Koronavírus percről-percre – vasárnap, 2020. március 22.

Mégsem tudunk koronavírus-mentesen búcsúzni

Egy 70 éves férfi a koronavírus harmadik romániai áldozata. A Piatra Neamţ-i kórházba beutalt betegnél március 19-én mutatták ki, hogy COVID-19 fertőzött. Március 20-tól Jászvásáron kezelték a cukorbetegségben szenvedő, magas vérnyomással is küzdő beteget. A harmadik áldozat nem járt külföldön, veszélyesnek minősített zónában, és arra utaló jelek sem voltak, hogy találkozhatott olyan személlyel, aki vírushordozó lenne. A mai napon korábban egy 67 éves olténiai és egy 74 éves bukaresti férfi koronavírus által okozott halálát jelentették a hatóságok.

Napok óta először csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

20 óra 10 perc Ez még mindig azt jelenti, hogy több mint 600 halott és 3957 beteg egy nap alatt, írja az MTI, de ha a tendencia elkezd csökkenni, az nagy dolog lesz. Ezzel a jó hírrel búcsúzunk mára, nyugodalmas, koronavírus-mentes jó éjszakát kívánunk!

Vonatok állnak le

20 óra 5 perc A CFR bejelentette, hogy több éjszakai vonatot is leállít. Megnéztük a leállítandó vonatok listáját, Udvarhelyszéket egyik sem érinti.

Placido Domingo pozitív, Merkel házi elszigetelésbe vonul

19 óra 50 perc A híres spanyol tenor bejelentette Facebook-oldalán, hogy pozitív lett a tesztje. Már jól érzi magát, teszi hozzá, és a közegészségügyi szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet, írja az Agerpres. A német kancellár önként vonul házi elkülönülésbe, miután érintkezett egy utólag pozitívnak tesztelt orvossal.

Nem kell élelmiszert tartalékolni, nem háború jön

19 óra 40 perc Ezt a gondolatot gazdasági miniszterünk, Virgil Popescu küldi a lakosságnak az Agerpres továbbításával. Mint mondja, az élelmiszerrel való ellátás prioritás és nem korlátozták a hatóságok.

Felment az alkohol ára is. Hol? Alkohol

Kollégánk mondja, hogy vettek most egy olyan Mona kékszeszt, amin a csaj üldögél, 200 ml 7,95 lej volt. Múlt héten még az 500 mili volt 5,4 lej.

Többet nem írunk a kékszeszről!

A szentgyörgyi sízős dokik botránya

19 óra 10 perc Követjük a Facebook-on a sepsiszentgyörgyi kórház több részlegének karanténba helyezését okozó orvosok körüli botrányt. Elment néhány doki Ausztriába sízni, egyik-másikuk még dicsekedett a facebookon is ezzel, s odaírta a képek mellé, hogy így kell védekezni a koronavírus ellen, majd hazajöttek, s mintha mi sem történt volna, semmi házi elszigetelés, tovább dolgoztak, magánrendelőkben is, kórházban is, mert Ausztria még nem volt sárga vagy piros kódos. A kórház három részlegét most lezárták, s ez még csak a botrány kezdete. Nem lehet most túl kellemes nekik. Aztán pedig, miután robbant az egész város, írták, hogy mindenkinek a tesztje negatív.

Ehhez képest a mi orvosigazgatónk aranyember, hogy magától otthon maradt, miután hazajött a sízésből.

Tegnapi hírfolyamunkban írtunk arról, hogy egy ausztriai síparadicsomot, Ischgl-t tartják az európai fertőzés egyik gócpontjának. Időközben helyi forrásokból, ott dolgozó magyaroktól megtudtuk, hogy február 29-én már tudtak fertőzött alkalmazottról, és mégis vártak március 15-ig a hely lezárásával. Valószínűleg más síparadicsomok is hasonló helyzetben voltak, és mivelhogy sok ember megfordult ott sok országból, jó elosztóhelyei voltak a koronának.

Felugrottak az árak Udvarhelyen?

Egy olvasónk írja:

Tisztelt szerkesztőség !  
Sajnos, a mai napon Székelyudvarhelyen el kellett mennem vásárolni. Jobbnak láttam, ha egy kicsi üzletbe megyek, s ami kell, azt hamar megvásárolom. Sajnos, egy médiában sem szerepelt, hogy az árak felmentek, főképp, hogy az Udvarhelyi kis üzletek mennyire drágák lettek. Egy kiló hagyma pl. 10 lej és még sorolhatnám. Sajnos az eladó sem kesztyűt sem maszkot nem viselt, sőt még a kasszabont sem adta ide. Kérem, ilyen esetekről nem lehetne egy cikket írni? Sajnos, a székely ember a saját társai nyomorúságán akar most meggazdagodni .
Tisztelettel,

Önök is tapasztaltak hasonlókat? Írják meg nekünk, mert mi betartottuk a hatóságok kérését és napok óta nem jártunk ki.

Élőben megy a mise

18 óra 30 perc A Kis Szent Teréz plébánia miséjét élőben lehet követni.

Megvannak a szerkeszthető űrlapok

18 óra 10 perc Egy kedves olvasónk átküldte a kijárási tilalom idejére vonatkozó igazolás és nyilatkozat számítógépen szerkeszthető változatait. Köszönjük, Zsiga! Az űrlapokat feltöltöttük a szerverünkre és innen tölthetőek le:

Igazolás

Nyilatkozat

A csehek elkobozták az olaszoknak küldött segélyt

18 óra 680 000 maszk és 28 000 lélegeztető gép, ez volt a kínai vöröskereszt ajándéka az olaszoknak, csakhogy a szállítmányt múlt kedden a cseh vámosok elkobozták. Az eset múlt kedden történt, eddig a cseh hatóságok próbálták a lábtörlő alá seperni az ügyet, de mostanra diplomáciai botrány lett belőle, írja a Mediafax.

Naponta tízezren jönnek haza

17 óra 50 perc Az elmúlt négy napban minden nap 2000 kamion és 4000 személyautó lépett be az országba, körülbelül 10 000 személlyel, mondja a Mediafax egy videóban.

Egybillió dollár

17 óra 40 perc Egybillió, azaz ezer milliárd dollárt nyomna be az Egyesült Államok a gazdaságba, hogy a koronavírus okozta válságot megelőzze és a gazdaságát megmentse, írja a Mediafax. A tervezetet a szenátus tárgyalja.

Kétmillió tesztet veszünk a koreaiaktól

17 óra 30 perc 20 ezer tesztelő kit és kétmillió egyéni teszt fog érkezni az országba Dél-Koreából, a román állam rendelte egy ottani magáncégtől, írja a Mediafax. Az információ, országunkra jellemző módon, nem itthoni hatóságoktól származik, hanem a koreai külügyminiszter tájékoztatta erről az ottani sajtót.

Negyvenegyedikek vagyunk

Megnéztük a statisztikákat a www.worldometers.info/coronavirus/ oldalon, Románia a 41. helyet foglalja el az igazolt megbetegedések számát illetően. Megnéztük a grafikonokat is, eléggé beszédesek.

Nem ma, hanem holnap este lép életbe a kijárási tilalom

A teljes sajtót és közvéleményt megvezette a belügyminiszter tegnap esti beszéde, de a Hivatalos Közlönyben megjelent rendeletből egyértelmű: hétfőn este és nem vasárnap este veszi kezdetét az éjszakai kijárási tilalom, írja a Maszol. A beszédet visszahallgatva, egyértelmű, a miniszter keverte a napokat, szombaton este azt mondta, hogy 23-án, azaz holnap este. Amit mi ma nyugodtan megismételhetünk: 23-án, holnap, hétfőn este.

A természet figyelmeztet

16 óra Itt az ideje, hogy mindenki egy szenvedélyt találjon magának, mondja a 73 éves Jean-Jacques Savin, aki tavaly egy hordóba zárva átutazta az Atlanti-óceánt. A szenvedély segít a bezártságot átvészelni. A bezártság bajnoka úgy érzi, ez a vírus egy figyelmeztetés, amit a természet küld az ember irányába. Mikor kimászunk ebből, sokkal figyelmesebbnek kell lennünk, mondja Savin, a Mediafax által tolmácsolva.

Karanténban a sepsiszentgyörgyi szülészet

15 óra 50 perc Az egyik alkalmazott megbetegedése miatt karantén alá vonták a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályát, az újszülött részleget és a szülőszobát, írja a Maszolon, és Antal Árpád Facebook-oldalán. Amíg a vizsgálat és a fertőtlenítés tart, a nőket Kézdivásárhelyre küldik szülni.

A temesvári recept

15 óra 20 perc Egy temesvári orvos elmondja egy rövid videóban, hogy ők hogyan kezelik a betegeket, írja a Mediafax. Ez azért lehet érdekes, mert országos szinten Temesváron gyógyultak ki a legtöbben a betegségből, amint a mai összegzésünkben is olvasható. Adnak nekik egy két szerből álló tablettát, amitől 3-4 nap alatt helyrejönnek az emberek.

Imahadjárat

15 óra Most kezdődik a Mária rádióban az imahadjárat a vírus megfékezésére. Itt hallgatható, két órát tart.

Kolozsváron bátrak az ortodoxok

A Székelyudvarhelyi észrevetélek facebook-csoportban bukkantunk erre a kolozsvári észrevételre, erre a videófelvételre, amelynek alapján a kincses városban egy kanállal áldoztattak ma végig több tíz vagy több száz embert. Irigyeljük ezt a magabiztosságot.

Több száz millió eurót veszít az UEFA,

az EURO 2020 jövőre halasztása miatt, jelentette be Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke. Majd azt is hozzátette, Európa politikusai példát vehetnének az UEFA éberségéről, tájékoztat a Mediafax. 14 óra 20 perc

Ülj otthon és hallgass. Könyvet

14 óra Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában, írja az MTI. Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Kimászott az ablakon, karanténba rakták

13 óra 45 perc Ma reggel 3 óra körül a segélyhívó-számon értesítették a hatóságokat, hogy egy házi elkülönítésben lévő nő kimászott az ablakon a földszinti lakásából Bukarestben. A rendőrség kiszállt a helyszínre, azonosították az illetőt és a közegészségügyi hatóságok döntése alapján karanténba vitték, tájékoztat a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Költözik a netre az élet

Meghívást kaptunk az Élő közvetítések koronavírus idején nevű Facebook-csoportba. Közel százezer tagja van már a csoportnak.

Spanyolország bedurvult

13 óra 30 perc Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-zat, közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket eddig, írja az MTI.

Románia: 2 halott, 433 visszaigazolt eset

13 óra A legfrissebb összesítés szerint 433 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak Románia területén, 66-tal többet, mint tegnap. Ketten meghaltak, egy 67 éves olténiai, és egy 74 éves bukaresti. Bővebb statisztika itt.

Elhalasztódhatnak az olimpiai játékok

12 óra 45 perc A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelentést kér minden országos bizottságától és a napokon-heteken belül dönthet, hogy elhalasztják-e a tokiói rendezvényt. Nagy a nyomás a bizottságon, írja az AFP. Több ország a halasztás mellett érvel, de sokan ellene.

Magyarország: 6 elhunyt, 16 gyógyult

12 óra 30 perc 6-ra emelkedett az elhunytak, 16-re a kigyógyultak száma az anyaországban. 28 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel már 131-re nőtt az igazolt fertőzések száma- számol be az index.hu.

Mikor mindenki szigorít, az egészségügyi biztosító enyhít

12 óra 15 perc A karantén-szabadságot és a karantén-járandóságot (értsd: karanténpénzt, vagy juttatást) azoknak a biztosítottaknak is adják, akik még nem fizetnek járulékot hat hónapja, közölte az egészségügyi biztosító pénztár. A 91 napos és 183 napnál hosszabb betegszabadságokat most a biztosító szakértő orvosának a véleményezése nélkül is jóváhagyják és elszámolják, írja az Agerpres.

Mi a németek titka?

11 óra 50 perc Németország a visszaigazolt esetek magas száma ellenére is alacsony elhalálozási arányt mutat. A kérdést a Financial Times boncolgatta, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség a fertőzöttek aránylag alacsony életkorával és a szűrések számával magyarázható. A németeknél sok fiatal fertőződött meg, akiknek sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre. Ugyanakkor heti 160 000 tesztet tudnak elvégezni, amivel sokkal könnyebben kiszűrik a kevés tünettel rendelkező betegeket és nem hagyják őket tovább fertőzni a közösségben. Még csak a járvány elején vagyunk, a helyzet még sokat változhat, figyelmeztet Hans-Georg Kräusslich, a heidelbergi egyetem virológiai osztályának vezető orvosa, írja a Mediafax.

Az évszázad legnagyobb fenyegetése

11 óra 30 perc Több mint 300 000 fertőzöttel és 13 000 halottal a koronavírus évszázadunk legnagyobb fenyegetése, vélik a kutatók. Akik arra a következtetésre is jutottak, hogy a betegség természetes úton alakult ki, nem laborban hozták létre, írja a Mediafax. A hír nem tér ki arra, hogy kik ezek a tudósok, csak annyit mond, hogy 5 tudósról van szó, akik rangos helyeken dolgoznak, és a Nature Medicine nevű lapban adták közzé kutatásaik eredményét, miután összehasonlították a jelenlegi vírust sok más régivel.

6 hónap börtön a szófogadatlan ausztráloknak

11 óra Az ausztrálok is szigorítanak, aki nem tartja be a karantén-szabályokat, félévnyi börtönt kaphat cserébe. Az ausztráloknak ma reggelig 1100 visszaigazolt betegük és 7 halottjuk volt.

Pecsételjék tussal a karanténban és elkülönítésben lévők kezét!

10 óra 45 perc Egy 14 napig lemoshatatlan tussal kellene lepecsételni a kezüket, mondta Temesvár polgármestere, Nicolae Robu, vagy pedig speciális karkötőkkel kellene ellátni őket. Szerinte a hatóságok kegyelem nélkül kellene eljárjanak azokkal, akik “felelőtlennek, egész egyszerűen gyilkosnak” bizonyulnak, nem tartják be a karantént vagy az elkülönítést, írja a Mediafax.

Szomorú hír: megvan a koronavírus első romániai áldozata

10 óra 10 perc 67 éves, Filiaşi-i. A koronavírus-fertőzése mellett rákos is volt. Egy hete tért vissza Franciaországból. Bővebben hírünkben.

Magyarország: 131

10 óra 10 perc Vasárnapra 131 emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, tájékoztat az MTI. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 117 magyar állampolgár.

A koronavírus nem jár templomba

10 óra Épp harangoznak. A miséket és istentiszteleteket legtöbb helyen hívek nélkül tartják meg, vagy elhalasztják. Az alábbi kép Keresztúrról érkezett, a katolikus templom ajtajára kiragasztott felirat látható rajta.

Önöknél is elmaradt az istentisztelet vagy a mise? Vagy nem? Bármilyen érdekes információjuk van, írják meg nekünk üzenetben a facebookon.

45 perces teszt

9 óra 45 perc Az egyesült államokban engedélyeztettek egy gyorstesztet, ami 45 perc alatt ki tudja mutatni a koronavírust. Jövő héten kezdik szétküldeni. Eddig 24 óra és 4 nap között volt a várakozási idő, amit elfogadhatatlannak tartottak a szakemberek. Ezidáig az amerikaiak 195 000 embert teszteltek, és több mint 22 000 esetük lett pozitív. Ennek körülbelül fele New York-ban, írja a Mediafax.

3 hónap elszigetelést ajánlanak nekik

9 óra 30 perc A britek azt javasolják a lakosság veszélyeztetettebb részének, hogy három hónapra vonuljon házi elkülönítésbe, írja az Agerpres.

Keményedik a helyzet Európában

9 óra 10 perc Franciaországban 500 felett a halottak száma, a kórházak a betegek tömeges érkezésére készülnek. A brittek is meghaladták a 200-at. Az olaszok 6000 felett tartanak.

Egymilliárdan házi elkülönítésben

9 óra Az AFP felmérése szerint világszinten egymilliárd ember lehet házi elkülönítésben, legtöbben a hatóságok intézkedései vagy az országukban elrendelt szükségállapot miatt, írja a Mediafax.

Az olaszok a termelés javát leállítják

Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják – jelentette be az újabb szigorítást Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka a közösségi oldalán közzétett videóban, írja az MTI.

Túlléptük a 300 ezret

8 óra 30 perc Mi történt a nagyvilágban, míg mi aludtunk? A koronavírus nem aludt. A fertőzöttek száma 307 278-ra nőtt vasárnap reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 049, 92 373 ember meggyógyult, tájékoztat az MTI.

Nyomtassuk az űrlapokat!

Sinka kolléga rátalált az űrlapokra, amikkel lehet kérni, hogy mégiscsak mehessünk kijárási tilalom ellenére is. Feltöltöttük őket ide a szerverre, ide kattintva tölthetők le.

Mi történt, amíg mi aludtunk?

Újabb szigorításokat vezettek be. Éjszaka tilos lesz koslatni, tudósít Edit az uh.ro-tól, aki egész este a tévé előtt ült. A vasárnap nem csak a havazást hozza el, hanem az ország határainak lezárását, és egy részleges kijárási tilalmat is. A belügyminiszter és két államtitkára által bejelentett katonai rendelet részleteit itt olvashatják.

És még mindig negatív

8 óra Jó reggelt, jó szurkolást! Köszöntjük kedves olvasóinkat. Szurkoljunk együtt ma is, hogy a félelmetes koronavírus továbbra is elkerülje környékünket!

Örömmel tudósítjuk, még mindig nincs pozitív teszteredményünk Udvarhelyen, maradjon ez minél tovább így!