Körözik az RMDSZ volt szenátorát

Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátort körözik a román hatóságok, mert nem jelentkezett büntetése végrehajtására. Olosz, akit befolyásával való visszaélésért és űzérkedésért ítéltek el, vélhetően külföldre szökött – írja a Krónika.

Olosz Gergely 2008 és 2012 között parlamenti képviselőként tevékenykedett, 2010-től az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is volt, a 2012-es parlamenti választásokon szerzett szenátori mandátumot az RMDSZ egyik háromszéki jelöltjeként, amiről 2013 májusában lemondott. Olosz 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, de a választáson alulmaradt Kelemen Hunorral szemben. A büntetőperében született alapfokú ítéletek nyomán kivonult a politikából, és egy ideig az osztrák Holzindustrie Schweighofer fakitermelői cég ügyvédjeként tevékenykedett. Az RMDSZ nem is állt ki mellette, de nem is határolódott el tőle a megvádolását követően.

Oloszt egy héttel korábban, december 20-án három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti legfelsőbb bíróság, de nem találják a hatóságok. A volt szenátor ellen országos körözést bocsátottak ki, személyi adatait elküldték Románia valamennyi határátkelőjére. Folyamatos megfigyelés alatt tartják Olosz lakcímét, napokon belül nemzetközi elfogatóparancsot is kiadnak a politikus ellen.

A vád szerint Olosz különböző szerződésekhez juttatott cégeket, kihasználva azt, hogy az energia­ár-szabályozó hatóság (ANRE) elnöki tisztségét töltötte be 2007 és 2008 között.

A volt politikus összesen félmillió eurónak megfelelő anyagi haszonban részesülhetett, ezért a táblabíróság elrendelte 384 ezer euró és 400 ezer lej elkobzását is.

Egyébként 2013-ban alapfokon hozott ítéletében hét év börtönbüntetésre ítélte Oloszt a bukaresti törvényszék ugyanebben az ügyben. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2012-ben emelt vádat Olosz ellen.