Koronavírusos halottnak minősül, aki…

Aktualizálta csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a COVID-19-cel kapcsolatos esetdefiníciókat.

Fertőzésgyanúsnak minősül:

Igazoltan fertőzöttnek minősül

az a személy, akinél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatják a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzést, a klinikai tünetektől függetlenül. A megbetegedések 3 csoportba sorolhatók: beszélhetünk az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedésekről, közösségi eredetű megbetegedésekről, de vannak olyan esetek is, amelyeknek bizonytalan az eredetűk.

A közösségi eredetű megbetegedés esetén a koronavírus-fertőzés tünetei már a kórházba utaláskor vagy az ettől számított 48 órán belül jelentkeznek vagy a tünetek a kórházba utalást követő 3-7. napon jelentkeznek, de erős a közösségi fertőződés gyanúja, például a páciens egy fertőzési gócból érkezik.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedések csoportjába sorolható, ha valaki tünetei a kórházba utalástól számított 48 óra múlva jelentkeznek, és erős az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megfertőződés gyanúja vagy az egészségügyi alkalmazottaknál jelentkező megbetegedések, amennyiben nincsenek a közösségi terjedésre utaló jelek.

Szoros kontaktnak minősül:

Koronavírusos halottnak minősül

minden olyan haláleset, amely igazoltan koronavírussal fertőzött személynél következik be, leszámítva azokat az eseteket, amikor az elhalálozásnak más, egyértelmű oka volt, amely nem hozható összefüggésbe a COVID-19-cel (például sérülés, akut vérzés stb.). Az igazoltan COVID-19-fertőzöttek elhalálozása nem írható más, korábbról fennálló betegségek (például rákos vagy hematológiai megbetegedések stb.) számlájára, és ilyen esetekben is a COVID-19-et kell feltüntetni a halál okaként, függetlenül attól, hogy más társbetegségek is fennálltak, amelyek esetleg súlyosbították a COVID-19 lefolyását. Így a halotti bizonyítványban a COVID-19-et kell megjelölni a halál okaként minden olyan elhunyt személy esetében, akinek halálát a koronavírus okozta vagy okozhatta, esetleg hozzájárult ahhoz.

Agerpres