Koronavírus percről percre – 2020. március 27., péntek

20 óra 40 perc Ez nem kacsa: tényleg egy kacsa sétált ma az egyik udvarhelyszéki faluban. Samunak hívják, árulta el a kép beküldője.

20 óra 30 perc Még egy hónapja sem dolgozott Angliában az udvarhelyi lány, amikor tudatosult benne, hogy haza kell jönnie. Történetét úgy meséljük el, ahogy azt ő nekünk tette.

20 óra 25 perc Eldobják a labdát az udvarhelyi kézisek. Felfüggesztik a Szejke SK játékosainak szerződését, a Székelyföldi Kézilabda Akadémia sportolói otthoni körülmények között edzenek – írják a kezilabda.ro oldalon.

Az Akadémia és a Sportklub vezetősége a kialakult helyzetre való tekintettel, több konzultáció és megbeszélés után úgy döntött, hogy ez év április 14-éig a kézilabdások szerződését felfüggeszti.

20 óra 15 perc Ha nincs nyomtatód, de van számítógéped, okostelefonod, vagy táblagéped, akkor ki tudod tölteni és alá is tudod írni a kimenéshez szükséges egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. István megmutatja, hogyan kell digitálisan aláírni egy iratot.

20 óra 12 perc Elkezdődtek az élő színházi előadások. De ha nem szeretünk képernyőn színházat nézni, nézhetünk filmet. A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett online elérhetővé ingyenesen az oldalán.

19 óra 59 perc Olaszország negatív rekordot döntött az elmúlt 24 órában a koronavírus által okozott halálesetek és fertőzöttek számát illetően. 969 halálestről adott hírt a Polgári Védelem, az újonnan fertőzöttek száma 5959-el nőtt. A hivatalos adatok szerint a COVID-19 által fertőzött elhunyt személyek száma a ma esti órákban elérte a 9134-et, a fertőzöttek száma a 86.498-at.

19 óra 30 perc Meghalt pénteken egy koronavírussal fertőzött, 81 éves férfi Bukarestben. Ő volt a 25-ik, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személy Romániában, aki nem élte túl a betegséget. Az idős embert március 26-án utalták be a fővárosi Szent József kórházba, majd a járványtani intézetbe szállították át, ahol intenzív terápiás osztályra került. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy szenvedett-e más betegségekben.

19 óra 10 perc Vigyázni kell az interneten rendelt élelmiszerekkel, a csomagolásuk is sokat elárul. Ha nem vagyunk elégedettek, forduljunk a fogyasztóvédelemhez, itt a számuk.

18 óra 25 perc Ne dobd a nedves törlőkendőt, a betétet, tampont és egyéb szilárd halmazállapotú, lassan lebomló anyagot a vécébe, csatornába, hogy ne duguljon el, kéri a Harvíz Rt. Fogjál vizet a kádba, vagy a tálba, hogy tudj vízszünet esetén is kezet mosni. Ha baj van, hívd őket, itt írtuk meg a telefonszámukat, és hogy bezárt az ügyfélfogadó irodájuk, számlát online lehet náluk is fizetni.

17 óra 58 perc A munkaadók kezdhetik összekészíteni a dokumentációt a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérének igényléséhez. A vállalkozóknak nem kell saját alapokból megelőlegezniük a kifizetést, a juttatást közvetlenül az ügynökség által utalt összegből fizethetik – mondta a munkaügyi miniszter, Violeta Alexandru. Hátha ő nem mond le, mielőtt átutalnák a pénzt, mint tegnap Victor Costache, aki tegnapelőtt azt ígérte, egész Bukarest lakosságát letesztelik koronavírusra.

17 óra 55 perc Az új, alig egynapos egészségügyi miniszter próbál felkészíteni arra, hogy nem mindenkit fognak kórházban kezelni, aki koronavírussal fertőződik, és nem is minden orvos maradhat otthon, ha megbetegszik. A kórházmenedzsereknek pedig szólt, hogy rendezzék át a kórházakat úgy, hogy a vírussal fertőzöttek élvezzenek prioritást.

17 óra 51 perc kicsit eltűntünk, de nem ültünk tétlenül. Elkészült a színházak ma esti ajánlója, lehet habzsolni, válogatni, és ha nem élőben nézzük, telefonozni, bármikor szünetet tartani, előadás alatt kétpofára vacsorázni. Senki nem fog belepisszegni, felszisszenni, hogy kultúrember-é vagy.

15 óra 51 perc Sinka Levi délelőtt Keresztúron fotózott. Egy bácsit, amint elindult valamerre.

15 óra 45 perc Elhalasztanák a helyhatósági választásokat. Ezt már korábban a politikai pártok is javasolták, most már az Állandó Választási Hatóság is belátja, hogy nem lehet egyhamar megtartani. De mit reagált erre Ludovic Orban?

15 óra 12 perc Az országos adatokkal egyidőben a Hargita megyei prefektusi hivatal is közölte a legfrissebb adatokat március 27-én. Fertőzést továbbra sem említenek a közleményben, ami nem jelenti azt, hogy nincs, csak azt, hogy nem nyilatkoznak, vagy nyilatkozhatnak róla. De azt megtudtuk, hogy új lakó van a karanténépületben. Vörös zónából érkezett csütörtök este a hatodik személy. Az első két személy, akiknek korábban tesztjük negatív lett, szombaton távozhat, amennyiben a későbbi tesztek is negatívnak bizonyulnak.

14 óra 30 perc Zetelakán fúj a szél az utcákon. Egy személy intézményes karanténban van a sportcsarnokban, néhányan már kijöhettek az otthoni elkülönítésből. Ők Olaszországból jöttek haza, és semmi bajuk. Arról, hogy még mit mondott Nagy Attila polgármester munkatársunknak, itt olvashatsz.

13 óra 55 perc Koronavírusos a brit miniszterelnök – írja az Agerpres. Boris Johnsonnak enyhe tünetei voltak, ezért letesztelték otthonában. Miniszterelnökként virtuálisan, videokonferencián fogja tovább folytatni a koronavírus elleni harcot, nyilatkozta. Korábban, szerdán Károly, brit királyi herceg kapta meg a koronát, holott már lemondott róla. Ő Albert monacói herceggel találkozott a hónap elején, tőle is elkaphatta akár, de azóta több találkája volt, ezért nem biztos.

13 óra 46 perc A koronavírus-járvány miatt meghosszabbították 2021. május 31-éig a 2019-ben kibocsátott üdülési utalványok érvényességét – közölte pénteken a gazdasági minisztérium.

13 óra 26 perc Március 27-éig Románia területén 1292 koronavírusos esetet igazoltak vissza a hatóságok, 115 embert gyógyultnak nyilvánítottak. Az áldozatok száma elérte a 24-et, mindannyian más, krónikus betegségben is szenvedtek. Rengeteg ember nem bírta betartani a házi karantént, ők intézményesbe jutottak. Sőt, olyanok is akadtak, akik onnan szöktek meg, nekik ismételniük kell a 14 napot.

12 óra 13 perc Gondoltuk, megosztunk itt néhány videót, amelyek viccesen, de még általános iskolás gyerekek számára is érthetően, és úgy tűnik, tudományos igényességgel tájékoztatnak a koronavírusról.

Aki követi a Zállatorvos nevű youtuber-t, biztosan ismeri már őket, aki nem, de érdeklik az állatok, az kövesse be. Sokan kérték, hogy készítsen videót a koronavírusról, ezért egy virológus professzor segítségével megcsinálta. A mennyire nem halunk meg? című rész után a harmadik videónál tart, most épp a nézők kérdéseire válaszol legutóbbi filmecskéjében. Érdekes dolgokat lehet tőle megtudni az állattartásról, háziállatok betegségeiről és a bolhák titokzatos életéről. Fogadjunk, nem tudtad, hogy a macskabolha és a kutyabolha különböznek?

12 óra 00 perc A színház világnapja alkalmával a Tomcsa Sándor Színház március 27-én, pénteken este 19 órától Thornton Wilder: A mi kis városunk előadását közvetíti a színház Facebook-oldalán egyszeri alkalommal. A Vladimir Anton által rendezett produkciót a Legjobb előadás díjára jelölte a XXVIII. UNITER Gála, Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu, Călin Ciobotari színházkritikusokból álló jelölő-zsűrije. Jakab Tamást, a Tomcsa Sándor Színház színművészét a Legjobb pályakezdő díjra jelölte a Román Színházi Szövetség az előadásban alakított George Gibbs szerepéért – küldte közleményben Dunkler Réka, a színház munkatársa.

11 óra 30 perc Kijárási korlátozás lép életbe Magyarország területén március 28-a és április 11-e között, csak munkavégzés és alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni az otthonokat – tájékoztat az index.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban jelentette be az intézkedést péntek reggel. Továbbra is nyitva tartanak a gyógyszertárak, élelmiszerüzletek, piacok. 65 éven felüliek csak délelőtt 9 és déli 12 között hagyhatják el otthonaikat, másoknak ebben az időszakban tilos lesz kijárni.

9 óra 20 perc Köszöntjük olvasóinkat március 27-én, péntek reggel. Egyből egy szomorú hírrel kell kezdenünk a napot, 24-re emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Romániában.

9 óra A bethlenfalvi és kadicsfalvi zónában csőtörés miatt nem lehet kezet mosni. De ezért ne menjenek át a szomszédba!

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.