Koronavírus Udvarhelyen. Van vagy nincs?

Az egész város arról beszél, hogy van egy koronavírusos eset a kórházban. Egy kamionsofőr, aki az elmúlt hónapokban megjárta Olaszországot is, Németországot is, és sok más mindent, hazajött, otthon izolálta magát, majd jelentkezett a kórházban, a koronavírus minden tünetét produkálva. Van egy másik információ is, ami kering a városban, mégpedig az, hogy egy taxisofőr hozott egy külföldről hazatérő beteget az egyik helyi panzióba, akit ott izoláltak. Megkerestük a hatóságokat ezekkel az információkkal kapcsolatban.

Lukács: „Semmi igazolt eset nincs”

Lukács Antal, a kórház menedzsere megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy a kórházba behoztak tegnap egy kamionsofőrt, akinek voltak tünetei. Ők tegnap reggel levették a mintát, s elküldték a csíkszeredai DSP-hez (DSP=Közegészségügyi Igazgatóság), onnan küldik tovább a kolozsvári labornak. Ezért ő csak annyit tud mondani, hogy náluk „semmi igazolt eset nincs”. A kérdésre, hogy kaptak-e negatív visszajelzést a Kolozsvárról, csak annyit tud mondani, hogy nem az ő hatásköre erről nyilatkozni, forduljunk Tar Gyöngyihez. Annyit még megtudtunk tőle, hogy a gyanús beteg el van különítve, míg a laboreredmények meg nem jönnek.

Tar Gyöngyi azzal kezdi határozott mondanivalóját, hogy: „Nincs Udvarhelyen gyanús eset!”. Arra a kérdésünkre, hogy kaptak-e negatív visszajelzést Kolozsvárról, azt mondta, hogy nincs Udvarhelyen olyan eset, amit tesztelni kellene, ez az eset nem teljesíti egy lehetséges koronavírusos fertőzés kritériumait. Jelen pillanatban nincs Udvarhelyen korona-gyanús eset, nyomatékosít.

Influenza van, de korona nincs. Nem tesztelnek akárkit, kívánságra sem, fantáziálásra sem, csak olyanokat tesztelhetnek, akik teljesítik a kritériumokat. A panziós esetről sem tud semmit, ha valaki tud valamit az ügyről, arra kéri, hogy jelezze nekik nevét felvállalva az email-ben vagy telefonon. Nagyon sok pánikkeltés van Hargita megyében, ő nem tudja, kinek az érdeke, hogy kavarja a dolgokat. Csak hiteles forrásból szabad informálódni, hívja fel a figyelmet Tar Gyöngyi.

Nem értik, hogy miért nem küldik el a mintát

Névtelenséget kérő hiteles forrásaink arról informálnak, hogy a kórházban jelentkező kamionsofőr a koronavírus jellegzetes tüneteit mutatta. Az alkalmazottak közül vannak, akik nem értik, hogy miért nem küldik el a DSP-sek a mintákat Kolozsvárra, és miért próbálják meg elcsendesíteni az ügyet. Egy egyszerű vizsgálattal kiderülne, hogy az illető beteg-e vagy sem, és akkor a város megnyugodhatna, és a kórházi alkalmazottak fellélegezhetnének. Szerintük a megyei közegészségügy emberei helytelenül cselekszenek, a koronavírus felügyeletének módszertani tájékoztatójában az szerepel, hogy minden gyanús esetet tesztelni kell.

A megyei közegészségügy vezetői ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy csak abban az esetben kell tesztelni, ha az illető az elmúlt 14 napban látogatott meg olyan országot, ami piros- vagy sárgalistás. A kamionsofőr pedig több mint 2 hete, hogy járt Olaszországban.

A kórházi alkalmazottak bepánikoltak

Tar Gyöngyi szerint abba az érdekes helyzetbe kerültünk most, hogy a kórházi alkalmazottak bepánikoltak, saját életüket kezdték el félteni. Hozzátette, nincs semmi okuk, hogy titkolják, ha megjelenik egy eset, abban a pillanatban bejelentik. Szeretnék, hogy akik kontaktusba kerülnek ezekkel az esetekkel, tudjanak róla, és legyenek felkészülve, hogy a higiéniai normákat tudják még jobban betartani. Tar úgy véli, hogy az a tény, hogy nálunk még nincs eset, annak tudható be, hogy egy elszigeteltebb közösség vagyunk, de kell számítsunk arra, hogy előbb-utóbb nálunk is megjelenik a betegség.

Mi lesz, ha megjelenik nálunk is a koronavírus? Persze, ha már nincs itt.

Fel van-e készülve a város erre?

Arra a kérdésre, hogy fel van-e készülve a kórház a koronavírusos betegek fogadására, Lukács Antal azt nyilatkozta határozottan, hogy igen. Maszk, szemüveg és kesztyű van bőségesen, a higiéniai szabályokat betartják. A konfirmált esetekkel kontaktusba kerülő személyzetnek szüksége van egy speciális egyszerhasználatos kezeslábasra, ebből több száz darab van, de még rendeltek. Továbbra is készülnek a betegség elterjedésére, a sürgősségin egy speciális ajtót szerelnek fel, hogy el tudják különíteni a náthás tünetekkel jelentkező embereket a többiektől.

Az általunk megkérdezett kórházi alkalmazottak nem ilyen derűlátók. Ők úgy tudják, hogy ezekből az egyszerhasználatos kezeslábasokból csak néhány darab van a kórházban, azok sem vízhatlanok. Van még rendelve belőle, de azok nem érkeztek meg, és nem is lehet tudni, hogy mikor érkeznek. Az elkülönítéshez szükséges speciális ajtóknak még se híre, se hamva, csak tegnap kezdték méregetni a falakat, hogy hova jöjjenek az ajtók.

Kérdéses, hogy lesznek-e mobilröntgenek, lélegeztetőgépek, amiket az elkülönített területre bevigyenek, vagy hogy lesz ez megoldva. Mi lesz, ha a külföldről hazamenekült sok ember a vásárlási lázban szétszórja a betegséget, és egyszerre sokan kerülnek kórházba?

Az alkalmazottak félnek beszélni, mert fel voltak szólítva, aki információkat terjeszt, fegyelmi eljárásra számíthat. Nem értik, hogy miért nem küldik el a korona-gyanús páciens mintáját a laborba. Nem értik, hogy az orvosigazgatót hogyan engedhette el a menedzser sízni pont ebben az időszakban, hogy maradhatott éppen most a kórház orvosigazgató nélkül. Nem világos számukra, miért nem megy az előzetes szűrési rendszer, a határon, a családorvosoknál. Nem értik, hogy a családorvosok miért nincsenek becsületesen felkészítve.

A családorvosok nem voltak megfelelően tájékoztatva

Megkérdeztünk egy családorvost is, aki szintén névtelenséget kért. Azt mondta, hogy az utolsó módszertani levelet február 24-én küldte nekik a DSP, azóta semmi. Úgy érzi, a családorvosok nem voltak megfelelően tájékoztatva. Értetlenül olvassák az újságban, hogy Lukács Antal azt nyilatkozza, hogy a betegek forduljanak a családorvoshoz, de ha a rendelőjük folyosóján megjelenne egy koronavírusos beteg, fogalma sincs, hogy mi történne. Karanténba raknák az összes beteget, aki a folyosón tartózkodott, gyerekekkel, idősekkel és krónikus betegekkel együtt? Ő hogyan tudja izolálni a beteget? Nincs erre külön helyiségük, maximum ad neki egy maszkot és kinyitja az ablakot, de ennél többet nem tehet. Kéri, hogy pontosítsunk, a koronagyanús betegeknek a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázniuk, nem kell személyesen bemenniük a családorvosi rendelőbe. A családorvos ugyanakkor azt is elmondta, hogy nekik az esetek lepapírozása is feladatuk. Sajnos, ezt nem mindig tudják szakszerűen végezni, mivelhogy a megyei DSP nem mindig adja ki a megfelelő okiratokat, amelyek alapján ők a beteglapot ki tudnák állítani. Nagy a fejetlenség a DSP tájékán, vonjuk le a következtetést a családorvossal.

Körülbelül ennyi, amit megtudtunk az udvarhelyi korona-gyanús esetekről és a kórházi felkészültségről. Pánikra semmi ok, hangsúlyozza fokozottan Tar Gyöngyi. Ők majd szólnak, ha lesz igazolt eset.

De hogyan lenne igazolt eset, kérdi egy egészségügyi dolgozó, ha a gyanús esetek mintáját sem küldik el laborba? És itt az egymásra mutogatás körbeért. Hogy a koronavírus ideért-e, nem tudhatjuk.

Nem szeretnénk pánikot kelteni, de szeretnénk felhívni olvasóink és a hatóságok figyelmét, hogy vegyük komolyan a járványveszélyt, és tartsuk be a szükséges biztonsági intézkedéseket!