Koronavírus percről-percre – március 17.

Bezárják az éttermeket, kávézókat

22 óra 58 perc: A Belügyminisztérium kedd este újabb óvintézkedéseket vezetett be, ezeket Marcel Vela belügyminiszter ismerette a szaktárca székhelyén tartott sajtótájékoztatón.A koronavírus megfékezésének érdekében úgy döntöttek, felfüggesztik az éttermek, kávézók, bárok és más vendéglátóipari egységek működését, azonban a tiltás a házhozszállítást nem érinti, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A többi intézkedésről itt olvashatsz.

Kedd éjjel még át lehet jönni a határon

18 óra 45 perc: Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Ezeken az útvonalakon lehet áthaladni Magyarországon:

Az Országos Operatív Törzs keddi tájékoztatójában elhangzott: kedd este (magyar idő szerint) 21 és 24 óra között a román állampolgárok személyi forgalomban és a Magyarországon tranzittal áthaladó, illetve Románián átutazó bolgár állampolgárok átutazhatnak Magyarországon azokon a humanitárius korridorokon, amiket az áruforgalomnak tartottak fenn, és 0-5 óra között a román állampolgárok utazhatnak tovább.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében.

222-re nőtt a fertőzöttek száma

18 óra 19 perc A Stratégiai Kommunikációs csoport március 17-én 18 órakor kiadott közleménye szerint Romániában 222 személyt diagnosztizáltak eddig koronavírussal, közülük 19 gyógyultnak minősült, és kiengedték már a kórházból. A délelőtti bejelentés óta 33 új fertőzött van: 26 Bukarestben, 5 Brassóban és egy-egy Konstanca, valamint Prahova megyében. Elhalálozás nincs.

 

Kedden délelőtt 184 fertőzöttről számoltak be. Hétfőn este még 168 volt.

Halasztották a foci Eb-t

15 óra 34 perc: A 24 együttesre tervezett Európa-bajnokságot 2020. június 12. és július 12. között tizenkét városban rendezték volna meg, köztük szerepel Budapest és Bukarest is.
Kedden az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) azt a határozatot hozta, hogy a koronavírus által kialakult helyzet miatt az Eb-t 2021-ben rendezik meg június 12. és július 12. között.

Újabb szűrésre alkalmas sátrakat állítottak fel országszerte

15 óra 15 perc: Nyolc újabb sátrat állított fel a védelmi minisztérium különböző polgári és katonai egészségügyi létesítmények előtt.

A járványtani szűrésre használt sátrakat legutóbb Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Segesváron, Maroshévízen, Râmnicu Vâlceán és Romanban lévő helyőrségi állomásain állította fel a védelmi tárca – írja az Agerpres a hírügynökséghez eljuttatott közleményből. Ezzel meghaladta a 20-at azoknak a polgári és katonai kórházaknak a száma, amelyek előtt járványtani szűrésre alkalmas sátor áll.

Ha lejárt az útleveled és menni kéne

14 óra 56 perc: A Hargita megyei útlevélosztály csupán azoktól a személyektől veszi át a kérelmeket, akik dokumentumokkal igazolni tudják, hogy feltétlenül szükséges elutazniuk. Az utazást a kizárólag online lehetséges programálástól számított 30 napon belül lehet megtenni – közölte kedden, március 17-én a Hargita megyei prefektusi hivatal.

A székelyudvarhelyi és a maroshévízi mozgó ügyfélszolgálatot felszámolták az elkövetkező 30 napra, a meghosszabbítás lehetőségét fenntartják.

A kiállított útlevél postai megküldése e-mailen (pasapoarte@prefecturahr.ro) vagy postán, a Csíkszereda, Márton Áron u. 48. címre leadott kérés alapján lehetséges.

A prefektusi hivataltól azt is megtudtuk, hogy érvényes papírokkal a Romániából való kiutazás még szabad, de bármely ország megtagadhatja a beutazást. Magyarország például lezárta határait, de a magyar állampolgárokat beengedi. Ezen a számon tudsz érdeklődni, ha külföldre készülsz: +4021.320.20.20.

Több ezer román várakozik Hegyeshalomnál

14 óra 24 perc: Magyarország lezárta határait a koronavírus terjedésének megakadályozása miatt március 17-én éjfélkor a személyforgalom elől. Kizárólag áruszállítás céljából engedi tovább az ország a kamionokat, azokat is kijelölt útvonalon. A román sajtó beszámolói szerint több ezer román állampolgár ragadt a határ túlodalán, mindannyian haza szeretnének jutni Romániába.

Részletekért kattints ide.

Csökkentetett munkaidővel dolgozik a posta

13 óra 33 perc: A Román Posta március 17-től április elsejéig csökkentett programmal, délelőtt 10 órától délután 18 óráig várja klienseit. Szombattól pedig nem lesznek hétvégén nyitva a postahivatalok a következő hónap elsejéig, az intézkedést meghosszabbíthatják a fejlemények tükrében.

A várakozási idő csökkentése miatt kérik, hogy használják inkább az interneten elérhető postai szolgáltatásokat, a kifizetéseket elsősorban bankkártyával végezzék.

A postások megpróbálják telefonon értesíteni a szociális juttatásokra jogosultakat, és közlik, hogy mikor tudják kézbesíteni a járandóságokat – közölte a Rador a Román Posta közleményére hivatkozva.

Saját tesztelőgépet venne a város

12 óra 59 perc: A tanácsülésen megbeszélt információkról itt olvashatsz.

11 óra 27 perc: Rendkívüli tanácsülést tartottak 9 órától a városháza Szent István termében a kórháznak elkülönítendő összegekről és egyéb intézkedésekről a járvány megelőzésével, illetve a bekövetkezésére felkészüléssel kapcsolatban. Részletekkel hamarosan jelentkezünk.

184 fertőzött van Romániában

11 óra 25 perc: Hargita megyében még nincs igazolt koronavírusos eset. 20 személy van intézményesített karanténban, 154-en pedig házi elkülönítésben

10 óra 30 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint tizenhat személy esetében igazolták vissza a koronavírus-fertőzést az országban kedd reggel. Hét beteget regisztráltak Iași-ból, kettőt-kettőt Neamț-ból és Szucsávából. Egy-egy fertőzött van Ialomița, Vráncsa, Botosán, Maros, Beszterce-Naszód megyékből.

Az újonnan igazolt fertőzöttek életkora 21-65 év közé esik – közölte az Agerpres hírügynökség.

A gyógyultak száma 16, haláleset nincs.

Ezeknél a lakószövetségeknél lehet online fizetni

9 óra 47 perc: A polgármesteri hivatal honlapján összegyűjtötték azoknak a lakószövetségeknek adatait, ahol utalással is lehet közköltséget fizetni. A listát itt találod.

Azoknak, akik nem tudnak online fizetni, a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében tartsák be a két méter távolságot!

Hatig lesznek nyitva a kávézók, vendéglők

8 óra 49 perc: A fokozódó vírusveszély miatt a lakosság egészségének megőrzése érdekében tovább korlátozzuk az egységek nyitvatartási programját – olvasható a polgármesteri hivatal honlapján.

Keddtől minden vendéglátó egység (éttermek, bárok, kocsmák, cukrászdák, pizzázók, kávézók) 18.00 óráig maradhat nyitva.

A polgármesteri hivatal a vállalkozók, vendéglátósok szövetségeivel egyeztetve döntött erről.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 16-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!