérni, aki elmondta, július 21-ére adták a következő időpontot, amikor vélhetően ítélet születik a párt bejegyzéséről vagy annak elutasításáról. Azelőtt szerinte „ostobaság” volna latolgatni más forgatókönyvet.

Mindeközben

a 2016-os választásokat megnyerő MPP-EMNP koalícióban még mindig nincs konszenzus a tanácsosi jelöltállításról, és Gálfi személye okozza a fő nézeteltérést, a polgármestert ugyanis csak a Néppárt támogatja az újabb mandátumszerzésben. Keddi Facebook-bejegyzésében Gálfi arra is emlékeztetett, hogy éppen azért akar saját pártot alapítani, hogy saját tanácsosi listával indulhasson a 2020. évi helyi választásokon, miután a Magyar Polgári Pártból „száműzték egykori bajtársai”.

Az őt eltávolító új helyi elnökség különben elhatárolódott Koszta akciójától, amelyet Gálfi a korábbi pártfogójának, Szász Jenőnek tulajdonított, az ezzel kapcsolatos közleménypárbajt itt és itt lehet elolvasni.