Koronavírus percről-percre – szombat, 2020. március 21.

Részleges kijárási tilalom

gyülekezési tilalom, határok lezárása, istentiszteletek médiába költöztetése, fogorvosi rendelők, plázák bezárása és a karantént elhagyóknak 15 év börtönbüntetés meglebegtetése volt a ma esti nyilatkozatok témája. A második számú katonai rendelet tartalmát, annak átiratát itt olvashatod. A rendelkezések többsége vasárnap estétől lép érvénybe, vagy a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől.

Újabb megszorítások jöhetnek?

20 óra 41 perc: Hamarosan élőben jelentkezik be Marcel Vela belügyminiszter és Bogdan Depescu, valamint Raed Arafat államtitkárok – olvasható a belügy honlapján. A TVR közvetíti elsősorban, de a hírtelevíziókon, a belügyminisztérium Facebook oldalán, a Mediafax hírügynökség oldalán élőben követhető lesz a belejentés. A nyilatkozatot 19 órára hirdették, aztán 20 órára halasztották, de még nem kezdődött el. Többek szerint a korábban cáfolt 14-es számú rendeletet vagy annak bizonyos pontjait fogják bejelenteni, például a teljes kijárási tilalmat.

Nem biztató a késés, ahogy az sem, hogy mától letiltották a prefektusoknak a lakosság tájékoztatását a helyi adatokról az elvégzett koronavírustesztek, a fertőzött betegek számát és állapotát illetően. Csak arról beszélhetnek, hogy a koronavírus megelőzésére milyen intézkedések várhatók, a közrend fenntartásának módozatairól stb. Minden más tájékoztatás központilag a Stratégiai Kommunikációs Csoporton keresztül fog történni.

Nem csak az időseket fertőzi a koronavírus

16 óra 43 perc: A román kormány információi szerint Romániában a legtöbb fertőzött a 19 és 50 közötti korosztályból van, ez az összes betegek számának a 69%-át teszi ki. A következő legnépesebb csoport az 51-70 éveseké (23%), őket követik a kiskorúak (5%) és a 70 év felettiek (3%). A betegek átlagéletkora 41 év.

A romániai fertőzöttek 51%-a nő, 45%-a férfi és 4%-a gyerek. 

Nyolcan kórházban Hargita megyében

16 óra 10 perc A szombat déli statisztikák szerint továbbra sincs igazolt koronavírusos eset a megyében, változatlan a karanténban levők száma, viszont 308-cal több azoké, akik házi elkülönítésben vannak. A pontos számokat itt mutatjuk. Pénteken megérkeztek az első teszteredmények is, mind a kilenc negatív. Az udvarhelyi karanténban levők közül két személy egyelőre fellélegezhet, még fogják vizsgálni őket.

Kérdések és válaszok a koronavírusról

15 óra 34 perc Összegyűjtöttük és próbáltuk egyszerűen megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a koronavírus, pontosabban annak alfaja, az épp gonoszkodó COVID-19 kapcsán. Itt olvashatod el őket.

Bővült a sárga zónás országok listája

15 óra 44 perc A sárga zónás országok listájához tegnap Írország és Izrael csatlakozott, ma pedig Törökország. A korábbi sárga és vörös zónás listát itt közöltük. A vörös zónákból érkezőknek kötelező intézményes, a sárgákból jövőknek pedig házi karanténba vonulniuk.

Törökországban kosaraznak az idősek

ott élő ismerősünk keresett meg azzal, hogy náluk milyen ötletes módszerrel dolgoznak az idős emberek megsegítésén, és talán itt is érdemes lenne alkalmazni. Az idős személy leenged egy kosarat egy cetlivel, amire ráírja, mire van szüksége, azután felhúzza a megvásárolt árut vele, és leengedi az érte járó pénzt. Így minimalizálni tudják a személyek közötti kontaktust.

 A németek félvállról veszik

– állítják szovátai származású székelyek, akik Facebook üzenetben kerestek meg. Szerintük Németországban fog legtovább tartani a járvány, mert az echte németek megszegik a járványügyi szabályokat. Münchenben, ahol élnek péntek este óta kijárási tilalom van, csak vásárolni és a legszükségesebbeket intézni mehetnek ki, de nem tartják be. Húsvétra haza szeretnének jönni, de várják a fejleményeket – írják.

Tar Gyöngyi eltűnt, vele együtt a megyei adatok is

14 óra Megyei adatokkal nem tudunk szolgálni, mert a Stratégiai Kommunikációs Csoport péntek óta nem közöl területi lebontásban adatokat, és Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője nem veszi fel a telefont. Egészen pontosan fogalmazva napok óta nem veszi fel a telefont. És sms-ekre sem válaszol. Reméljük, csak szabadságra ment, de egyébként jól van, nem lett a koronavírus áldozata.

Egy osztrák síparadicsomot gyanúsítanak a norvégok

13 óra 30 perc Egy osztrák síparadicsom, Ischgl lehetett az Európai fertőzés gócpontja, onnan terjedhetett el a betegség egész Európába, vélik a norvég hatóságok. A norvég fertőzések 40%-a Ausztriából származik. Az izlandi hatóságok is figyelmeztették az osztrákokat, de azok figyelmen kívül hagyták őket, írja a Mediafax. Az udvarhelyi kórház orvosigazgatója melyik osztrák síparadicsomban sízett? Nem tudjuk, de állítólag házi karanténban van. Reméljük, kijöhet arra, amire ideér a járvány, és nagy szükség lesz rá.

367 visszaigazolt eset eddig Romániában

13 óra 10 perc Tegnap óta 59 új pozitív teszt, eddig összesen 367. 52 meggyógyult és kiengedett ember. Ezek a legújabb országos statisztikák. Egy egyéves gyerek is megfertőződött. Bővebben a statisztikáról a közleményt kielemző részletesebb hírünkben.

Hullanak az orvosok is Olaszországban

13 óra Még 5 orvos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban, ezzel számuk 13-ra emelkedett. A most elhunytak közül kettő nyugdíjas volt már, és önkéntesként tért vissza a kórházba dolgozni. Az orvosok közül is az idősebbeket szedi a vírus, az elhunyt orvosok átlagéletkora 67 év, írja a Mediafax.

Nagydisznódon tilos padokon üldögélni

12 óra 30 perc A Szeben megyei Nagydisznódon a polgármesteri hivatal feliratokat helyezett el a padokon, a következő szöveggel: “Interzis să vă aşezaţi pe bancă! Evitaţi aglomeraţia. Staţi acasă!” Magyarul: “Tilos a padra ülni! Kerüljék a zsúfoltságot! Üljenek otthon!”

A PMP szenátora bírálja Antal Árpádot

12 óra 20 perc Megvédi a Kovászna megyei prefektust sajtóközleményében Gheorghe Baciu, és elítéli a sepsiszentgyörgyi polgármestert , aki ilyen nehéz koronavírusos időkben bla-bla-bla-bla (értelmezhetetlen román szöveg). A szenátor saját magát nem ítéli el azért, hogy ilyen nehéz koronavírusos időkben felesleges butaságokkal tölti meg az Agerpres hírfolyamát.

7 román állampolgár halt meg külföldön,

a 30 kimutatottan koronavírussal fertőzött közül. A 30 fertőzés földrajzilag a következőképpen oszlik el: 23 Olaszországban, 2 Namíbiában, és 1-1 Luxemburgban, Írországban, Tunéziában, Spanyolországban és Franciaországban, tájékoztat az Agerpres. 12 óra 15 perc

Aki nem ül otthon, veszítse el a 75%-ot is

12 óra A PNL képviselőinek vezetője egy olyan módosító javaslatot terjesztett be a parlamentben, amiben kérik, hogy azon személyek, akik az alapfizetésük 75%-át kapják kényszerszabadság miatt, veszítsék el ezt a juttatást, amennyiben nem ülnek otthon, írja a Mediafax.

22.723 lej

11 óra 40 perc Ennyi pénzt gyűlt a koronavírus SZKA-nál nyitott magánszámláján, tájékoztat Barni az uh.ro-tól. A bővebb hírt itt lehet elolvasni. Adakozni továbbra is lehet.

Már tudjuk, ki a magyar koronavírus

11 óra 30 perc Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját.

Egy mai korábbi hír szerint Magyarországon 103-ra nőtt az igazolt esetek száma.

1500 olasz-román Mamaia-n fog karanténozni az állam pénzén

11 óra 15 perc 1500 Olaszországban rekedt román állampolgárt fognak hazahozni repülőkkel és Mamaia szállodáiban fogják őket elhelyezni, jelentette be a konstancai prefektus. A megyei tanács elnöke tiltakozik, és felelőtlennek nevezi az országos hatóságokat. Nincsenek tesztjeik, kórházi ágyaik és felszereléseik egy ilyen komoly helyzet kezeléséhez, állítja. Kéri, ne változtassák a megyéjét egy elszigetelt megyévé, írja a Mediafax.

Román kamion „repede” menni át magyar határ

10 óra 30 perc A román külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kérte Magyarországtól az áruforgalom számára, arra hivatkozva, hogy a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőnél pénteken több mint 35 kilométeres sor alakult ki az M43-as autópályán a Romániába tartó tehergépjárművekből, az árufuvarozóknak pedig legalább tíz órát kellett várakozniuk, hogy átjussanak a határon, tájékoztat az MTI.

A zsibói botanikus kert két gépet ad korona-tesztelésre

10 óra 15 perc Míg környékünk nagy városai azon küszködnek, hogy szerezzenek be saját gépet koronavírus-tesztelésre, mert egy több mint egy hétbe telik, mire Kolozsvárról visszaérnek a teszteredmények, a Szilágy megyei 9000-es lélekszámú Zsibó városka botanikus kertje két erre alkalmas gépet ajánl fel, mellyel napi 200 mintát lehet tesztelni, írja az Agerpres.

275 434

9 óra 45 perc Délben jönnek majd az új országos számok, a világszintű összesítés már befutott. 275 434-re nőtt szombat reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult, tudósít az MTI.

Nézzük a polgármesteri hivatal legújabb videóit,

amiben az orvosok arra biztatnak, hogy maradjunk itthon. 9 óra 30 perc.

A franciaországból hazatértek negatívak, a hollandusokról ma várjuk az eredményeket

8 óra 45 perc A szombaton, Franciaországból hazatért két férfinak érkezett meg a koronavírus-teszt eredménye – erősítette meg az információt Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Hozzátette: a karantén 12. napján lesz még egy vizsgálat. Szombatra várják annak a két Hollandiából érkezett személynek az eredményét, akiket vasárnap hoztak a karanténba. Továbbra sincs igazolt koronavírusos eset a megyében.

Kihirdették a Hivatalos Közlönyben az üzleti szférát támogató rendeletet

8 óra 30 perc A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet olyan könnyítéseket tartalmaz, hogy a nem számolnak kamatokat és büntetéseket az állam iránti elmaradásokra, illetve nem hajtanak végre senkit az elmaradt adók miatt. De azokat végrehajthatják, akik ellen bírósági döntés van, írja a Mediafax.

Három napja csend Kínában

8 óra 3 perc Jó hír Kínából is, három napja egyetlen megbetegedést sem jegyeztek. Vannak még külföldről hazatérő betegeik, ezeket szigorú karantén alá helyezik, hogy nehogy ismét elterjedjen a betegség az országban, írja az Agerpres

Közben Kuba is bezár egy hónapra. Ami náluk elég nagy érvágás, a gazdaság egyik legfontosabb szelete a turizmus.

Svájc tovább szigorít, már 5 főnél több nem találkozhat, de még mindig nem akarnak senkit karanténba rakni. Az 5 főnél nagyobb gyülekezések esetén 100 svájci frank a büntetés fejenként. Az ország gazdasága 80%-on működik, közölték a hatóságok, és megpróbálják ezt segíteni, 32 milliárd frankkal támogatják. A betegek tesztelése már nem működik ilyen jól, nem minden gyanús esetet tesztelnek, a tesztek szinte teljes hiánya miatt. A karantént vagy házi izolálást nem akarják bevezetni, habár egyes orvosszervezetek kérték ezt. Szerintük ez látványpolitika. “Amit ma teszünk az országban, az nagyon hasonló ahhoz, amit a szomszédaink tesznek. A különbség ellenben az, hogy mi nem látványpolitizálunk” – mondta a belügyminiszter a karanténról.

Még mindig negatív

8 óra Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Még mindig nincs pozitív laboreredmény a városban, de a megyében sem. Ezt este tíz órakor tudtuk meg, további részletek tegnapi hírfolyamunkban, ami itt tekinthető meg.