Koronavírus percről-percre

A lejárt személyid érvényessége meghosszabbodik

20 óra 23 perc: Klaus Iohannis román államelnök mai rendelete értelmében több intézkedés azonnali hatállyal ma délután életbe lépett. Például a lejárt dokumentumok érvényessége automatikusan meghosszabbodik a szükségállapot végéig. Ez a rendelkezés minden határidős közokiratra érvényes, nem kell tehát ezeket most cserélni, ráér a szükségállapot végeztével. Ugyanígy a fogyatékosságot igazoló bizonyítványok és minden gyermekvédelmi, valamint fogyatékos védelmi bizottság által kiadott okirat érvényes marad a szükségállapot végéig.

A rendelet kötelezi az online ügyintézést, ahol csak lehet, így a szociális jellegű juttatások igénylését online formában is be lehet nyújtani. A helyi Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség is (APIA) április 6-ig (a helyzet függvényében további hosszabbítási lehetőséggel) szünetelteti az ügyfélfogadást. Ebből kifolyólag a hivatal mezőgazdasági irodája sem fogad ügyfeleket április 6-ig (a helyzet függvényében hosszabbítási lehetőséggel) az APIA-támogatáshoz szükséges igazolások kibocsájtására.

Az udvarhely.ro közleménye szerint a Székelyudvarhely erdőt telepít program kezdése elhalasztódik április 17-ig (a helyzet függvényében hosszabbítási lehetőséggel).

A következő időszakban várhatóan intézkedések születnek a gyógyszer- és alapélelmiszer-árak, illetve az áram, víz, gáz díjának felső határainak korlátozására.

168-ra nőtt a fertőzöttek száma

19 óra 7 perc: Újabb tíz személy esetében igazolódott be a koronavírus-fertőzés Romániában. A 21 és 63 éves közötti betegek mindannyian korábban megfertőződött emberek kontaktszemélyei. Négy esetet regisztráltak Bukarestből, kettőt Ilfov megyéből, egyet-egyet Ilfov, Teleorman, Neamț, Konstanca, és Maros megyékből – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Elmaradnak a sofőrvizsgák

18 óra 45 óra: Március 17-étől az elméleti és gyakorlati vizsgákat is felfüggeszti 30 napra a Hargita megyei prefektusi hivatal. Az intézkedést Klaus Iohannis hétfői dekrétumára hivatkozva hozták meg, amelyben szükségállapotot rendelt el az országban a koronavírus miatt.

Módosul a jogosítványokat, forgalmi engedélyeket és az útleveleket intéző ügyfélszolgálat programja is, erről később adnak tájékoztatást – írta Adrian Păunescu prefektusi szóvivő.

Még két udvarhelyit hoztak haza a határtól karanténba

17 óra 54 perc: Két újabb személy került a város karanténépületébe, így négyre nőtt a megfigyeltek száma Udvarhelyen – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza sajtószóvivőjétől.

A két, középkorú udvarhelyi férfi együtt érkezett haza Hollandiából, ahol a fertőzöttek száma meghaladta már az ötszázat, ezért őket is hatósági konvojjal hozták haza a határtól március 15-án, vasárnap este 9 órakor.

Akárcsak a szombaton szállított két személyen, rajtuk is koronavírus-tesztet végeztek, a vizsgálatok eredménye egyelőre nem ismert egyikük esetében sem.

Egyébként a titkosított címen található karanténépületet a helyi rendőrség védi, erről ők maguk írtak a Facebook-oldalukon. A helyi rendőrök arról gondoskodnak, hogy a karanténba helyezett személyek semmiképp ne hagyják el az elkülönítőt.

A helyi rendőrség a belügyminisztérium alárendeltségébe kerül

17 óra 39 perc: A helyi rendőrséget a belügyminisztérium, az állami mentőszolgálatot a katasztrófavédelmi felügyelőség alárendeltségébe vonják, a védelmi minisztérium pedig – kérésre – támogatja a belügyi egységeket bizonyos objektumok őrzésében – áll egyebek mellett a szükségállapotot kihirdető, hétfőn kiadott elnöki rendeletben.

További változások: a lakosság-nyilvántartó a rendőrség, a tűzoltóság a katasztrófavédelmi felügyelőség alárendeltségébe kerül.

A védelmi minisztérium egységei – kérésre – támogatást nyújtanak a belügyminisztérium alakulatainak többek között bizonyos objektumok és területek őrzésében és védelmében, csapatszállításban, járványügyi szűrésben, illetve egyéb feladatokat is elláthatnak.

A védelmi minisztérium, hat hónapos meghatározott időre, külső munkaerőt alkalmazhat, vagy tartalékosokat hívhat be.

Külföldön vagy, de hazajönnél?

17 óra 25 perc: Ha külföldről jönnél haza, Romániába, az első lépés, hogy ne titkolózz, mondd el őszintén, hogy melyik országból érkeztél.

A szabályok szerint kötelezően karanténba kell vonulnia minden olyan személynek, aki azokból az országokból érkezik Romániába, ahol több mint 500 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak (a WHO folyamatosan frissülő interaktív térképén könnyedén számon tarthatjuk, melyik országok esnek bele ebbe a kategóriába).

Amennyiben valaki vörös zónákból jön (Kína, Olaszország, Dél-Korea, Irán) , annak kötelező a 14 napos karantén az erre a célra kialakított helyszíneken.

De mi a teendő, ha már hazaértél? Miket érdemes még tudni? Ha kíváncsi vagy, itt találod a teljes cikket.

Bezár a könyvtár

15 óra 2 perc: Az elmúlt héten Székelyudvarhelyen a kulturális intézmények többsége már bezárta kapuit a koronavírus miatt.

A városi könyvtár is csatlakozott a listához, szombaton még arra buzdították olvasóikat, hogy használják ki a hátralevő napokat, és kölcsönözzenek könyveket. Az új helyzetre való tekintettel több könyv (nyolc) kölcsönzését megengedték a megszokottnál, és a késedelmi díjat is felfüggesztették.

Facebook-oldalukon ma arról értesítették a követőiket, hogy előre nem látható időpontig tartanak zárva, de alternatív olvasási/kutatási lehetőséggel fognak majd jelentkezni a Facebookon és weboldalukon.

Iohannis 15 órától sajtótájékoztatót tart

14:02 Valószínűleg ekkor hirdeti ki hivatalosan a szükségállapotról szóló elnöki dekrétumot. Az államelnök szombat délután jelentette be, hogy hétfőtől Romániában szükségállapot lép érvénybe a koronavírus terjedésének hatékony megelőzése érdekében.

A szükségállapotot 30 napra hirdethetik ki olyan esetekben, amikor valamilyen, nem háborús jellegű veszély fenyegeti az országot. Ilyenkor a decentralizált állami és helyi intézmények bizonyos hatásköreit átveszi az állam.

Hogy pontosan most milyen intézkedéseket vezetnek be, 3 órakor megtudjuk.

Magyarország lezárta határait

11 óra 29 perc: Magyarország lezárja határait a személyforgalom előtt – közölte hétfőn az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondása szerint Magyarország hamarosan belép a járvány második szakaszába, amikor csoportos megbetegedések várhatók.

A határokon ezután csak magyar állampolgárok léphetnek be. Az Operatív Törzs döntése értelmében bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat.  A kávézók, éttermek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, betiltották a nyilvános rendezvényeket is – írja az index.hu

158 koronavírus-fertőzött hétfő reggelig

11 óra 2 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint  a fertőzöttek száma elérte Romániában a 158 személyt hétfő reggelig.

Négy esetet Aradon, hármat Ilfov megyében, kettőt Vâlcea és Temes megyében, egyet Bukarestben, Kolozs, Szilágy, Buzău, Ialomița, Hunyad, Galac és Szucsáva megyében igazoltak vissza.

A betegek 19 és 54 év közöttiek, mindannyian intézményi, vagy házi karanténban voltak. A legtöbbjük Olaszországban, ketten Ausztriában, illetve Németországban járt korábban – közölte az Agerpres hírügynökség.

Leáll a városi buszjárat

9 óra 48 perc: A rendkívüli helyzet miatt, az országos rendelkezésekkel összhangban egy órán belül leáll a városi buszjárat – közölte március 16-án, délelőtt 9 óra 30 perc körül a városháza.

Továbbra is kérik a városlakókat arra, hogy csak nagyon szükséges helyzetben hagyják el otthonaikat, idősebb hozzátartozóikat értesítsék a fejleményekről.

Már 17 ország feketelistás

9 óra 32 perc: Azoknak a román állampolgároknak, akik vasárnap este kilenc óra után olyan országokból térnek haza, ahol a koronavírusfertőzés-esetszám meghaladja az ötszázat, 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk – jelentette be vasárnap Marcel Vela belügyminiszter.

Az országos közegészségügyi igazgatóság aktualizálta azon országok lajstromát, ahol az esetszám meghaladja az ötszázat. Ezek a következők:

Ázsia: Dél-Korea, Irán, Japán, Kína.

Európa: Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország.

Amerikai Egyesült Államok.

Aki esetleg olyan vidékről jön, amelyben karantén van, itthon is karanténba kell vonulnia.

Míg szükségállapot van, nem lesz oktatás

8 óra 21 perc: Monica Anisie tanügyminiszter szerint az iskolai kényszervakáció mindaddig tartani fog, míg a szükségállapotot fenntartják. A Hotnews hírportálnak vasárnap elmondta, dátumok nincsenek az oktatási intézmények bezárását illetően, de az ortodox húsvét utánig nem lesz iskolai oktatás.

Klaus Iohannis március 16-tól szükségállapotot hirdetett Romániában, ami maximum 30 napig tarthat. Ezután dönthetnek még a meghosszabításáról. Ez azt is jelenti, hogy április 16-ig szünetel az oktatás is.