Koronavírus percről percre – május 6., szerda

Adókedvezmény a családorvosi rendelőkre

16 óra 18 perc: Mentesülnek az ingatlanadó alól azok az épületek, amelyekben családorvosi rendelők működnek – az erről szóló tervezetet szerdán fogadta el a képviselőház.

Az adótörvénykönyvet módosító tervezet szerint nem kell ingatlanadót fizetni az állami egészségügyi intézményeknek, valamint családorvosi rendelőknek helyet adó épületekre. Amelyik épületben gazdasági tevékenységet is folytatnak, azokra a helyiségekre viszont kell adót fizetni.

A szenátus korábban elutasította a javaslatot, de az alsóház megszavazta azt döntő házként.

Nőtt a megyében a gyógyultak száma

13 óra 45 perc: A Hargita megyei prefektusi hivatal szerdai közleménye szerint  nem változott a koronavírusos fertőzéses esetek száma. Továbbra is 21 személynél igazolták a COVID-19 jelenlétét. Ezek közül 13 személy gyógyult meg, 1 pedig elhunyt. További 7 személyt a székelyudvarhelyi, illetve a csíkszeredai kórházakban ápolnak.

Jelenleg 244-en vannak elkülönítve intézményes karanténban. A házi elkülönítésben lévők száma 278 a megyében.

A Startégiai Kommunikációs Csoport legutóbbi tájékoztatása óta 270 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 14.107-re nőtt a fertőzöttek száma.

A fertőzöttek közül 5788-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 244 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Ezidáig 858 halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában. Intézményes karanténban 13.545 személy tartózkodik, házi elkülönítésben 20.634. Összesen 217.139 tesztet végeztek el a hatóságok.

Szucsávára viszik a hargitai mentősöket

11 óra 40 perc: Kilenc Hargita megyei mentőst, hármat-hármat minden központból (Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós) küldtek Szucsávára május 6-án, szerdán reggel, hogy segítsék az ottani kollégákat elsősegélyadásban. Az intézkedést a koronavírus-járvány miatti személyzethiány indokolta – közölte a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége (ISU).

A kiszállás meghatározatlan időre szól, de nem befolyásolja a helyi kapacitást, ugyanúgy három-három mentős szolgál váltásonként Székelyudvarhelyen – mondta el portálunknak Alina-Maria Ciobotariu sajtószóvivő.

Tovább tarthat egyik szülő kényszerszabadsága

11 óra 25 perc: A szülők szabadnapokat vehetnek ki gyerekeik felügyeletére a szükségállapot vége és az iskolai év vége közötti időszakra – döntötte el kedd este a képviselőház munkaügyi bizottsága.

A bizottság az általános előírásokat úgy módosította, hogy az iskolai kényszerszünet miatt otthon maradt, 12 évesnél kisebb gyerek felügyeletére adott szabadnapok 2020-ban a szükségállapot vége után is járjanak az egyik szülőnek, egészen a nyári vakáció kezdetéig.

Magyarország: egy megye kivételével enyhítettek a korlátozásokon

10 óra 33 perc: Az operatív törzs tájékoztatása szerint 3.111 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 373 fő, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházakból. Az aktív fertőzöttek száma 1.979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

Kiss Róbert rendőr alezredes sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések. A többi megyében az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek nyitva tarthatnak – mondta.

Országos koronavírus-adatok

Frissítés 10 óra 48 perckor: az elhunytak száma 854-re emelkedett.

7 óra 56 perc: 13.837-ra nőtt kedd délig a COVID-19-cel fertőzöttek száma az országban a hivatalos jelentés szerint, az elmúlt egy napban 325 új esetet regisztráltak. 5.454-en meggyógyultak. Intenzív osztályon 244 beteget ápolnak. 205.842 tesztet dolgoztak fel a mai napig.

Szerda reggelig  841-en elhunytak a vírus okozta betegség következtében.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!