Koronavírus percről percre – március 19.

19.35 Részletek a munkaadók állami támogatásáról

Ludovic Orban kormányfő csütörtökön részletezte szerdai bejelentését, miszerint az állam átvállalná azon alkalmazottak fizetését, akiket a cégek a koronavírus-helyzet miatt kényszerszabadságra küldenek.

A kormány a munkaügyi minisztérium munkanélküliségi segélyalapjából biztosítja az említett juttatásokat, az alkalmazott bruttó havi fizetésének 75%-át, de az összeg nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75%-át. Hogy kik vehetik igénybe, milyen feltételek mellett, arról itt írtunk bővebben.

19.25 Nem mehetsz csak úgy a családorvoshoz

Székelyudvarhely összes családorvosával egyeztetést folytatott a polgármesteri hivatal egészségügyi krízismenedzsment csoportja. Ennek eredménye annak a szigorú protokollnak a bevezetése, amely a rendelők betegfogadási rendjét szabályozza. Az új szabályokat és a rendelők elérhetőségeit itt találod.

18.30 Bővült a sárga zónás államok listája

Három országot adtak hozzá azon államok listájához, ahol a koronavírussal diagnosztizált személyek száma meghaladta az 500-at – írja az Agerpres hírügynökség. Az úgynevezett sárga zónában lévő országok listájához hozzáadták Brazíliát, Csehországot és Portugáliát is.

Azoknak a román állampolgároknak, akik a sárga zóna valamely országából érkeznek Romániába, 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk. Akik vörös zónából, azokat intézményes karanténba helyezik. Az országok listáját ide kattintva érheted el.

18.15 Hangosbemondó járja Székelyudvarhely utcáit (videó)

Hazaküldik az embereket. Az időseket is. Az akciót a helyi rendőrség hajtja végre járőrautójával, hogy azokhoz is eljusson a városháza otthonmarasztaló üzenete, akik nem követik eléggé a tájékoztatást, vagy nem érzik a súlyát annak, amit olvasnak, látnak, hallgatnak a médiában.

18.00 Újabb konvoj jött át a határon

Matei Filip Ionuţ, az aradi határrendészet szóvivője úgy nyilatkozott az Agerpresnek, hogy a 12.500 személy mintegy 4600 járművel érkezett Románia területére a nagylaki autópálya-határátkelőnél csütörtök reggelig, az éjszaka folyamán.

Az átkelők azzal a konvojjal érkeztek, amely a Magyarország által jóváhagyott tranzitfolyosón jött haza, miután a magyar határok lezárása miatt Ausztria területén rekedt.

Szerda reggel óta a konvoj 125 tagja került karanténba, 7300 személynek pedig lakhelyi elszigetelésbe kellett vonulnia, így összesen 180-ra, illetve 10 000-re emelkedett ezek száma.

16.40 Hamarosan Udvarhelyen is elvégezhetik a koronavírus-tesztet

Jövő héten kezdik el felszerelni azt a labort Székelyudvarhelyen, ami képes lesz koronavírus-teszteket is végezni – közölte portálunkkal Lukács Antal, a városi kórház főigazgatója. Hosszú egyeztetések után találtak egy olyan céget, ami vállalta a labor és a hozzátartozó eszközök behozatalát külföldről.

– Négy típusú vizsgálat kiértékelésére is lehetőségünk lesz, 48 tesztet tudunk végezni egyszerre majd, 4-5 óra alatt kiértékeljük az eseteket. További lélegeztetőgépeket is beszerezne a kórház, a részletekről ebben a cikkben számolt be az intézményvezető.

15.40 Gyűjtenek a városi kórháznak

Gyűjtést szervez a Közösségi Alapítvány (SZKA) a városi kórháznak és a polgármesteri hivatalnak – jelentette be saját honlapján a civil szervezet március 16-án. Az összegyűlt pénzösszeg felhasználásáról egy közös bizottság dönt majd. Hogy mire van szükségük, mennyi gyűlt eddig, és hogyan lehet beszállni, itt olvashatsz.

15.10 Vedd és védd a helyit

A Harghita Business Center (inkubátorház) elindított egy honlapot, hogy segítsék azokat a helyi vállalkozókat, akik helyieknek adnak munkát és fizetést, és ebben az időszakban kifejezetten nehéz helyzetben vannak.

Úgy segíthetsz, hogy vásárolsz tőlük. Az adott szolgáltatást/terméket nem most, hanem csak néhány hónap múlva kapod meg, a termékeket, szolgáltatásokat cserében minimum 10%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg.

14.40 Módosul a büntetőtörvényköny

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket, és eszerint módosítják a büntető törvénykönyvet, jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő. A részleteket itt írtuk meg.

14.00 Elfogadta a parlament a szükségállapotot

Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a parlament a 30 napos szükségállapotot kihirdető 2020/195-ös elnöki rendeletet – jelentette be Marcel Ciolacu képviselőházi elnök. A törvényhozók távszavazás útján voksoltak, írja az Agerpres.

13.45 Nem laboratóriumban állították elő a koronavírust

Kutatók cáfolják azt a világhálón terjedő hírt, hogy az új koronavírust mesterségesen állították volna elő, laboratóriumi körülmények között. Sokan osztják azt a véleményt, hogy valaki rászabadította a világra a Covid-19 nevű vírust.

A Transindex hírportál beszámol a g4media.ro által is leközölt információról, miszerint a Nature tudományos folyóiratban publikált cikkben a kutatók arra jutottak, hogy a kórokozó természetes úton jött létre: vagy állatban kifejlődve támadta meg az embert, vagy az emberben fejlődött ki a vírus.

13.30 Frissült a betegek száma

Csütörtök délre 277-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, 25 személy már meggyógyult: 16 Temesváron, 8 Bukarestben és egy Jászvásárban.

Tegnap este óta 17 új beteg van: négy Szucsávában, három Bukarestben, kettő Kolozsváron, kettő Beszterce-Naszód megyében, kettő kovásznai, és egy-egy Jász, Dolj, Ilfov és Konstanca megyében. A fertőzöttek 19 és 67 év közöttiek, írja az Agerpres.

Ezentúl csak naponta egyszer, 13 órakor frissítik az adatokat a hatóságok.

12.00 Üvegfalat szerel a Kaufland a kasszákhoz

A tájékoztatás értelmében azokban egységekben kezdik el az ablakok felszerelését, ahol több koronavírusos esetet regisztráltak, de megbízható forrásból tudjuk: annyira operatívak voltak, hogy például már Udvarhelyen is felszerelték ezeket, ahol nincs egyetlen megbetegedés sem.

A további intézkedésekről itt lehet többet olvasni.

9.00 Fokozatosan leáll a városháza

A kialakult járványügyi helyzet miatt március 19-étől a csütörtök délutáni ügyfélfogadás meghatározatlan ideig szünetel – értesít Facebook-oldalán a városháza.

A városháza pénztára pedig pénteken zárva tart. A programváltozás egyelőre csak erre a hétre vonatkozik.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 18-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!