Koronavírus percről-percre – szerda, 2020. március 25.

Már Marosvásárhelyen is tesztelnek

19 óra 45 perc: Elkezdődtek a koronavírus kimutatását célzó laboratóriumi vizsgálatok a marosvásárhelyi orvosi egyetem kutatóközpontjában, közölte az Agerpres hírügynökséggel Leonard Azamfirei rektor március 25-én.

Az egyetemnek már korábban birtokában volt a valósidejű PCR készülék, de jóváhagyásra és reakcióelegyre volt szüksége ahhoz, hogy a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelésére lehessen használni. Jelenleg kilenc személy dolgozik a tesztelésen, de szükség esetén többen fognak.

Nemsokára egy második tesztelő berendezést is üzembe helyeznek majd  szintén az egyetem kutatóközpontjában. A két berendezés segítségével Marosvásárhelyen több mint ezer tesztet fognak tudni elvégezni naponta.

Mi lesz veletek, Diáknapok?

19 óra 24 perc: Elhalasztják a 28. Székelyudvarhelyi Diáknapokat, amelyet 2020. május 4. és 10. között szervezett volna meg az Udvarhelyi Fiatal Fórum. A bejelentést a rendezvény Facebook-oldalán tették március 25-én, szerdán.

„Beleköpött a denevér a levesbe és mindenbe mi a székelyudvarhelyi tavaszt jelentette” – fogalmaztak, utalva a szükségállapotra, amelynek kihirdetése óta az UFF-iroda eddig home office-ban dolgozott az előkészületeken.

A szervezőcsapat szétszéledt, de „a szükségállapot lejártával ismét találkozunk, és értesítünk benneteket diáknapok új időpontjáról” – ígérték annak a húsz diákcsapatnak, akik alig egy hét alatt megtöltötték a március elsején meghirdetett keretet.

Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek

18 óra 49 perc: Rendkívüli költségvetés-kiigazítás várható, hogy fedezni lehessen az egészségügyi szektor pluszköltségeit és segíteni tudjon a kormány azokon az embereken, akik kereseti lehetőség nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt, bezárt a cég, ahol dolgoztak, vagy kényszerszabadságra küldték őket, jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő.

A cél az, hogy a a romániai cégek a lehető legjobb állapotban vészeljék át ezt a válsághelyzetet, hogy a krízis a lehető legkevesebb áldozattal járjon, és a járvány elvonulása után azonnal lábra lehessen állítani a romániai gazdaságot. „Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek” – tette hozzá az államfő.

Ugyanakkor a kormány készen áll arra, hogy csütörtöki ülésén elfogadja a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet. Az elnök rámutatott, a törlesztés halasztását magán- és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik majd, legtöbb kilenc hónappal, tehát gyakorlatilag az év végéig lesz halasztható a törlesztőrészletek fizetése. Meggyőződésük, hogy addig magához tér a gazdaság és az emberek is, mondta Iohannis.

Ha fogorvosra van szükséged

18 óra 23 perc: Sürgősségi fogorvosi ügyeletet indítanak Székelyudvarhelyen, de csak a valóban sürgősségi esetek ellátását engedélyezi a törvény – hívta fel a figyelmet honlapján a városháza, miután a járványügyi helyzet miatt a fogorvosi rendelők be kellett, hogy zárjanak.

A fogorvosok munkaprogramja hétfőtől szombatig reggel 9 és délután 14 óra között van. Az ellátás előtt előjegyzés szükséges a 0733 313 002-es telefonszámon. A fogorvosi beavatkozás előtt kötelező a kórház előtti előszűrő sátorban vizsgálatra jelentkezni. A kezelések költségeit nem fedezi az egészségügyi biztosítóház.

Még soha nem volt ilyen fontos a lépcsőházad tisztasága!

18 óra: Különösen fontos most a közös használatú területek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése a tömbházakban, hívja fel a figyelmet a városháza, arra kéri a lakókat, hogy gyakrabban tisztítsák ezeket, mint máskor.

A  közös tereket legkevesebb heti két alkalommal kell takarítani, a lépcsőházi villanykapcsolók, lépcsőkorlátok, liftek és a kapucsengők hívógombjainak tisztaságára kiemelt figyelmet kell fordítani, lehetőleg naponta többször kell őket fertőtleníteni, áll a közleményükben.

Egy 52 éves férfi a koronavírus legújabb áldozata

17 óra 52 perc: Még egy koronavírus-fertőzött vesztette életét: egy 52 éves férfi, így a halottak száma 14-re emelkedett, számol be a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A férfit március 23-án utalták be a suceava-i kórházba, a források szerint túlsúlyos volt, írja az Agerpres.

Budapestre sem repülhetsz bármikor

17 óra 13 perc: Szerdától felfüggeszti Temesvárról, Craiováról és Nagyszebenből induló járatait a WizzAir. Az intézkedés május elsejéig érvényes – közölte a légitársaság.

A légitársaság továbbra is indít járatokat Bukarestből, Kolozsvárról, Iaşi-ból, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Suceaváról és Konstancáról, de a célországok által hozott korlátozások tiszteletben tartásával.

Azok az utasok, akik a wizzair.com honlapon vagy a mobil alkalmazás segítségével foglaltak jegyet azokra a járatokra, amelyeket töröltek, e-mailben kapnak értesítést a légitársaságtól. Az ügyfelek a WIZZ ügyfélszámlára megkapják az utazásra kifizetett összeg 120 százalékát, ezt az összeget a következő 24 hónapban bármikor felhasználhatják a Wizz Air szolgáltatásaira. Az összeget vissza is igényelhetik, ez több időt fog igénybe venni. A banki átutalás lépéseiről külön tájékoztatást fognak kapni a társaságtól. Amennyiben ezt választják, a kifizetett összeg 100 százalékát utalja vissza nekik a társaság. Aki turisztikai ügynökségen keresztül foglalt repülőjegyet, annak az illető ügynökséggel kell felvennie a kapcsolatot – írja a maszol.ro.

Szerkesztőségünknek Marosvásárhely-Budapest útvonalat érintő járat törléséről is biztos tudomása van: törölték az április tizedikei járatot is, amellyel kollégánk utazott volna. Erről szintén emailben értesítik az érintett személyeket, akik ebben az esetben is kérhetik a kifizetett összeg teljes visszatérítését, vagy a már említett két évig érvényes 120 százalékot.

A Tarom légitársaság is arról számolt be Facebook-oldalán, hogy törlik belföldi járataikat a következő 14 napos időszakra, illetve 26-ától a Franciaországba és Németországba tartó, illetve onnan érkező járataikat is legalább két hétre. A jeggyel rendelkező utasok választhatnak későbbi időpontot a repülésre, vagy visszakérhetik a jegy teljes árát, áll az Agerpres oldalán.

Nem minden esetben szükséges a nyilatkozat

16 óra 32 perc: Nem szükséges saját felelősségre kiállított nyilatkozatot vigyenek magukkal azok, akik a lakhelyük környékén kutyát sétáltatnak vagy egyéni sportolás, mozgás céljából hagyták el otthonukat, pontosított a kedd este kiadott katonai rendelettel kapcsolatban Marcel Vela belügyminiszter.

A Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a belügyminiszter arra is kitért, hogy a munkába igyekvő személynek szüksége van egy saját felelősségre megírt nyilatkozatra vagy a munkáltató által kiadott igazolásra (nem kell mindkettő), amelyre nem szükséges feltétlenül pecsét.

Arra a kérdésre, hogy következnek-e még ennél is drasztikusabb intézkedések, a miniszter azt válaszolta, hogy betartották a fokozatosságot a meghozott intézkedésekben, elemeztek minden lehetséges forgatókönyvet, és figyelembe vették, hogy milyen következményekkel járhatnak azok.

„Fokozatosan akarjuk bevezetni ezeket, csak, ha feltétlenül szükségesek. Ha az emberek betartották volna a 2-es számú rendelet előírásait, talán nem került volna sor a 3-as számú rendelet szabályozásaira, azonban az emberek tréfának vették a javaslatokat, a közösségi oldalakon is megjelentek viccek ezekkel” – monda el.

Mi a helyzet Hargita megyében?

Az országos adatokkal egyszerre a Hargita prefektusi hivatal is közölte a március 25-én érvényes megyei adatokat. Fertőzést továbbra sem említenek a közleményben, annyit lehet tudni, hogy:

  • 25 személy van intézményes karanténban (ebből öt Udvarhelyen)
  • 22 személy elhagyhatta otthonát az utóbbi 24 órában
  • 350 ágy áll rendelkezésre a karanténhelyiségekben
  • 1706 személyt ellenőriztek az utóbbi 24 órában
  • 15 esetben kihágást állapítottak meg
  • összesen 21.000 lej értékben büntettek

A szükségállapot vagy a karantén megszegése esetén kiróható büntetésekről itt írtunk részletesebben.

Közeledünk az 1000 fertőzötthöz, több mint 100 000-en karanténban

13 óra 45 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport szerda déli hivatalos statisztikája alapján:

Eddig 13 halálos áldozatot követelt a fertőzés.

906 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak Románia területén. A növekedés tegnap óta 144.

Eddig 86 embert engedtek ki gyógyultan a kórházból (53 Temesvárról, 23 Bukarestből, 6 Krajováról, 2 Konstancáról, 1 Kolozsvárról, 1 Iași-ból).

Eddig 14.466 tesztet végeztek, ebből 646-ot magán egészségügyi intézményekben.

Intézményes karanténban 6016-an vannak, akiktől folyamatosan mintákat vesznek és vizsgálják azokat. Házi karanténba eddig 96.055 személy került, ez a szám nem tartalmazza a fővárosi adatokat.

Mostanig 167 bűnügyi kivizsgálás indult a járványügyi szabályok megsértése miatt, és 1.336 személyt büntettek meg a karanténra vonatkozó intézkedések megszegéséért.

Külföldön 51 román állampolgárt kezelnek koronavírus-fertőzéssel, a külföldön elhunytak száma 8.

Jóváhagyták a koronavírus kezelési protokollját

13 óra: Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollját, amely megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben.

A rendelet szerint jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer a COVID-19 kezelésére, és az ebben az eljárásrendben javasolt gyógyszerek ”a 2003-as SARS- (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány, a 2012-es MERS- (közel-keleti légzőszervi szindróma) járvány tapasztalatain és a SARS-Cov-2- (a COVID-19 elnevezésű megbetegedést okozó új koronavírus) járvány eddig összegyűjtött adatain alapulnak” – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

A protokoll egy sor olyan gyógyszerre hivatkozik, amelyeket a kínai orvosok használnak az új koronavírus-fertőzések kezelésére, és amelyet a betegség tüneteinek és alakulásának függvényében írnak elő.

A betegség enyhe formájában szenvedőket gyorsan ki lehet engedni a kórházból, vagy akár otthon is kezelni lehet, az alábbi ajánlások betartásával: legalább 14 napos elkülönítés – közvetlen vagy telefonos – orvosi felügyelet alatt, és a megfelelő óvintézkedések betartása, azaz a beteg tartózkodjon külön szobában, viseljen maszkot, étkezzen egyedül, vigyázzon a kézhigiéniára, ne hagyja el a lakását – részletezi a Hivatalos Közlönyben közzétett dokumentum.

A rendelet felsorolja a kórházból való kiadás kritériumait is: lázmentes állapot, a többi tünet enyhülése, két egymást követő negatív SARS CoV2 PCR-teszt, amelyet legalább 24 óra különbséggel végeznek el az orrgaratból és/vagy a szájgaratból vett mintából; a mintavétel az első pozitív teszt után legalább 7 nappal és a láztalan időszak beállta után legkevesebb 3 nappal kell hogy történjen.

A veszélyeztetett csoportokhoz a „65 év fölötti és/vagy a szervi (tüdő, szív, máj) elégtelenségben szenvedő személyek” tartoznak – írja a protokoll.

80 százalék koronavírus, 20 egyéb

12 óra 12 perc: A románandrásfalvi önkormányzat tevékenységének nyolcvan százalékát a koronavírussal kapcsolatos teendők teszik ki, csak húsz százalék marad egyébre – fejtette ki Nagy Lajos, a község polgármestere megkeresésünkre.

Annak ellenére, hogy a hivatal munkatársai mindannyian dolgoznak, csak sürgős ügyeket intéznek a kialakult helyzet miatt.

– Nyilatkozatokat hordtunk szét a községi élelmiszerüzletekbe, hogy kijárás esetén a lakók tudják vinni a dokumentumokat. Sokan hívnak telefonon, érdeklődnek az intézkedésekről. A tévéből követik az emberek a helyzetet, tudatosult bennük az, hogy komolyan kell venni a járványt. Nagy könnyebbség, hogy mezőgazdasági munka miatt elhagyhatják az idősek otthonaikat, vagy ki tudnak menni bevásárolni két órára naponként – mondja a községvezető.

Vasárnap fertőtlenítették a község utcáit a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével, pénteken a közintézmények következnek. Tervek szerint az utcákat következő vasárnap újra lefertőtlenítik.

Négy személy házi karanténban

A községhez tartozó településeken (Románandrásfalva, Kissolymos, Nagysolymos, Székelyhidegkút, Újlak) jelenleg négy személy van házi elkülönítésben, ketten Ausztriából, ketten Németországból. Ma éjszaka négy családot várnak haza Magyarországról, ők a jelenlegi törvénykezés értelmében házi karanténba kell, hogy vonuljanak.

A községvezető szerint a községből senki sincs intézményes karanténban.

Szerdán kapják kézhez a Székelykeresztúri cég által varrt sebészeti maszkokat, első körben száz darabot osztanak ki azoknak a személyeknek, aki fertőzésnek kitett helyeken dolgoznak.

Kányád községben házhoz szállítják az élelmiszert

11 óra 25 perc: A Kányád község területén működő élelmiszerüzletek felajánlották, hogy házhoz szállítják a szükséges élelmiszert – osztotta meg a hírt közösségi oldalán a helyi önkormányzat.

Derzsi Albert alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, ajánlották az üzleteknek, hogy listát kérjenek a vásárlóktól, délig vegyék fel a rendeléseket, délután szállítsanak.

A megrendelést az alábbi településeken és telefonszámokon lehet igényelni: Kányádban a 0746 525 172-es (Sándor Hilda), Székelydályában a 0742 743 378-as (Séra Réka), Petekben 0767 792 809-es (László Hajnalka), míg Miklósfalván a 0741 461 590-es (Molnár Attila) telefonszámot kell tárcsázni.

A legutóbbi áldozat egy 72 éves nő

10 óra 58 perc: Újabb személy halálát okozta a koronavírus Romániában, ezzel tizenháromra nőtt a betegség halálos áldozatainak száma – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A legutóbbi áldozat egy 72 éves, Krassó-Szörény megyei nő, akit kedden szállítottak át a temesvári járványkórház intenzív osztályára a resicabányai kórházból, ahol március 21-étől kezelték. A nő nem járt külföldön, és arról sincsenek információk, hogy kapcsolatban állt volna koronavírussal fertőzött személlyel.

Az idős nő szerda reggel halt meg.

Hatósági pontosítás: A szerda reggel elhunyt koronavírus-fertőzött március 20-ától lakhelyi elkülönítésben volt, mert Spanyolországban (Madridban) járt korábban, és más betegségekben is szenvedett (cukorbetegség, pitvarfibrilláció és ischaemiás szívbetegség) – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Hosszabb időszakra lesz lehetséges a hiteltörlesztések halasztása

10 óra 20 perc: A szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztására vonatkozó intézkedés, magán- és jogi személyek egyaránt élhetnek ezzel, nem lesznek bürokratikus akadályok – jelentette ki kedd este Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, a kormány még dolgozik a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló rendelettervezeten, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni – írja az Agerpres hírügynökség.

„A technikai részletekről még folyik az egyeztetés, de a szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztása. Az államnak is lesz beleszólása és nem lesz diszkrimináció, aki kérni fogja ezt a kedvezményt, megkaphatja. (…) Nem kell majd semmiféle igazolás azok részéről, akiknek haladékra lesz szükségük. A részleteket majd csütörtökön ismertetjük” – fogalmazott a miniszter.

Florin Cîţu rámutatott, az intézkedés hatálya a szükségállapot időszakánál tovább kell, hogy terjedjen, egyrészt mert nem tudni, meddig húzódik a válságidőszak, másrészt mert ennek lejárta után is időre lesz még szükség, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba. Mint kifejtette, „több hónapig” lesz érvényes az intézkedés, a periódus „közelebb lesz a hat hónaphoz, mint a háromhoz”. „De csak haladékról van szó, a törlesztőrészleteket nem tudjuk eltörölni” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva lép majd érvénybe.

Kimennél? Itt az új nyilatkozat- és igazolásgenerátor!

10 óra 14 perc: Ha online szeretnéd létrehozni kijárást biztosító nyilatkozatodat vagy alkalmazottaid igazolását, egy internetes űrlap segítségével megteheted, jelenti kedves olvasónk, Zsiga. Az alábbi címre kell kattintanod:

declaratie.egovernment.ro

Kitöltöd ott az adatokat, s visszaad egy kitöltött pdf-et.

Amennyiben szeretnéd, a biztonság kedvéért, hogy az űrlapok a számítógépeden legyenek, kitölthető pdf formátumban, az alábbi linkekről töltheted le őket a legfrissebb szabvány szerint:

Nyilatkozat

Igazolás

Tizenkettőre nőtt az áldozatok száma

9 óra 36 perc: Újabb személy halálát okozta az új koronavírus; 12-re nőtt a halálos áldozatok száma – közölte kedden késő este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A legutóbbi áldozat egy 74 éves, Ialomiţa megyei személy, akit a comăneşti-i kórházban kezeltek. A férfin március 19-én jelentek meg a tünetek, 22-én súlyos állapotban szállították kórházba. A túlsúlyos páciens veseelégtelenségben és több más betegségben is szenvedett – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Déltől érvénybe lép a kijárási tilalom

9 óra 25 perc: Március 24-én este a hatóságok közölték a harmadik számú katonai rendelet intézkedéseit, amit pontokba szedve közlünk olvasóinkkal.

Lakhelyet csak az alább felsorolt okok miatt lehet elhagyni:

  • akik dolgozni mennek, és a munkájuk nem halasztható, vagy végezhető távmunkában
  • akik élelmet vásárolnak a családnak, háziállatoknak, illetve a munkájuk elvégzéséhez szükséges eszközöket szerzik be
  • akiknek halaszthatatlanul orvosi ellátásra van szükségük, amit nem lehet távolról megoldani
  • akik idős, beteg, fogyatékos családtagjaikat, gyermekeiket mennek gondozni, vagy elhunyt egyik családtagjuk
  • rövid egészségügyi sétát tesznek lakhelyük közelében, kutyát sétáltatnak
  • véradás céljából
  • önkénteskedés miatt, ha segíteni szeretnének valakinek
  • mezőgazdasági tevékenység céljából
  • mezőgazdasági termelők saját terményeik elárusítása céljából

65 éven felüliek kizárólag 11 és 13 óra között hagyhatják el lakóhelyüket, az alábbi feltételek szerint:

  • alapszükszükségleti javak beszerzése, beleértve a háziállatok szükségleteit is
  • halaszthatatlan orvosi ellátásra van szükségük, ami nem tűr halasztást
  • kiskorúak, idős személyekről való gondoskodás, beteg, mozgásában korlátozott személyek felügyelete. Megengedett a kijárás, ha családtag elhalálázásáról van szó.
  • rövid egészségügyi sétát tesznek lakhelyük közelében, kutyát sétáltatnak

65 éven felüliek az említett időintervallumon kívül akkor is elhagyhatják lakásukat, ha munkahelyi kötelezettségüknek tesznek eleget, vagy mezőgazdasági tevékenységet végeznek.

Minden lakhelyelhagyást dokumentummal kell igazolni!

  • a munkaadó által kiállított igazolással
  • saját felelősségre tett nyilatkozattal abban az esetben, ha egyéni, vagy családi vállalkozásunk van, mezőgazdasági tevékenységet végzünk
  • minden más, engedélyezett kijárás csak nyilatkozattal történhet
  • a saját felelősségre tett nyilatkozatoknak tartalmazniuk kell az illető nevét, születési évét, lakcímét, a lakhelyelhagyás okát, dátumot, és aláírást

Minden alkalommal ki kell tölteni a nyilatkozatot, ha nincs más lehetőség, akkor kézzel írott papírokat is elfogadnak a hatóságok, vagy azt, ha elektronikai eszközön mutatjuk be a kitöltött dokumentumot.

Az intézkedések március 25-én, déli 12 órakor lépnek érvénybe.

Ettől az órától kezdve minden Romániába belépő személynek kötelező módon intézményes, vagy házi karanténba kell vonulni.

Nem kell nyomtatnod

8 óra 43 perc: A munkáltató által, illetve saját felelősségre kiállított dokumentum, amely a lakhely elhagyásának szükségességét igazolja, telefonon, táblagépen vagy más, hasonló elektronikai eszközön is bemutatható a hatóságok felszólítására – közölte kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

Vela azt is elmondta: az intézkedés szerdán, március 25-én, 12 órakor lép érvénybe.

 

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 24-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!