Koronavírus percről-percre – kedd, 2020. március 24.

Hárommal nőtt az áldozatok száma

A fertőzésben elhunytak száma 11-re nőtt Romániában. Kedd este három olyan személy halálhírét tette közzé az Egészségügyi Minisztérium, akiket COVOD-19 fertőzéssel kezeltek a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházban. Az áldozatok egy 80 éves nő, valamint egy 59 és egy 71 éves férfi.

Bármely országból jössz haza, otthoni elkülönítésbe kell vonulnod

20 óra 36 perc: A román hatóságok megváltoztatták azt a protokollt, amelynek betartása a külföldről érkező személyek esetében kötelező érvényű – közli a városháza.

Minden olyan személy, aki Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból, az Amerikai Egyesült Államokból vagy Iránból, vagyis vörös zónából érkezik, 14 napra kötelezően intézményes karanténba kell  vonuljon akárcsak eddig.

Az új rendelkezés szerint – amely 2020. március 25-én éjfélkor lép érvénybe – minden olyan személy, aki bármely más külföldi országból jön be Romániába szintén kötelezően 14 napra otthoni elkülönítésbe kell vonuljon.

A hatóságokat a 112-es központi segélyhívón vagy a 0266-310423-as telefonszámon kell értesíteni.

Szerdától Marosvásárhelyen is tesztelnek

17 óra 12 perc: A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a sürgősségi kórház és az egészségügyi igazgatóság egy csapata szerdától elkezdi a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelését a valósidejű PCR módszerrel.

Mara Togănel Maros megyei prefektus arra számít, hogy jelentősen lecsökken a várakozási idő. A prefektus elmondta, az orvosi egyetemen a múlt héten kezdték el felszerelni és berendezni a COVID-19 diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot.

Dr. Ovidiu Gîrbovan, a sürgősségi kórház menedzsere kifejtette: az intézmény egy második, a koronavírus-teszt elvégzésére alkalmas eszközt is beszerzett, az ehhez szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. A Maros Megyei Kórházért Egyesület 370.409 lejt (74.082 eurót) gyűjtött össze a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, ebből 59.698 lejt (11.940 eurót) magánszemélyek ajánlottak fel. Az eszközbeszerzést követően megmaradt összeget a diagnosztizáláshoz szükséges anyagok vásárlására fordítják.

A gépet, amely egy időben 50 próbát dolgoz fel, a héten leszállítják – számol be róla az Agepres hírügynökség.

Nem lesz idén olimpia

16 óra 28 perc: Elhalasztják a 2020-as tokiói nyári olimpiát a koronavírus miatt valószínűleg 2021-ig, mondta el hétfőn Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja a USA Today-nak. Ugyan a bejelentés nem volt hivatalos, a sportdiplomata elárulta, hogy a halasztás részleteit még nem határozták meg, de a játékot nem tudják július 24-én indítani.

Ugyan a NOB elnöke, Thomas Bach egy hete még azt nyilatkozta, hogy a játékokat nem fogják elhalasztani, az elmúlt napokban több ország is jelezte, ha marad a július 24. és augusztus 9. közötti időpontban az olimpia, akkor nem küld sportolókat Tokióba. Továbbá, mint tudjuk, a sportligákat meghatározatlan időre felfüggesztették a járvány terjedésének korlátozása érdekében, az UEFA például 2021-ig halasztotta az Európa 2020 stratégiát.

Nemcsak a sportolók sürgették a döntést, Shinzo Abe japán miniszterelnök is felkérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot a július 24-én kezdõdõ Tokiói olimpia egyéves elhalasztására.

A japán miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Thomas Bachhal, és a NOB elnök egyetértett a miniszterelnökkel a halasztást illetően, úgyhogy a bizottság kedden közleményben is jelezte: hogy nem lesz olimpia idén. A lehetséges kezdési időpontot a következő hetek fejleményei alapján fogják eldönteni, de hogy ne maradjon el az esemény, azt 2021 nyaráig meg kell szervezni, írják közleményükben.

Az újkori olimpiák történetében halasztás még sosem történt, eddig csak olyanra volt példa, hogy törölték a játékokat, 1916-ban az első, 1940-ben és 1944-ben pedig a második világháború miatt maradt el az olimpia.

Iohannis teljes kijárási tilalmat hirdetett

13 óra 51 perc: Látván az „egyre összetettebb helyzetet, amelyet a koronavírus okozott”, a kormánnyal való egyeztetés után Klaus Iohannis államelnök bejelentette, szigorítanak a kijárási tilalmon, hogy a járványt lelassítsák.

Az államfő a következőket jelentette be kedden, élő közvetítésben:

A korábbi ajánlás kötelességgé változik, tehát ezentúl nem csak éjszaka, hanem napközben is tilos lesz kijárni, egyedül a feltétlen szükséges bevásárlásokat és a munkába járást engedik meg.

A legsérülékenyebb személyek a 65 éven felüliek, személyes érdekükben állandóan otthon kell, hogy maradjanak.

Akik karanténban vagy házi elkülönítésben vannak, azoknak digitális követési rendszert vezetnének be.

Ha kell, a katonaságot is bevetik, hogy kiegészítsék a rendőrségi és csendőrségi egységeket.

Egy újabb, harmadik katonai rendeletet dolgoznak ki a nap folyamán és szerdától lépnek érvénybe az új szabályok.

Nincs házi karanténban senki Derzs községben

13 óra 47 perc: Székelyderzs községben nincsen olyan személy, aki március 14-e óta sárga zónából, azaz több mint ötszáz fertőzöttel rendelkező országból tért volna haza – tudtuk meg István Adrián polgármestertől.

Tíz olyan személy van a községben, akik Magyarországról tértek haza, számukra javasolták az önkéntes elszigetelődést, amit el is fogadtak az érintettek. A koronavírus terjedésének megfékezésére létrejött helyi bizottság március 16-án ült össze az udvarhelyszéki községben, hogy egyeztessenek a továbbiakról.

A legfontosabb dolguknak a községlakók informálását tekintették, négyszáz példányt osztottak szét a Ramocsa népe nevű helyi lapból, amiben az aktuális tudnivalók mellett a megelőzéssel kapcsolatos cikkek által tájékoztattak.

Derzs községben nincs gyógyszertár, a családorvos a szomszédos Kányádból jár át a településre.

Az önkormányzat a fertőtlenítés mellett fontosnak tartja azt, hogy a kiszolgáltatott személyeknek megfelelő védőfelszerelést biztosítson, a napokban érkezik háromszáz sebészeti maszk és gumikesztyű a községbe.

Nagyot ugrott a betegek száma az országban

13 óra 31 perc: Az elmúlt 24 óra alatt 576-ról 762-re nőtt a koronavírusos betegek száma Romániában, áll az egészségügyi minisztérium közleményében. Közülük 79 személy minősült gyógyultnak, ez alig hattal több, mint egy napja. Ebből 53 személyt a temesvári kórházból engedtek ki.Szinte ötszázzal több, 5515 személy van intézményes karanténban, és tízezerrel emelkedett a házi elszigeteltek száma (83970), miközben az elvégzett tesztek mennyisége (12.624) alig ezerrel több, mint egy napja.

Az elhalálozások száma 4-ről 8-ra emelkedett.

Mindenki megkapja a magáét

12 óra 6 perc: A munkaügyi minisztérium és az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) is arról biztosítja a munkaadókat, munkavállalókat és nyugdíjasokat, hogy a járványügyi helyzet ellenére is van állami fedezet a juttatásokra.

Van pénz az államkasszában a nyugdíjakra meg a közalkalmazotti bérekre, és a munkaügyi minisztérium igyekszik szigorúan tartani magát a kifizetési naptárhoz – nyilatkozta hétfő este Violeta Alexandru tárcavezető.

A nyugdíjak szeptembertől esedékes emelésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, nincs információja arra vonatkozóan, hogy ezt nem volna lehetséges kivitelezni.

Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) pedig felkészült arra, hogy fedezze egymillió kényszerszabadságra küldött munkavállaló juttatását – mondta el kedden Victor Picu, az ANOFM elnöke.

Jut pénz minden kényszerszabadságra küldött alkalmazottnak, az ügynökség áprilistól kezdi folyósítani a támogatást az érintett cégeknek, amelyek egységei a járványhelyzet miatt zártak be vagy legalább 25%-os bevételkiesést szenvedtek el.

Az intézmény híváskezelő központot (021/4444.000 – normál tarifás) hozott létre, amelyen a munkáltatók és a munkavállalók tájékozódást nyerhetnek a kényszerszabadság alatti juttatásokról. A kormány korábbi tájékoztatása szerint a bruttó bérek 75%-át fogják állni, amely az országos bruttó átlagbér 75%-át nem haladhatja meg.

Megvan a kormánytagok teszteredménye

11 óra 25 perc: Negatív lett Ludovic Orban miniszterelnök és a többi kormánytag (második) koronavírusteszt eredménye – közölte kedd reggel a kormány.

A tájékoztatásban rámutatnak, mivel a 14 napos elkülönítési időszak lejárt, mind a kormányfő, mind a miniszterek folytathatják tevékenységüket a Victoria-palotában.

Az Orban-kormány a március 14-ei beiktatásakor is karanténban volt, de már akkor lehetett tudni az első teszt eredményeit, amely minden kormánytag esetében negatív volt. Az intézkedést az indokolta, hogy egy PNL-szenátor külföldön megfertőzödött.

Koronavírus: Farkaslakán készülnek a nehezebb időkre

11 óra 3 perc: A farkaslaki önkormányzat akár húsz személynek is tudna intézményes keretek között karanténhelyszínt és körülményeket biztosítani a község területén – mondta el megkeresésünkre Kovács Lehel polgármester.

Az önkéntes tűzoltóság segítségével korábban már fertőtlenítették a közterületeket, két alkalommal járták végig az utcákat: templomokat, játszótereket, közintézményeket is meglátogattak ezzel a céllal.

Farkaslaka községben 34-en vannak otthoni elkülönítésben. Franciaországból, Németországból, Svájcból, Ausztriából, Norvégiából érkeztek a legtöbben, de vannak olyanok is, akik Magyarországról hazatérve vonultak önkéntes karanténba. Intézményes karanténban senki sincs a községből.

Három nap alatt 2615 személyt ellenőriztek Hargita megyében

10 óra 26 perc: Beszámolt honlapján a Hargita megyei rendőrség a szükségállapot bevezetése óta, azaz az elmúlt hét során bevezetett intézkedéseiről, amelyek az első és második katonai rendeletek betartására irányultak a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából.

Két bűncselekményre és több kihágásra is fény derült az átvizsgálások során, szigorúan büntettek. 

Krajovai a nyolcadik áldozat

9 óra 39 perc: Kedd reggel elhunyt a nyolcadik beteg Romániában, akit koronavírussal diagnosztizáltak. Egy 70 éves férfiról van szó, akit a krajovai kórházban kezeltek, március 19-én igazolták vissza fertőzöttségét.

A férfi március 7-én érkezett haza Olaszországból lánya társaságában, 19-én került kórházba légzési elégtelenséggel. Más betegségei is voltak: inzulinnal kezelték, elhízott is volt – tájékoztat honlapján az egészségügyi minisztérium.

Már öt fertőzött van a sepsiszentgyörgyi kórházban

9 óra 34 perc: Újabb négy esetet igazoltak vissza a hatóságok a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, ezzel ötre emelkedett az ott dolgozó fertőzött személyek száma – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a kórházigazgató információira támaszkodva.

András-Nagy Róbert igazgató elmondta, a koronavírussal fertőzött orvos a járóbeteg rendelőben is teljesített szolgálatot március 8 és 18-a között, így azt sem tudni pontosan, hogy ausztriai szabadságán vagy itthon kapta el a betegséget.

A kórház vezetősége vasárnap délután jelentette be, hogy az intézmény korábban Ausztriából hazatért egyik nőgyógyász szakorvosát koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, ezért elrendelték 60 személy 14 napos elszigetelését a kórház három osztályán.

A kórházban továbbra is karantén van az érintett osztályokon, a szülészeti-nőgyógyászati osztály mellett az újszülött osztályt és a szülőszobát zárták le, a bent fekvő betegeket ellátják – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóság folytatja a mintavételt, a járványtani vizsgálatot kiterjesztik.

A tájékoztatás szerint vasárnap és hétfőn összesen 38 alkalmazottnál végezték el a COVID-19-tesztet, és négy esetben lett pozitív az eredmény. A vezetőség ugyanakkor felfüggesztette a beutalásokat, és járványtani vizsgálatot indított azon személyek felderítésére, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött alkalmazottal.

Új lakója van az udvarhelyi karanténháznak

9 óra 6 perc: Március 23-án, hétfő este ötre bővült azoknak a személyeknek a száma, akik a székelyudvarhelyi karanténépületbe kerültek – adta hírül Facebook-oldalán a városháza. A kedd reggeli bejegyzésben arra is felhívták a figyelmet, hogy a külföldi hazatéréseket jelenteni kell a Megyei Közegészségügyi Hivatalnál (DSP), és 14 napra kötelező módon otthon kell maradni. Ez különben a sárga jelzésű országokra, régiókra igaz, a vörös területekről érkezőket azonnal intézményes karanténba helyezik. A legutóbbi listát itt lehet megtekinteni.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 23-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kiemelt kép: Unsplash, Claudio Schwarz