Koronavírusos a Szejke SK volt játékosa

Szász Előd most a koronavírust kell legyőzze.
Fotó: Sinka-Király Levente (archív)

A román kézilabda Nemzeti Ligában szereplő CSM Botoşani tizenkét játékosa fertőződött meg koronavírussal – nyilatkozta az Agerpresnek Monica Adăscăliţei, a Botosani megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Információink szerint a fertőzöttek közt van Szász Előd is, aki a Szejke SK megalakulása óta az udvarhelyi csapat tagja volt. A vargyasi származású játékos idén igazolt a moldovai együttesbe, amellyel feljutott a legfelsőbb osztályba.

Szászt telefonon értük el, aki megerősítette betegségét.

Körülbelül másfél hete jelentkeztek a tünetek nálam. Olyan ízületfájdalmaim voltak, hogy alig voltam képes felkelni is. Aztán jelentkezett a hűlés. Ekkor még nem tudtam, hogy fertőzött lehetek. Gyógyszeres kezelést kaptam, ami enyhítette a tüneteket. Kicsit gyengébb az immunrendszerem, mint kellene legyen, másfél hét alatt öt kilót fogytam. A csapat tagjai sorra dőltek ki, az edzéseken egy idő után csak hat játékos maradt. Akkor a vezetőség mindenkin megcsináltatta a teszteket. Az én tesztemet is tegnap végezték el, és ekkor derült ki, hogy én is fertőzött vagyok. Most két hétig elkülönítve leszek, majd egy újabb teszt következik. Remélem, hogy addig felépülök“  – mondta el megkeresésünkre a fiatal játékos, aki a telefonos beszélgetés során is többször elköhögte magát.

A CSM Botoşani együttese szeptember 15. és 17. között szerepelt a másodosztályos selejtező tornán, illetve a Nemzeti Liga első három fordulójában. A háromnapos tornát Sepsiszentgyörgyön rendezték. Több csapat játékosainál a torna után pár nappal jelentkeztek a koronavírus tünetei, majd az igazolt fertőzések: a CSM Botoşani együttesén kívül Bakó és Nagybánya csapatai is súlyosan érintettek a betegségben.

A gsp.ro beszámolója szerint az utóbbi időben 45 fertőzéses esetet igazoltak különböző kézilabda kluboknál. Egyes csapatok már most kifogásolják azt, hogy ismét tornarendszerben rendezik a Bölények Ligája következő fordulóit, amelyre a tervek szerint ismét Sepsiszentgyörgyön kerül sor október 4. és 10. között tizenhat csapat részvételével.

A szövetség foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy megrendezzék a következő tornát, mivel ennek anyagi vonzata van. Nekik többet ér a pénz, mint a játékosok egészsége. Egyes emberek nem értik meg, hogy ahová tizenhat csapatot összezsúfolnak, ott gócpont alakulhat ki, mint ahogy az első torna is bizonyítja. Nem szabadna olyan gyanú szülessen egy ilyen tornán, hogy egyes csapat játékosai megfertőzik más csapat tagjait.  Egész Európában rendeznek kézilabda mérkőzéseket oda-visszavágó rendszerben, de nem úgy, mint nálunk, egy rakásba tömörítve a bajnokság összes résztvevőjét ” – kifogásolják a kézilabda berkeiben mozgó személyek.