Koronavírusos a megyei kórház egyik orvosa

A megyei tanácselnök nyugodt.
képernyőfotó

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban is megtörtént az első eset, jelentette be Facebook-oldalán Hargita megye tanácselnöke, a Borboly Csaba, miután a Székelyhon egy vélemény cikkben megszellőztette a dolgot, és azt, hogy mennyire szomorú, hogy az imázsépítés megy nagy erőkkel, meg

az információk visszatartása a hatóságok részéről.

dr. Kacsó Jolán, a sürgősségi osztály vezetője a videófelvételen elmondta, hogy egy kolléganőjük “tegnap (kedden – a szerk.) jelezte, hogy belázasodott, letesztelték, az este folyamán a teszt eredménye pozitívvá vált”. Értesítették a kórház igazgatóságát, letesztelték a személyzetet.  – Az osztályon a hangulat vegyes, de mivel a személyzet egy jó része le volt tesztelve, és a tesztek mind negatívak lettek, kicsit megnyugodtak a munkatársak. Eddig is, és ezután is védőfelszerelésben folyik a munka – mondta.

Konrád Judit, a megyei sürgősségi osztály igazgatója arról beszélt, hogy milyen procedúra történt eddig, és mi várható ezután ezzel kapcsolatban: első lépés az volt, hogy megnézték, a doktornő kikkel érintkezett, kik voltak, akikkel egy váltásban dolgozott, és találkozott. Az első fázisban letesztelték azokat, akik a tesztelési procedúrának megfeleltek. Ezek a személyek a Jakab Antal házban vannak elkülönítésben, amíg két nap múlva elkezdhetik a munkát. Azért lehetséges ez, mert negatívak lettek első körben a tesztjeik. Az elkövetkezőkben a személyzet többi részét tesztelik, ha megfelelnek az előírásoknak – mondta a kórházigazgató.

Borboly Csaba keresi a jót: „Azért vártunk ezzel a bejelentéssel két-három órát, mert minden rosszban keressük a jót”. A megye prefektusával és egy kórházmenedzserrel beszélgettek, és most jó hírről tudnak beszámolni: két sürgősséges kolléga fog besegíteni a megyei sürgősségen, ahol nagy-nagy orvoshiányban vannak. Várhatóan két nap múlva a két kolléga munkába fog állni, a megyei tanács fogja őket elszállásolni, hallható a felvételen.

A csíkszeredai sürgősségi kórház most nagyobb területről fogad betegeket: Udvarhelyről a kórház koronavírusos háttérkórházzá nyilvánítása miatt minden beteg Csíkszeredába megy, de Maroshévízről és Gyergyószentmiklósról és még Kovászna megyéből is sokan érkeznek. Nem utasítanak vissza egy beteget sem.

A sürgősség vezetője türelmet kért a páciensektől:

lehetséges, hogy most többet kell a betegeknek várniuk. Zónákra van osztva a sürgősségi ellátás: a vörös zónába az életveszélyben levő betegek kerülnek, a sárgába a súlyosabb, a zöld zónába pedig a kevésbé súlyos, ellátást igénylők. A piros zónából nem tudnak az orvosok kijönni, amíg el nem fogy az összes vörös kódos beteg, mert tetőtől talpig be vannak védőruhába öltözve. Akkor sem jöhetnek ki, ha épp lenne öt percük, hogy ellássanak egy sárga vagy zöld kódos esetet. Most prioritást élveznek a koronavírusos betegek, az azzal kapcsolatos vizsgálatok, a két új kolléga munkába állásával viszont valószínűleg csökken a várakozási idő is – mondta dr. Kacsó Jolán.

Azt nem mondták el,

hogy hogyan fertőződhetett meg az orvos, és hogy honnan, melyik kórházból érkeznek a sürgősséges orvosok Csíkszeredába. Arról sem beszéltek, hogy azokat a pácienseket, akik érintkeztek a doktornővel, értesítették-e, veszélyeztetettek lehetnek-e.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 15-ei hírfolyamunkat ide kattintva érheti el. 

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!