Koronavírus percről-percre – hétfő, 2020. március 23.

Mára búcsúzunk, 10 után már ne menjetek sehova, érvénybe lépett a részleges kijárási tilalom. Mi is itthon maradunk. Jó éjszakát!

Netre költözik a Bizniszvitamin

Csütörtökön délben Csibi Magor fog az otthon dolgozásról tippeket megosztani.

A március 26-án, 12 órakor kezdődő előadáshoz a Zoom.us felületét használják, úgy tudsz részt venni rajta, ha vásárolsz valamit a Védd a helyit programban egy helyi szolgáltatótól.

Fizetés előtt a a Bizniszvitamin Csibi Magorral (március 26.) opciót kell bejelölni, és az e-mail címed helyességére figyelni, mert erre a címre fogják majd küldeni az online közvetítés linkjét csütörtökön 11 óráig. Az összeget a helyi vállalkozók kapják meg, az előadás szervezésének költségeit a Harghita Business Center állja.

A tervek szerint heti egy online bizniszvitaminnal jelentkezik ezentúl az inkubátorház. Hogy ki az a Csibi Magor, itt olvasd el.

Hétre emelkedett az áldozatok száma

Hétfőn délután két újabb COVID-19-el fertőzött személy halálát jelentette be az Egészségügyi Minisztérium. Délután egy aradi, 64 éves férfi, az esti órákban egy 65 éves bukaresti vesztette életét.

Keresztúron is hangosbemondanak meg minden

– jelenti Sinka Levi kollégánk 18 óra körül. Az állami rendőrség járja a várost, és arra buzdítanak, hogy maradj otthon. (Nálatok otthon maradnak rendesen az emberek? – írd meg hozzászólásban vagy Facebook-üzenetben).

Székelykeresztúron olyan önkéntesek jelentkezését várja az helyi önkormányzat, akik segíteni szeretnének a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Jelentkezni a 0769625218-as telefonszámon Vass Gizella szociális szakfelügyelőnél, vagy a titkárság 0266242190-es számán lehet.

Felhívják mindazok figyelmét (idegenben élő családtagok, rokonok, szomszédok stb.) akiknek tudomásuk van olyan hozzátartozók nélkül élő 65 évnél idősebb személyekről, akik segítségre szorulnak, jelentsék be őket a fent megadott telefonszámok egyikén.

A kisvárosban a tűzoltóság segítségével szombaton végezték el a fertőtlenítést a parkokban, játszótereken, illetve minden utcában. Ezeket a továbbiakban rendszeresen megismétlik – írják a Facebook oldalukon.

Hétfőn a kenyér-, illetve élelmiszerüzletekbe a kijárási tilalomkor szükséges formanyomtatványokat eljuttatták. A Változás Székelykeresztúr mozgalom is elhelyezett ilyen nyomtatványokat a hirdetőtáblákon. Ha van nyomtatási lehetőséged, innen és innen letöltheted őket.

Vitamin vagy pajzsmirigyhiányod/túltengésed van?

18 óra 55 perc Múlt héten többen jelezték, hogy hiánycikk, a hétvégén és hétfőn láttuk, hogy újra kapható C vitamin tabletta: a Kauflandban levő bioboltban 65 lej körüli a Vitaking 60 darabos 1500 mg-os kiszerelése, a Csipkebogyó és a Catena patikában 32,5 és 30 lejes áron kapható az 1500 mg-os Béres C vitamin D3-al kombinálva. Cinkkel is lehet kérni a Catenában.

Állítólag a pajzsmirigy és cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerek hiánycikknek számítanak. Az ilyen gyógyszerekről az egészségügyi minisztériumnak van egy interaktív honlapja. Itt be lehet jelenteni, hogy miből van hiány, és a minisztérium válaszol, hogy mikor pótolják, vagy milyen alternatívát ajánlanak helyette. Nagyrészt az Euthyrox és a Siofor nevű gyógyszert keresik az emberek. Előbbit pajzsmirigy-rendellenességekre, utóbbit cukorbetegségre írják fel. Az Euthyrox 100 mg-os kiszerelése esetében például ezen a honlapon arról tájékoztat válaszában a minisztérium, hogy felvették a kapcsolatot a beszállítóval, március 23-27. között gyártják, várhatóan április 2-3-ától lesz kapható. Helyette lehet keresni az azonos hatóanyagú ACCU-THYROX nevű gyógyszert, azt elvileg hétvégén hoztak 12 000 csomaggal az országba és április 1-jén még érkezik 13 000 csomag.

Bréking: liszt kapható!

17 óra 40 perc A Szuper Horizont és a Merkúr áruház polcain hétfő délután van liszt!

Egy kg 2,8 lej körül van, 2 kilós kiszerelésben 5,5 lej körüli áron kapható. Az árurakodóknak van humorérzékük: két sor liszt közé tettek egy sor koronás cukrot. Csak hogy ne felejtsük el, miért vettük a lisztet.

Élesztő egyelőre továbbra sincs, de ha beüt a ménkű, sütőporral is lehet kenyeret sütni. Az arab kenyérhez se kell élesztő, és egy hét alatt kovászt is lehet készíteni. A sütőporos rozskenyeret kipróbáltuk, teljesen ehető, pizzát is lehet sütőporral sütni, sőt megkockáztatnánk, hogy még könnyebb is elkészíteni, mint az élesztős változatot. A kovászos kenyér receptjéről Ufó tervez cikket írni. Várjuk, mert a kenyere isteni! Ha így haladunk, a sütőporos bejglit is ki fogjuk próbálni húsvétra. Örvendjünk annak, hogy egyelőre még nem tartunk ott, mint a háborúban, hogy a szárazfuszulykát is meg kelljen őrölni a kenyérliszthez. S ha netán évismétlők leszünk is az iskolában, ezekben a napokban rengeteg új, hasznos dolgot tanulhatunk.

Meghosszabítanák az üdülési utalványok érvényességét

17 óra 16 perc: Az üdülési utalványok érvényességi ideje sürgősségi rendelettervezettel meghosszabbítható – jelentette be Virgil Popescu gazdasági miniszter a román közszolgálati televízió hírműsorában.

„Olyan sürgősségi rendelettervezeten dolgozunk, amely meghosszabbítja a májusban lejáró vagy az előző évben kibocsátott üdülési utalványok érvényességét. Meghosszabbítjuk azokat az év végéig vagy 12 hónapra, hogy azok, akik részesültek ezekből az ünnepi utalványokból, továbbra is használhatják azokat, mert normális, hogy a válság után újra kell indítanunk a gazdaságot, és a turizmusnak működnie kell” – jelentette a tárcavezető a Turisztikai Minisztérium Facebook oldalán is közzétett videóban.

Csak a súlyos betegek maradnak a kórházakban

16 óra 21 perc: Tizennégy nappal elhalasztanak minden olyan sebészeti beavatkozást és kórházi kezelést vagy kivizsgálást, amely nem sürgősségi jellegű – számol be róla az Agerpres hírügynökség a Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása alapján. A rendelkezés keddtől érvényes, és az a célja, hogy megfékezzék az új koronavírus terjedését az egészségügyi intézményekben.

A Marcel Vela belügyminiszter által jóváhagyott intézkedés azt is magában foglalja, hogy 14 napra felfüggesztik a beütemezett orvosi vizsgálatokat is az állami és magánkórházak járóbeteg-kezelő részlegein. A rendelet megjelenésétől számított 48 órán belül hazaengedik a kórházakból azokat a betegeket, akik nem szorulnak feltétlenül kórházi ellátásra.

Egy 71 éves férfi a koronavírus ötödik áldozata

15 óra 18 perc: Hétfő délben elhunyt egy koronavírussal fertőzött férfi – tájékoztat a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ez a COVID-19 betegség okozta ötödik haláleset az országban.

A férfit március 21-étől kezelik a szucsávai kórházban, március 23-án igazolták, hogy COVID-19-cel fertőzött – adja hírül az Agerpres hírügynökség.

Szentmártonban 25 személy van otthoni elkülönítésben

14 óra 12 perc: Községszinten 25 ember van otthoni elkülönítésben Homoródszentmártonban. Tizennégy napos elszigeteltségben vannak a külföldről hazatért személyek mellett a megfigyeltek családtagjai is – mondta el telefonos megkeresésünkre Jakab Attila polgármester.

Az elöljáró szerint Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Svájcból érkeztek haza legtöbben, szigorúan betartják a szabályokat.

– Általában 3-4 nappal hazatérésük előtt telefonálnak már. Tudok olyan esetről is, hogy két autóval mennek a hazatérő elé, és külön utazva vonulnak karanténba a külföldről hazatérők – mondta a polgármester.

Intézményes karanténban senki sincs a községből.

Már majdnem hatszáz fertőzött van az országban

13 óra 25 perc: Jelenleg 576 beteg van Romániában, áll az egészségügyi minisztérium közleményében. Közülük 73 személy már gyógyultnak minősült, és kiengedték őket a kórházból.

5066 személy van intézményes, 72247 pedig házi karanténban, eddig 11223 tesztet végeztek el.

Az elhalálozások száma 4-re emelkedett, a legújabb áldozat egy koronavírussal fertőződött, 72 éves nő, akit március 21-étől kezelték a szucsávai megyei kórházban, cukorbeteg volt, és szív- és érrendszeri betegségekben is szenvedett, a járványtani vizsgálat során nem igazolódott be, hogy  járt volna külföldön vagy kapcsolatba lépett volna fertőzött személlyel, írja az Agerpres.

Ezen a fesztiválon biztos ott lehetsz az idén!

10 óra 2 perc: A koronavírus a fesztiválszezont, a kulturális életet is felbolygatta, néhányat elhalasztottak, néhányat lemondtak. Részben ezért indult el a MARADJ OTTHON! kampány, másfelől meg arra igyekszik ösztönözni a közönséget, hogy vegye komolyan az előírásokat, és maradjon otthon.

A szervezők arra buzdítják a fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépőit, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a kampányukban: száznál is több magyarországi zenekart, előadót kértek fel, hogy a közös cél érdekében a saját felületeiken rendszeresen nyilvánuljanak meg posztokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, amiket aztán a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL Facebook-oldalán is követhetnek a rajongók. Ugyanakkor azt ígérik, hogy figyelemmel kísérik, és ajánlják majd azokat a házi koncerteket, amelyeket az előadók otthonról, stúdióból közvetítenek, hogy ezzel is elviselhetőbbé tegyék a bezártságot.

Nem zárnak be az élelmiszerpiacok

9 óra 54 perc: Továbbra is nyitva tartanak az élelmiszerpiacok, ahol a hazai termelőknek lehetőségük van értékesíteni termékeiket, a lakosság pedig friss, helyi terméket vásárolhat, közölte hétfőn a Romániai Piacigazgatóságok Egyesülete (AAPR). Ezt azért látják fontos lépésnek, mert ellenkező esetben a mezőgazdasági termelők kénytelenek lennének eldobni terményeiket.

Hat országgal nőtt a lista

9 óra: Ismét frissült azon országok listája, amelyekben a COVID-19 vírussal fertőzött személyek száma meghaladja az 500-at, így az ezekből hazatérő román állampolgároknak kötelező módon lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk 14 napra – írja az Agerpres hírügynökség.

A hétvégén aktualizált és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján közzétett listára felkerült Chile, Lengyelország, Görögország, Törökország, Pakisztán, Ecuador és Finnország is.

Álomporos éjszakát!

8 óra 46 perc: Mesékkel készülnek a koronavírus-járványra a székelyudvarhelyi színművésznők és a polgármesteri hivatal. Az Álompor nevű kezdeményezésnek köszönhetően minden este 7 órától egy-egy mese, történet várja a Facebook-oldalukra látogatókat.

Tegnap, március 22-én Fincziski Andrea színésznő olvasott fel egyik kedvenc gyerekkori könyvéből, Bálint Ágnes írásából.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 23-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kiemelt kép: EPA-EFE/Robert Ghement