Koronavírus percről percre – május 7., csütörtök

Virtuális kávézásra hív a könyvtár

18 óra 35 perc: új sorozatot indít a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, melyben székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki érdekes, különleges vagy kiemelkedő személyiségekkel beszélgetnek kötetlenül a múltról, a jelenről, az életről, egy kávé mellett – áll a könyvtár Facebook-oldalán.

A kisfilmeket péntek, szombat és vasárnap esténként 21 órától osztják meg a nézőkkel, amiket a könyvtár Facebook-oldalán vagy YouTube-on is megnézhetnek az érdeklődők.

Pénteken Szabó Károly operatőr, könyvtáros, szombaton Fazakas Szabolcs operatőr, a Legendárium megálmodója, vasárnap pedig Dósa Zoltán egyetemi előadó, pszichológus, író lesznek a meghívottak.

Nincs új fertőzéses eset Hargita megyében

14 óra 37 perc: habár korábban a Stratégiai Kommunikációs Csoport huszonkét fertőzéses esetről számolt be, a Hargita megyei prefektúra csütörtöki közleményében a valós szám 21 – az eltérést technikai hiba okozza, mondják. Május 2-a óta tehát nincs újabb igazolt eset a megyében.

Tizenhárman gyógyultak meg eddig, illetve egy személy elhunyt. További hét személyt a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházakban ápolnak. Tegnap óta 63-mal nőtt az intézményes karanténban lévők száma, 307-re. Házi elkülönítésben 282 személy van.

Az ellenőrzések során a rendőrség 74 esetben büntetett, összesen 72.600 lej értékben. Továbbá három ellenőrzőponton 630 személyt és 430 autót ellenőriztek. A rendellenességek miatt 23.300 lejre róttak ki büntetéseket, és 250 lej értékben koboztak el javakat. A csendőrség egy esetben szabott ki büntetést az ellenőrzések során, amelynek értéke 2.000 lej.

Koronavírus-helyzet az országban

13 óra 41 perc: a Stratégiai Kommunikációs Központ mai jelentése szerint újabb 392 személynél mutatták ki a fertőzést. Országos szinten így a fertőzéses esetek száma a mai napig 14.449, közülük 6144-en győzték le a vírust. Az elhunytak száma 876. Jelenleg 234 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Intézményes karanténban 14.142 személy tartózkodik, házi elkülönítésben 20.841. Összesen 226.613 tesztet végeztek el a hatóságok.

A mai országos adatokban 22 esetet számolnak Hargita megyében, azaz eggyel többet, mint korábban. A prefektúra azonban cikkünk megjelenéséig ezt nem erősítette meg.

Az elmúlt huszonnégy órában a hatóságok 3.055 személyt büntettek a kijárási tilalmi szabályok megszegése miatt, a büntetés összege 5.110.730 lej.

Külföldi országokban élő román állampolgároknál 2.419 a fertőzéses esetek száma, 96-an vesztették életüket.

Mi a jó a karanténban?

12 óra 1 perc: Nem kell öltözködéssel töltened a drága időd, jóformán csak a pizsiket kell váltanod. Úgyse lát senki.

Be se kell menned kora reggel az irodába. Plusz 15 perc szundi.

Van időd rendesen reggelizni, és főzöl egy jó kávét/teát magadnak. Addig sem iszod az egylejes löttyöt az automatából.

Alig kopnak a cuccaid, mosni is alig kell. Ugyan mitől lennél sáros vagy izzadt a négy fal között?

Nem tudsz kimenni, nem is tudsz megfázni, ahogy szoktál ilyenkor. Ilyen egyszerű.

Rendszeresen mozogsz. Kénytelen vagy, mert szakad le a derekad a homeoffice-tól.

Nem is jársz annyit autóval, csak ha nem bírod a bax vizet. Pedig parkolóhely, az most volna.

A legközelebbi domb lett a kedvenc kirándulóhelyed. Ha tetszik, ha nem.

Láttál már ennyi napkeltét/napnyugtát? Most mindegyikről van fotód is.

Minden utadba eső házat, utcát, szomszédot ismersz már. És ők is téged.

Ezzel a listának még nincs vége.A folytatást ide kattintva nézhetik meg.

A mai nap nagy kérdése

10 óra 59 perc: Alkotmányellenesnek minősítették a szükségállapot szabályainak áthágása miatt kirótt büntetések megemelésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet – közölték szerdán az Agerpres hírügynökséggel az alkotmánybírósághoz közel álló források. A rendelkezés ellen a Nép Ügyvédje nyújtotta be az óvást. Az elfogadott érvelés szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert olyan területeken engedélyezi az államfőnek a jogalkotást, amelyekről csak a törvényhozó testület (parlament) dönthet, mert az emberi jogok korlátozásával jár.

Vajon, eltörlik azokat? Az ombudsman, Renate Weber mindenesetre ebben reménykedik, erre kérte a kormányt, hogy ne kelljen a bíróságoknak egyenként tárgyalniuk az eddig benyújtott 100 ezer óvást.

Frissítés (17.30): A szükségállapot alatt bevezetett szabályok megsértése miatt továbbra is rónak ki bírságokat, ez nem szűnik meg az alkotmánybíróság döntése nyomán, hangsúlyozta Ludovic Orban kormányfő csütörtökön.

„Mi azért emeltük meg a bírságok értékét, hogy fokozzuk a szabályokhoz való alkalmazkodás mértékét. Az a tény, hogy az alkotmánybíróság hozott egy döntést, nem jelenti azt, hogy többé nem bírságolnak, csak ezek értéke a sürgősségi rendelet előtti szinten lesz” – szögezte le Orban.

Pénzért is csináltathatsz tesztet Besztercén

10 óra 56 perc: Fizetség ellenében is vállal koronavírus-tesztelést a Beszterce-Naszód megyei sürgősségi kórház, csütörtöktől.

Az első napra, május 7-ére hatan kértek időpontot, a tesztelési kapacitás azonban ennek akár tízszerese is lehet. A kórház menedzsere, Gabriel Lazany elmondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a szolgáltatás elindítását az indokolta, hogy a közegészségügyi igazgatóságot sokan megkeresik olyanok, akik külföldi munkavállaláshoz szeretnék teszteltetni magukat.

A teszteket a kórház molekuláris biológia laboratóriumában végzik RT-PCR készülékkel, és amennyiben megnő a kérések száma, a kolozsvári megyei klinikai kórházzal is együtt fognak működni.

A mintavétel kedden és csütörtökön 10-12 óra között történik a kórház szűrősátra mellett, előzetes programálás alapján, időpontot kérni hétköznapokon 8 és 12 óra között lehet a kórház által megadott elérhetőségeken. A teszt ára 290 lej, bizonytalan eredmények esetén a megismétlése ingyenes. Az eredményeket e-mailben küldik az érintetteknek, a mintavételt követő 48 órán belül.

Országos koronavírus-adatok

7 óra 56 perc: 13.837-ra nőtt szerda délig a COVID-19-cel fertőzöttek száma az országban a legutóbbi hivatalos jelentések szerint. A fertőzöttek közül 5.788-an meggyógyultak. Intenzív osztályon 244 beteget ápolnak. 205.842 tesztet dolgoztak fel.

Szerda estig 864-en elhunytak a vírus okozta betegség következtében.

Frissítés 9 óra 35 perckor: 868-ra nőtt az elhunytak száma.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találod.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!