Koronavírus percről percre – május 15., péntek

17 óra 46 perc A vészhelyzetre, másnéven készenléti állapotra vonatkozó összes rendelkezés teljes terjedelmében, román nyelven itt olvasható, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Facebook oldalán magyarul összefoglalták. 

Ahol elmaradnak az éjszakák

17 óra 12 perc: A kulturális intézmények tájékán is lazulnak a megszorítások, a vészhelyzet ideje alatt kinyithatnak a múzeumok, könyvtárak, koncert- és előadótermek, művelődési házak és más kulturális intézmények, amennyiben betartják a minisztérium és az egészségügyi tárca közös rendeletében rögzített szabályokat, írta tegnap a városháza a Facebook-oldalán.

Biztos, nem nyit egyelőre a Tomcsa Sándor Színház, de az Udvarhely Néptáncműhelynek sem lesznek a közeljövőben előadásai. A Székelyföld Filharmónia és a Művelődési Ház programjai is elmaradnak még egy ideig. A könyvtár és a múzeum kinyit ugyan, de a Múzeumok éjszakája, és a Nyitott Könyvek éjszakája elmarad.Cikkünket itt olvashatod.

Mi történik a még koronavírus előtt vásárolt jegyekkel?

17 óra 3 perc: A koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásokra, kulturális eseményekre váltott jegyek felhasználhatók lesznek később, közölte a kabinet csütörtöki ülését követen Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

Ha azonban az elmaradt előadásokra utólag nem kerül sor, a jegyeket utalványra lehet váltani, amit később más eseményen lehet felhasználni ugyanannál a rendezvényszervezőnél.

Amennyiben a belépőket egy év leforgása alatt sem lehet felhasználni, a jegy árát visszaadják.

Elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák

16 óra 28 perc: Az oktatási minisztérium közleménye szerint a kabinet elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében idén a román nyelv és irodalom, az anyanyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv szóbeli vizsgája és a digitális kompetenciák felmérése elmarad, helyettük a tanügyminisztérium által kidolgozott módszertan szerint korábbi osztályzatokat fogadnak el/egyenértékesítenek.

11 új fertőzött a megyében

16 óra 15 perc: Összesen 16.437 (190-el több) koronavírusfertőzést regisztráltak az országban, ezek közül 9.370-at, azaz több mint felét gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból, ami 317 új gyógyultat jelent. Az új esetek száma hatodik napja 250 alatt van.

Hargita megyében viszont szokatlanul megugrott az esetek száma, péntek reggeli vidójában Borboly Csaba megyeelnök már beszámolt arról, hogy jelentős növekedésre számíthatunk, de pontos számadatokat nem árult el.

A prefektusi hivatal 11 újabb esetről számol be, így összesen 36-ot jegyeztek idáig, ebből még 16 személy áll kezelés alatt a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai kórházakban. Ráduly Róbert polgármester a Fun FM rádiónak reggel azt nyilatkozta, hogy a csíki esetek a Csíkszeredához közeli Csíkmindenszentről származnak, Nyárádkarácsonyfalván kaphatta el az egyik beteg a fertőzést. Forrásaink szerint az új fertőzöttek közül egy etédi, és ugyanahhoz a gócponthoz tartozik, mint a korábbi esetek.

További megyei és országos adatokat a fertőzöttekről, az elkülönítésben levőkről és a büntetésekről itt olvashatsz.

RO-Alert üzenetben figyelmeztetnek a fertőzésveszélyre

16 óra 10 perc: Továbbra is magas a koronavírussal való megfertőződés veszélye – figyelmeztetett péntek délután fél három körül RO-Alert üzenetben a sürgősségi helyzetek felügyelősége.

Tartsuk be az óvintézkedéseket: a zsúfolt és/vagy zárt nyilvános helyeken viseljünk az orrot és szájat eltakaró maszkot, ne érintsünk meg olyan felületeket, amelyeket más emberek megérintenek, tartsuk be az 1,5 méteres távolságot másoktól, kerüljük a közvetlen érintkezést. Mossunk kezet rendszeresen szappannal és vízzel. Ne érintsük meg a szemünket, orrunkat, szánkat koszos kézzel – nagyon fontosak ezek a megelőzés érdekében, írja az IGSU.

Újra fogadják pácienseiket a fogászatok

15 óra 35 perc: 476 esetet láttak el a március 24. óta sürgősségi ügyeletet teljesítő fogorvosok, azonban a szükségállapot lejártával újra kinyithatnak a rendelők, sokan már pénteken, május 15-én dolgoznak. Dr. Hermann Örs fogorvost, a Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium elnökét kérdeztük arról, hogy milyen feltételekkel működhetnek a rendelők, bővül-e az elvégezhető beavatkozások listája és várható-e újra, hogy elindul a hétvégi ügyelet. A feltételekről, amikből van jócskán, itt olvashatsz. Hétvégi ügyelet, egyelőre nem tudni, hogy lesz-e, erről később ígért tájékoztatást a kollégium elnöke.

Szabadtéren tarthatók a misék és istentiszteletek

12 óra 40 perc: Május 15-étől lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, és kinyitnak a szállodák – közölte csütörtökön késő este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

14 nap múlva döntenek arról, hogy a hívek visszatérhetnek-e a templomba – mondta Tătaru.

Borboly: új fertőzöttek a megyében

11 óra 50 perc: Újabb gócpont alakult ki a megyében, információink szerint Csíkszéken – erről számolt be Borboly Csaba megyeelnök is péntek reggeli videójában. Csíkba 24 óra alatt berobbant a vírus – mondta.

Az esetek pontos számát nem mondta el, a prefektus déli tájékoztatójára hagyta, de úgy fogalmazott, megháromszorozódott – legalábbis Csíkban – az eddigiek száma, és az etédi esethez hasonlóan a nagy kalapot viselőkre kell figyelni. Mondhatni, egy kalap alá vette a fertőzés fő forrásait.

Le is rajzolta a kalapot a kivetítőjére, és hogy, ne gondoljuk azt, egy kígyóról van szó, ami lenyelt egy elefántot, el is mondta, hogy ez egy kalap. A térség legnagyobb veszélye azok az emberek, akik jönnek, mennek, mert ilyen az alkatuk, a genetikájuk, s miután más megyében jártak, az üzletekben és kereskedelmi egységekben itthon megfordulják magukat – fejtette ki. Borboly további dolgokra is felhívta az emberek figyelmét.

Ismereteink szerint Udvarhelyszéken is van új fertőzött, de a régi gócpontokhoz kapcsolódik. A kemény helyzet most máshol van – értesültünk. Csíkmindszenten, Ráduly Róbert szeredai polgármester szerint, aki a Fun FM rádiónak adott interjút, itt elmondta, a szintén gócpontnak számító Nyárádkarácsonyfalván járt valaki a faluból, az hozhatta át Maros megyéből a vírust.

Nem repülünk és buszozunk bárhová

11 óra 15 perc: Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia és tizenegy ország között. A döntés értelmében május 15-étől kezdődően további 14 napig, május 29-ig nem közlekednek a repülőgépek Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között.

Arafat bejelentette ugyanakkor, hogy június 1-jéig szünetel a menetrendszerű és alkalmi nemzetközi közúti személyszállítás is (busz- és vonatjáratok többnyire) Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Törökország között.

Mégsem sörözöl még a vendéglők teraszán

10 óra 20 perc: Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szerint a magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak.

Ha a tevékenység jellegéből adódóan erre nincsen mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról, arról, hogy az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, hogy tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére – tette hozzá.

Személyes ügyfélfogadás esetén a cégeknek és intézményeknek úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület jusson, és tudják tartani egymástól a legalább 2 méteres távolságot; nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, meg kell előzniük a torlódásokat.

Az éttermek, a szállodák, motelek, panziók éttermei, a kávézók és ezek teraszai is zárva maradnak – nyomatékosította Raed Arafat

Nyitva maradhatnak az olyan élelmiszert, alkoholos és nem alkoholos italokat árusító helyek, ahol nem kell a helységben maradnia a klienseknek: működhet a házhozszállítás, a drive-in, drum service take away rendszerű helyek.

Ugyancsak zárva maradnak a 15 ezer négyzetméternél nagyobb felületen működő kereskedelmi egységek, amelyekben több kereskedelmi egység működik, kivéve: élelmiszerboltok, gyógyszertárak, optikák, mosodák, elektronikai cikkeket házhoz szállító boltok, vagy amelyeknek külön bejárata van.

Péntektől házi elkülönítésbe kerülnek a külföldről hazatérők

9 óra 50 perc: Május 15-étől kezdődően minden, külföldről Romániába érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia, jelentette be Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár csütörtökön késő este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

A külföldről érkező személynek családjával vagy lakótársaival együtt otthoni karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik Romániába. Ha azonban az illető személy nem akarja kitenni családját a megfertőződés kockázatának, kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését, mondta Arafat a belügyminisztérium székhelyén.

Megnézheted, mit mondtak a vészhelyzetről:

9 óra 1 perc Ha saját szemeddel és füleddel győződnél meg arról, mi hangzott el a csütörtök késő este a vészhelyzeti bizottság tagjainak szájából, itt találod a 25 perces felvételt Marcel Vela belügyminiszter, Raed Arafat államtitkár és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter élő bejelentkezéséről:

Innen letöltheted az új kijárási nyilatkozatot

8 óra 44 perc Május 15-től, péntektől megengedett a helységen belüli közlekedés a járvány terjedésének megelőzésére vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával, és nem kötelező a kijárási nyilatkozat kitöltése, magunkkal hordása, helységen kívül viszont igen.

A helységet csak indokolt esetben hagyhatjuk el, az utazás célját kötelező megjelölni az erre a célra kiadott kijárási nyilatkozatban. Ezt ide kattintva lehet letölteni.

Megengedett a helységen kívüli közlekedés a munkavégzés helye és az otthonunk között, önkéntes és humanitárius, valamint mezőgazdasági tevékenység végzése, termények eladása céljából, más helységben levő tulajdonunk gondozása érdekében, dokumentumok megszerzése, orvosi kezelés, rászoruló családtagok, rokonok, ismerősök, idős, fogyatékos személyek gondozása céljából, családtag elhalálozása esetén stb. – jelentette be csütörtök este Raed Arafat államtitkár.

Az államtitkár megjegyezte, hogy újta kinyithatnak a közparkok a játszóterek kivételével. Továbbra is tilos azonban 3-nál több személynek közterületen csoportosulnia, ha nem családtagok, valamint kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselete a zárt, nyilvános területeken.

fotó: Szabó Apor

8 óra 30 perc Szép jó reggelt, talán sosem örültünk ennyire rossz hírnek, mint ma: véget ért a két hónapja tartó szükségállapot, csütörtök este kihirdették a péntektől érvényes vészhelyzetet és az erre vonatkozó új szabályokat. A nap folyamán ezekről – is – beszámolunk.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találod.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!