Koronavírus percről-percre: április 7., kedd

Majdnem kétszázan haltak meg

20 óra 14 perc: További 13, koronavírussal fertőzött személy halt meg, ezzel 197-re emelkedett a COVID-19 romániai áldozatainak száma, tájékoztatott kedd délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Kilenc férfiról és négy nőről van szó, közülük a legfiatalabb 44 éves, a legidősebb 93 éves volt.

Nyolcan – 5 férfi és 3 nő – Arad megyeiek voltak. A férfiak 63, 74, 55, 93, 87 évesek, a nők 44, 52, 73 évesek voltak, az elhalálozások március 28-a és április 5-e között történtek.

Az egészségügyi hatóságok járványorvos-csapatot küldtek Temesvárról Aradra, hogy az ott uralkodó helyzetet és a halálesetek kései jelentésének okát kivizsgálják.

A többi 5 beteg közül egy 81 éves férfi Szeben megyei volt, a többiek – egy 69, egy 71 és egy 83 éves férfi, illetve egy 50 éves nő – pedig Suceava megyeiek. Az ő esetükben is március 28-a és április 6-a között következett be az elhalálozás – írja az Agerpres hírügynökség.

Kesztyűs kézzel a családorvosok is

20 óra 5 perc: A Székelyudvarhelyen működő 17 családorvosi rendelő és az éjszakai, hétvégi ügyeletet ellátó Permanencia központ kapott ezúttal adományt.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a helyi Rotary Club 1800 darab egészségügyi gumikesztyűt, az ALT Technologies Transylvania adományaként 450 darab orvosi maszkot, a TopInvest támogatásának köszönhetően pedig 50 darab arcvédőt adott át a családorvosoknak a polgármesteri hivatal válságkezelő munkacsoportja.

Hétfőn a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) az általa bonyolított, a vállalkozók és magánszemélyek által felkarolt adománygyűjése és eszközbeszerzése révén 50 darab védő overállt és 500 darab négyrétegű maszkot adott át a családorvosoknak – írja közleményben a polgármesteri hivatal.

Online vizsgázhatnak az egyetemisták

18 óra 8 perc: Az egyetemi felvételit az érettségi után szervezik meg, míg a mesterképzésre vagy a doktori képzésre való felvételire a záróvizsga és a szakdolgozat megvédése után lesz – mondta kedden Monica Anisie tanügyminiszter.

Az egyetemi oktatás interneten keresztül történik a továbbiakban is, kivéve azokat a labor- vagy gyakorlati tevékenységeket, amelyek személyes jelenlétet igényelnek, utóbbiakat a szükségállapot megszüntetése után, tömbösített formában fogják bepótolni.

Ugyanakkor mindezeket a terveket felülírhatja az országos vészhelyzeti bizottság döntése – figyelmeztetett a szaktárca vezetője.

Gigel Paraschiv felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette, az egyetemi oktatóknak megvannak a képességeik és a megfelelő eszköztáruk az on-line oktatásra. Ahol lehetséges a vizsgákat is interneten keresztül bonyolítanák le, ahogy a doktori disszertációk megvédését is nyilvános bekapcsolódási lehetőséggel, és úgy, hogy az előadást az egyetem rögzítené és archiválálná, áll az Agerpres oldalán.

Csak abból érettségizel és kisérettségizel, amit már a suliban tanultál

16 óra 55 perc: A romániai koronavírus-járvány alakulásától függ, mikor kezdődik újra az oktatás. Az érettségi és kisérettségi írásbeli vizsgák júliusban lehetnek, a tételek nem fogják tartalmazni a második félév anyagát, a félévi dolgozatokban is csak azt kérhetik számon, amit március 11-ig tanultak az iskolában a tanulók.

A félévi lezáró osztályzatot minimum két jegy alapján lehet kiszámolni, ehhez hozzáadódik azoknál a tárgyaknál, ahol ez benne van a tantervben, a félévi dolgozat jegye – jelentette be kedden Monica Anisie tanügyminiszter több csatornán is közvetített élő adásban.

A vészhelyzetek országos bizottságától kapott járványügyi információk alapján leállítják a próbaérettségiket és a második, negyedik, hatodik osztályosok képességfelmérését, ahogy az olimpiászokat is.

Az óvodai, iskolai beiratkozásokat elhalasztják, ahogy a pedagógusok erre az időszakra előírt vizsgáit is, majd az oktatás újrakezdése után azonnal újra kitűzik azok időpontját. Kidolgozzák az oktatást támogató tevékenységek szabályzatát is, történjen az online, vagy más eszközök használatával.

Luminița Barcari államtitkár hozzátette, a tavaszi vakáció alatt április 4-12. között a nem egyetemi oktatásban résztvevő teljes tanügyi személyzetet pihenőszabadságra küldik. Csak az igazgatók, könyvelők és titkárok dolgozhatnak adott ideig, hogy az adminisztrációs tevékenységeket, mint a számlafizetés és a bérfejtés el tudják végezni. Nem csökkentik a fizetéseket, és nincs szó kényszerszabadságról a személyzet esetében – jelentette ki az államtitkár.

Monica Anisie miniszter megjegyezte: fontos információ, hogy a tervek megvannak, de változhatnak a vészhelyzetek országos bizottságának a döntései függvényében.

Kövesd végig!

14 óra 17 perc: Alfréd, a városháza virtuális hivatalnoka interaktív infografikáján január elejétől április 5-éig lehet követni a koronavírus terjedését a világban, miután április 3-án átlépte az egymilliós fertőzési küszöböt. A top 15 országok listáján napról napra nyomon követhető, mennyire elhúzott Kína az év elején, majd hogyan érték utol a legérintettebb európai államok, Olaszország, Spanyolország, és hogyan előztek be mindenkit az Amerikai Egyesült Államok.

Megbüntettek kijárásért?

14 óra 12 perc: A katonai rendeletek megszegéséért kiszabott bírságokat is ki lehet fizetni a ghiseul.ro platformon – közölték portál működtetői.

A platformon külön fület hoztak létre a katonai rendeletek megszegéséért fizetendő bírságoknak.

Az eljárás azért lehetséges, mert ezek a bírságok teljes egészében az állami kincstár bevételét képezik, írja az Agerpres.

A ghiseul.ro ugyanaz a felület, mint amelyen a helyi adókat is fizetni lehet. Alfréd, a virtuális hivatalnok regisztrációs útmutatóját ebben a cikkben találod.

Mi a helyzet Etéden és a megyében?

12 óra 46 perc: A prefektusi hivatal keddi tájékoztatása szerint változatlanul három a fertőzöttek száma a megyében. A harmadik személy az első (etédi) betegtől kaphatta el a vírust, akárcsak annak édesapja, akiről halála után derült ki, hogy fertőzött.

A két élő személyt továbbra is megfigyelés alatt tartják a székelyudvarhelyi kórházban. Nem nőtt a házi elkülönítésbe helyezettek száma sem (47), akik érintkeztek a fertőzöttekkel – derül ki még a közleményből. Az etédi járványügyi helyzetről itt írtunk még részletesebben.

Megyei szinten különben 272 személy van intézményes karanténban, eddig 26-an hagyhatták el azt. További 1212 személy otthoni elkülönítésben tartózkodik, eddig összesen 2802-en hagyhatták el otthonukat a házi karantén után.

A rendőrök április 6-án 615 személyt ellenőriztek otthonukban, két személyt büntettek meg 10 ezer lej értékben. A közutakon 138 esetben büntettek, 244 ezer lej összértékben (az udvarhelyszéki razziáról itt írtunk bővebben). A csendőrök további 10 esetben állapítottak meg kihágást a megyében, Udvarhelyszéket ezúttal nem említik.

Százzal több beteg az intenzíven, 360 új eset

13 óra 19 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport legutóbbi tájékoztatása óta 360 új esetet regisztráltak Romániában, így április 7-éig 4417 koronavírus-fertőzést igazoltak vissza a hatóságok az országban. Közülük három Hargita megyében található. 460 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, és 182 koronavírussal fertőzött személy haláláról számoltak be a mai napig, illetve 274 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályokon országszerte.

Az ország területén 25 379 személy tartózkodik intézményes karanténban, több mint kilencvenezer ember otthoni elkülönítésben van orvosi felügyelet alatt.

A második katonai rendelet kibocsátása óta 1700 olyan személyt helyeztek intézményes karanténba, aki nem tartotta be az otthoni elkülönítés szabályait. 57 személy pedig engedély nélkül hagyta el az intézményes karantént, esetükben újabb 14 nappal hosszabbították meg az elkülönítést.

Eddig 43 578 tesztet dolgoztak fel a hatóságok.

Rájárt a rúd Udvarhelyszékre

10 óra 11 perc: Alig néhány óra leforgása alatt a rendfenntartó hatóságok mintegy százezer lej értékben bírságoltak Székelyudvarhelyen és környékén a katonai rendeletek megszegése miatt – olvasható a Hargita megyei rendőrség honlapján.

A razzia hétfőn 12 órától 17 óráig zajlott Székelyudvarhelyen és a környező községekben összesen 49 rendőr, 10 helyi rendőr, 3 csendőr és 4 katona bevetésével.

910 személyt igazoltattak és 217 járművet állítottak meg, 62 esetben bírságoltak.

Továbbá 140 személyt ellenőriztek otthonában, közülük ketten nem tartottak magukat a házi elkülönítéshez. Őket egyenként 5000 lejre bírságolták meg, és intézményes karanténba kerülnek, amelynek költségeit (fejenként 4200 lejt) ki kell fizetniük.

Megvan a pénz a bónuszokra és a kényszerszabadságokra

10 óra 10 perc: Összesen 810 millió eurós (3.9 milliárd lej) pénzalapot különített el a kormány az egészségügyi dolgozók, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásaira, illetve egészségügyi felszerelésekre és az idősek gondozására – jelentette be hétfőn Marcel Boloș, az európai alapok minisztere.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül érintettek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében, havi 2 500 lejt kapnak a fizetésük mellé kockázati pótlékként (amiből levonódik a 10%-os jövedelemadó). Ez az összeg gyakorlatilag megegyezik Klaus Iohannis 500 eurós javaslatával.

Ezt a támogatást megközelítőleg 75 ezer egészségügyi dolgozó fogja megkapni, nemcsak az orvosok, hanem az asszisztensek és a mentőegységeken szolgálók is.

A kormány engedélyezte, hogy az érintett alapból 300 millió eurót különítsenek el a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak fizetéseire. A nevezett összeget, ha lehet, növelni fogják.

Az orvosi védő- és egyéb felszerelésekre 350 millió eurót fognak fordítani. A miniszter ennek értelmében felszólította a közegészségügyi egységeket és a helyi hatóságokat, szerezzék be a szükséges felszereléseket, a visszatérítési folyamatot az európai procedúrák szerint fogják lebonyolítani. A kormány engedélyezte a moduláris kórházak létesítését, illetve orvosi logisztikai tárolók beszerzését is.

Ezeken kívül a kormány 170 ezer csomagot állít össze személyes higiéniai termékekből, amelyeket a karanténokban, az árvaházakban, és az idősotthonokban fognak kiosztani.

Ezer szociális- és közösségi asszisztens bevonásával otthoni gondozást biztosítanak a 65 évnél idősebb emberek számára, akik otthoni elkülönítésben vannak és igénylik ezt. Mindeddig 100 ezer idős embert vettek számításba, és hamarosan elindítják a programot – mondta a miniszter. Létesítenek egy zöld telefonvonalat, amelyen a szükségben lévő állampolgárok majd igényelhetik az otthoni gondozást.

Intenzívre került a brit miniszterelnök

9 óra 29 perc: Romlott az állapota a koronavírus-fertőzött Boris Johnson brit miniszterelnöknek, így áthelyezték az intenzív osztályra, számolt be a The Guardian. Szóvivője szerint Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti majd a brit kormány élén.

A miniszterelnököt kezelő orvosok azt követően döntöttek az áthelyezés mellett, hogy a kórházba beutalt Johnson állapota a hétfői nap folyamán rosszabbodott. Az 55 éves kormányfő vasárnap került kórházba orvosának tanácsára.

Boris Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal, miután a betegség enyhe tüneteit észlelte magán. A brit miniszterelnököt a londoni St. Thomas kórházban kezelik, néhány száz méterre a Downing Street-i kormányfői rezidenciától.

Nem lesznek próbavizsgák

9 óra 11 perc: Idén nem tartják meg a próbavizsgákat, ezeket gyakorlótesztekkel helyettesítik – jelentette be hétfő késő este a Realitatea Plus televízió műsorában Monica Anisie tanügyminiszter.

A tárcavezető szerint a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulóknak szánt gyakorlóteszteket naponta mutatják be a román közszolgálati televízióban, pénteken pedig közzéteszik a javítási rácsokat is. A tanulók ezek segítségével akár maguk is képesek lesznek kiértékelni dolgozataikat, de Anisie szerint hasznos lenne, hogyha ezeket tanáraikkal is átbeszélnék. A tesztek megoldásával a gyerekek folytatják a felkészülést a vizsgára – mondta a tanügyminiszter.

A miniszter szerint a tanulók 60 százalékának van lehetősége, hogy online rendszerben vegyen részt az oktatásban. A tárcavezető kifejtette: amióta felfüggesztették a tanítást, nem vettek új leckéket, és a nem is osztályozták a tanulókat, csak az ismeretek rögzítésére került sor.

A miniszter azt javasolta a tanároknak, hogy az április 3-a és 21-e közötti vakáció idején vegyenek ki szabadságot – írja az Agerpres hírügynökség.

Újabb nyolc koronavírus-fertőzött halt meg Romániában

8 óra: így 176-ra nőtt a COVID-19 halálos áldozatainak száma, tájékoztatott hétfő késő este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Meghalt egy 78 éves, Suceava megyei férfi, egy 79 éves, Suceava megyei nő, egy 65 éves, Suceava megyei nő, egy 41 éves, Suceava megyei férfi, egy 66 éves, Suceava megyei férfi, egy 42 éves Szatmár megyei férfi, egy 66 éves Szatmár megyei férfi, és egy 83 éves, Beszterce-Naszód megyei férfi. Többségük több más betegségben is szenvedett, írja az Agerpres.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!