Koronavírus percről-percre: április 6., hétfő

Újra lesz kedden gabonavásár: a zöldségpiacon

20 óra 30 perc Április 7-től, keddtől  a Vásártér utcai piacon lehetősége lesz a gazdáknak beszerezni a különféle magos terményeket, őrleményeke, a takarmányt állataik számára. Így – a II. Rákóczi Ferenc utcai állatpiac bezárása után – ismét találkozhat a kereslet és kínálat. A városháza szavatolja a teljes zöldésgpiac területének rendszeres fertőtlenítését az árusok és a vásárlók egészségének érdekében, áll a közleményükben.

A vásárlók számára ajánlott a maszk és a kesztyű használata, az eladók számára kötelező. Vásárláskor figyelni kell a minimális 2 méteres távolság betartására – figyelmeztetnek.

Karanténba került, mert nem tudott otthon ülni

20 óra 26 perc Április 6-án, hétfőn 57 személy van a székelyudvarhelyi karanténépületekben. Köztük egy kétgyermekes kápolnási anya, akit vasárnap hoztak be a karanténba, amiért megszegte az otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályokat – olvasható a városháza honlapján.

Idén nem lesznek helyhatósági választások

19 óra 45 perc: Sürgősségi rendeletet készül elfogadni a kormány, amelynek értelmében legkésőbb 2020. december 31-éig meghosszabbítják a helyi választott vezetők mandátumát – közölte a hétfői kormányülés kezdetén Raluca Turcan kormányfőhelyettes

Meg fogják hosszabbítani a szükségállapotot

17 óra 45 perc: Meg fog kelleni hosszabbítani a szükségállapotot, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn.

A hosszabbításhoz szükséges dekrétumot a héten megszövegezik, a jövő héten pedig az államfő ki fogja hirdetni a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását.

Klaus Iohannis hétfőn megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában a COVID-19 járvány megfékezésére tett intézkedésekről. Az ülésen részt vett Ludovic Orban kormányfő és a kabinet több tagja – írja az Agerpres hírügynökség.

Valóban három fertőzés van Hargita megyében

14 óra 15 perc: Beigazolódott Borboly Csaba „jóslata”: a prefektusi hivatal hétfői tájékoztatása szerint háromra nőtt a fertőzöttek száma a megyében, a harmadik személy az első (etédi) betegtől kaphatta el, akárcsak annak az édesapja, akiről halála után derült ki. Olvass tovább!

Meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma

13 óra 25 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport legutóbbi tájékoztatása óta 193 új esetet regisztráltak Romániában, így április 6-áig 4057 koronavírus-fertőzést igazoltak vissza a hatóságok az országban. Közülük három Hargita megyében található. 

406 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, és 157 koronavírussal fertőzött személy haláláról számoltak be a mai napig, illetve 179 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályokon országszerte.

Az ország területén 23 849 személy tartózkodik intézményes karanténban, több mint 106 ezer ember otthoni elkülönítésben van orvosi felügyelet alatt.

A második katonai rendelet kibocsátása óta 1639 olyan személyt helyeztek intézményes karanténba, aki nem tartotta be az otthoni elkülönítés szabályait. 56 személy pedig engedély nélkül hagyta el az intézményes karantént, esetükben újabb 14 nappal hosszabbították meg az elkülönítést.

Eddig 40 987 tesztet dolgoztak fel a hatóságok.

156-ra nőtt az áldozatok száma

9 óra 33 perc: Újabb öt koronavírussal fertőzött személy halt meg Romániában, ezzel 156-ra nőtt a COVID-19 halálos áldozatainak száma – tájékoztatott hétfő reggel a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Meghalt egy 82 éves, Konstanca megyei férfi, és egy 72 éves, Szatmár megyei nő, egy 71 éves, Hunyad megyei férfi, egy 66 éves, Kolozs megyei nő, és egy 70 éves, Bihar megyei férfi

Mindannyian több más betegségben is szenvedtek – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Kényszerszabadság a közszférában?

8 óra 22 perc: Nincs szó arról, hogy kényszerszabadságra küldenék a pedagógusokat – jelentette ki vasárnap este a Romania TV műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

„A tanároknak meg kell tartaniuk az órákat online platformokon, a médián keresztül, bármilyen módszert fel kell használniuk, hogy tanítsák a gyerekeket, hogy ne kelljen elhalasztani az iskolai évet” – mondta Orban.

A kormányfő szerint folyamatban van egy elemzés, hogy az állami alkalmazottakat lehet-e, ha lehet kiket és hogyan, kényszerszabadságra küldeni – közölte az Agerpres hírügynökség.

Maszkkal vagy nélküle?

8 óra 8 perc: A járvány elején világszerte az volt a közvélekedés, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek részben a maszkhiány volt az oka, prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása, írta Raed Arafat államtitkár vasárnap egy Facebook-bejegyzésében.

Az utóbbi időben azonban egyre több nemzetközi hatóság ajánlja a maszkok használatát nyilvános helyen, mivel a tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust.

Köztudott, hogy nem igazán lehet egészségügyi maszkokat vásárolni a piacon, ezért más alternatív megoldásokat is számításba lehet venni, például egyre többen kezdenek el otthon készíteni maszkokat maguknak. Az államtitkár azonban arra figyelmeztetett, ha ezt az opciót választanánk, akkor minden használat után mossuk ki a maszkot, és fertőtlenítsük őket vasalással.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.