Koronavírus percről percre – május 5., kedd

Hogyan és mikor kezdődött a koronavírus-járvány nálunk?

19 óra 40 perc: május elejét járjuk, és, bár alig másfél hónapja vagyunk veszteg, mintha örökkévalóságnak tűnne ez az időszak, annyi minden történt velünk a koronavírus miatt. Azon kaptuk magunkat, hogy százával írtuk a cikkeket, s már mi is csak nehezen tudtuk felidézni, mi, mikor, hogyan is történt itthon, az országban és a nagyvilágban.

Így született meg egy „koronológiának” a gondolata, amelyben a kezdetektől – remélhetőleg a végéig – nyomon követjük a vírus útját, ennek a rendkívüli korszaknak a történelmét. Az első részben a legelső, január 31-ei hírünktől a szükségállapot bejelentéséig, március 14-éig tekintünk vissza, ami történetesen egybeesik azzal a nappal, amikor az első udvarhelyi karanténlakók érkeztek. Szilágyi István összeállításának első részét itt olvashatják el.

Jó, ha ezt tudod, ha már a gyes lejárta előtt munkába álltál

17 óra 51 perc Korábban már írtunk arról, hogy megszakítás nélkül kapják a munkába való visszatérést ösztönző támogatást (stimulent de inserţie) azok a szülők, akik a gyermeknevelési szabadság lejárta előtt visszamentek dolgozni, de a szükségállapot miatt munkáltatóik felfüggesztették vagy felbontották munkaszerződésüket.

Most a városháza arra hívja fel a figyelmet, hogy mindazon személyek, akik gyereknevelés utáni ösztönzőn vannak, és a járvány miatt kialakult helyzet következtében a munkahelyről elküldték technikai munkanélküli segélyre (somaj tehnic), értesítsék erről a Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséget ( A.J.P.I.S, 530140 Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 94. szám).

Az érintetteknek munkahelyi igazolást kell küldeniük az ügynökséghez, hogy mikortól kezdték meg a technikai munkanélküli időszakot, másnéven kényszerszabadságot.

Továbbra is jól áll a statisztikákban Hargita megye

13 óra 54 perc: a Hargita megyei prefektúra közleménye szerint hétfőig továbbra is 21 koronavírusos fertőzést tartanak nyilván. Ezek közül 9 személy gyógyult meg, 1 pedig elhunyt. További 11 személyt a székelyudvarhelyi, illetve a csíkszeredai kórházakban ápolnak.

17-tel csökkent az állami karanténban lévő személyek száma, jelenleg 256-an vannak elkülönítve intézményes karanténban. A házi karanténban lévők száma 247.

Hétfőn 36 esetben róttak ki büntetést a hatóságok a kijárási tilalmat megszegő személyekre, további 4 büntetést egyéb kihágások miatt. Ezek értéke 56.740 lej. További 349 személygépkocsit, illetve 529 személyt ellenőriztek. 40 esetben szabtak ki büntetést, 45.130 lej értékben, valamint 235 lej értékben foglaltak le javakat. A csendőrség is végzett ellenőrzéseket: három büntetésről, 6.000 lej értékben, és három figyelmeztetésről számolnak be.

A legfrissebb országos koronavírus-adatok

13 óra 50 perc: a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint 13.837-ra nőtt kedd délig a COVID-19-cel fertőzöttek száma az országban a hivatalos jelentés szerint, az elmúlt egy napban 325 új esetet regisztráltak. 5.454-en meggyógyultak (185 tegnap óta), 827-en elhunytak a vírus okozta betegség következtében, ez 24 új halottat jelent. Intenzív osztályon 244 beteget ápolnak. 205.842 tesztet dolgoztak fel a mai napig.

Intézményes karanténban 12.727 személy van, házi elkülönítésben 19.748.

Összesen 2.260-at azután helyeztek intézményesbe, hogy az otthonit nem tartották be, 187-en szöktek meg a karanténból, őket még 14 napra küldték vissza. A járványügyi intézkedések megszegőinek ki kell fizetniük a karanténozásuk költségeit.

Az elmúlt 24 órában országszerte 3.709 olyan személyt igazoltattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. Összesen 6.795.810 lej értékben róttak ki bírságot emiatt.

Külföldön 2.384 román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, a halálesetek száma 96-ra emelkedett.

Több pénz van, mint amire számítottak

12 óra 35 perc: az államkassza bevételei nagyobbak, mint amire jelen helyzetben számítani lehetett, mondta hétfő esti sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök. Megvizsgálták az állami költségvetés, a társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási pénztár bevételeit is, a csökkenés kisebb, mint ahogyan azt előre jelezték, magyarázta.

Ez a kormány gazdaságmentő intézkedéscsomagjának köszönhető a miniszterelnök szerint. Sikeresnek nevezte a kis- és középvállalkozók támogatására létrehozott IMM Invest programot is, amelyre eddig több mint ötvenezer pályázat futott be.

Azt is hozzátette, hogy a kormány engedélyezte a munkát azokon a területeken, ahol korlátozott volt a járvány terjedésének kockázata, például az építkezések esetében, és költségvetés-kiigazítással biztosította a beruházási programok folyamatos finanszírozását.

Ekkor írathatod be az óvodába a gyermekeidet

12 óra 32 perc: Jóváhagyta az oktatási minisztérium az óvodai beiratkozások rendjét. A gyerekek óvodai beíratása három szakaszban zajlik majd: az első június 8-ától július 3-áig, a második július 20-ától augusztus 10-éig, a harmadik, úgynevezett korrekciós szakasz pedig augusztus 11-étől 31-éig tart.

A már óvodás gyerekek újrairatkozása május 25-e és június 5-e között történik.

Április végén az oktatási minisztérium bejelentette, hogy idén online lehet beíratni a gyerekeket óvodába és előkészítő osztályba.

Lesz nyugdíjemelés

12 óra 23 perc: A kormány „egészen biztosan” emelni fogja a nyugdíjakat, jelentette ki hétfő esti sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök. Hozzátette, hogy végleges döntést azt követően hoznak, hogy kielemzik a gazdaság első hat hónapi teljesítményét, és a döntést a „a rendelkezésre álló költségvetési források” ismeretében fogják meghozni.

Céljuk az, hogy emeljék a nyugdíjakat, de úgy, hogy képesek legyenek ezeket finanszírozni az egész időszak alatt, amely alatt fizetni kell.

Nincs gáz

8 óra 15 perc: a városháza közleménye szerint  két utcában is elérkezett az új gázvezetékre történő átkötési munkálat. Így ma, május 5-én a Kuvar utca (a Csere és a II. Rákóczi Ferenc utca közötti részen) gázvezetékén végzik el az átkötéseket. Ezért az említett utcában szünetelni fog a gázszolgáltatás a munkálatok ideje alatt, azaz 9 és 15 óra között.

Az Ady Endre utcában (a Tábor és a Függetlenség sugárút közötti szakaszon) és a Fehér bejáratban is ebben a fázisban vannak a munkálatok, így csütörtökön, május 7-én szintén 9 és 15 óra között helyezik üzembe ezt az új vezetéket is. Ebben az esetben több utcában is szünetelni fog a gázszolgáltatás, hiszen a munkálatot nem lehet elvégezni nyomás alatt lévő vezetéken.

Megyei és udvarhelyi adatok

8 óra 2 perc: Tegnap délig 21 COVID 19-cel fertőzött eset volt a megyében. Ezek közül kilenc személy gyógyult meg, egy pedig elhunyt. További tizenegy személyt a székelyudvarhelyi, illetve a csíkszeredai kórházakban ápolnak. Székelyudvarhelyen 80 személy van intézményes karanténban.

Országos adatok

7 óra 52 perc: Kedd reggelig 13.512 koronavírusos fertőzést regisztráltak a hatóságok. Az elhunytak száma 818. Eddig 199.068 tesztet végeztek el az országban. Intézményes karanténban 12.830 személy van, házi elkülönítésben 20.085. Az intenzív osztályokon 243 beteget ápolnak. A jó hír az, hogy a 13.512 fertőzéses esetből 5269 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!