Koronavírus percről-percre: április 4., szombat

Még egy hónappal hosszabbítanák a szükségállapotot

19 óra 00 perc: Március 16-án rendelte el Klaus Iohannis államfő a szükségállapotot harminc napra. Úgy fest, nagy a valószínűsége annak, hogy ez hosszabbodni fog, mondta el Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár a Digi 24 televíziónak adott nyilatkozatában szombaton. A szükségállapotot még egy hónappal hosszabbítanák, a döntés vélhetően jövő héten születik majd meg, egészítette ki válaszát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte meddig tarthat Romániában a koronavírus-járvány előidézte kritikus állapot, azt válaszolta, nehéz megjósolni, nagyban függ attól, miként alakul a helyzet, de ha el is kezd csökkenni az új esetek száma, egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat, így május vége előtt nem lehet az intézkedések lazítására számítani.

COVID-19 fertőzött volt az elhunyt etédi

15 óra 35 perc: Szombaton megerősítette a Hargita megyei prefektúra, hogy az Etéden szerdán elhunyt személy (az első fertőzött édesapja) is koronavírus-fertőzött volt, igaz, a halálát szívinfarktus okozta. Ezzel kettőre nőtt a COVID-19-cel fertőzött esetek száma Hargita megyében. Ennek következtében öt személyt a családból és további 40 személyt helyeztek házi elkülönítésbe. Az elhunyt fiát megfigyelés alatt tartják az udvarhelyi kórházban.

További Hargita megyei adatokért ide kell kattintani.

Kiadták a hetedik katonai rendeletet

15 óra 15 perc: Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be szombat délután 2 órai sajtótájékoztatóján Marcel Vela belügyminiszter, aki aláírta a 7. számú katonai rendeletet.

Mit tartalmaz a rendelet? Itt megnézheted.

Sokan átlépték a határt tegnap óta

13 óra 44 perc: Mintegy 15.400 személy érkezett Romániába az elmúlt 24 órában, közülük 10.100-an a Magyarországgal közös határátlépőkön keresztül – írja az Agerpres hírügynökség.A közlemény szerint az utóbbi 24 órában több mint 25.000 román és külföldi állampolgár lépte át az államhatárt, közülük mintegy 15.400-an belépésre, 9.600-an kilépésre jelentkeztek. Ugyanakkor több mint 11.000 járművet regisztráltak a határátkelőknél, 4.000-et a belépési, 7.000-et a kilépési oldalon.

A Magyarországgal közös átkelőknél mintegy 14.100-an jelentkeztek ellenőrzésre, 10.100-an a belépési oldalon.

A határrendészet felhívja a figyelmet, lassítja a határon való átlépést, hogy a szokásos ellenőrzés mellett a közegészségügyi igazgatóság képviselői járványtani ellenőrzést is végezhessenek, ugyanakkor az országba belépőknek ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot. Mindezek lebonyolítása után az országba belépő autókat a rendőrség és csendőrség képviselőiből álló egységek elkísérik azon településig, ahol a hazatérteknek karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk.

Az elmúlt időszakban növelték az ország határain szolgálatot teljesítő határrendészek számát, naponta mintegy 4.500-an dolgoznak – jegyzi meg a közlemény.

A határrendészet tájékoztatása értelmében az elmúlt 24 órában 29 illegális tettet (kilenc bűncselekményt és 20 kihágást) észleltek a határátkelőknél meg a zöldhatáron, és 17.900 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba. Az észlelt kihágásokért összesen 13.300 lejre róttak ki bírságot.

Közel 450 új fertőzött van az országban

13 óra 29 perc: Jelentkezett az április 4-ei adatokkal a Stratégiai Kommunikációs csoport. Itt vannak a mai számok.

430 személlyel emelkedett a fertőzöttek száma a legutóbbi közlés óta, így jelenleg 3.613 igazolt beteg van az országban. 329 személyt engedtek ki eddig a kórházból, ebből 48-at tegnap óta. 25-en haltak meg az elmúlt 24 órában, összesen eddig Romániban 141 beteg vesztette életét a vírusban.

Jelenleg 15.252-en vannak intézményes karanténban, és 113.449-en házi elkülönítésben. Eddig 36.092 tesztet végeztek el.

Újabb katonai rendeletet jelenthetnek be

12 óra 55 perc: Ma délután két órakor sajtókonferencián jelenthetik be a 7-es számú katonai rendeletet. A sajtótájékoztatón jelen lesz Ion Marcel Vela belügyminiszter, valamint Bogdan Despescu és Raed Arafat államtitkárok.

A mai sürgősségi tanácskozáson Ludovic Orban miniszterelnök és Marcel Vela belügyminiszter többek közt arról is tárgyaltak, hogy akik holnaptól átlépik a határt Románia felé, kötelezően házi karanténban kell vonuljanak. Aki ezeket megszegi, intézményes karanténba kerül.

Beszéltek a kórházakban dolgozó orvosok biztonságának megerősítéséről, valamint arról a 400 darab lélegeztetőgépről, amelyet korábban megrendelt az állam, de még nem érkeztek meg. A jelenleg műszakilag hibás, mintegy 80-100 darab lélegeztetőgép javításairól is szó esett.

Illetve a nagylaki határátkelőn újabb határátlépési ellenőrző pont felállítását is tervezik.

Stadionban kezelik a betegeket

12 óra 48 perc: A Borussia Dortmund labdarúgó-együttes stadionja, a Signal Iduna Park átmenetileg a COVID-19-cel fertőzött betegek kezelési központjává alakult át.

Mint ismert, a német labdarúgó-bajnokságot április 30-ig felfüggesztették.

,,Stadionunk a város szimbóluma, szerkezetileg és adottságainak köszönhetően pedig egy tökéletes hely, ahol a segíthetünk a fertőzött, illetve a fertőzésgyanús betegeken, azokon, akik légzési nehézségekkel küszködnek, vagy egyéb komplikációk lépnek fel az egészségük romlásában. Kötelességünk is segíteni ebben a harcban’’ – nyilatkozta Hans Joachim Watzke, a klub ügyvezetője a bvb.se-nek.

Németországban 91.159 koronavírussal fertőzött személyt tartanak számon, az elhunytak száma 1275.

Kötelező lesz a maszk használata

10 óra 9 perc: A készenléti felügyelőség rendelete szerint Galac megyében hétfőtől, április 6-tól kötelező lesz a maszk használata. Az intézkedés a COVID-19 terjedésének lassítását szolgálja.

A maszk nem kell kötelezően orvosi legyen, a lakosság használhat szövetből készült maszkot, de megfelel egy sál is, vagy bármi, ami eltakarja a szájat és az orrot.

Azok a személyek, akik közterületen nem tartják be ezt a rendeletet, büntetésre számíthatnak.

Keresztúr is nagy harcot vív a járvány idején

9 óra 57 perc: A Székelykeresztúri Polgármesteri Hivatal egy közleményben hívta fel a város, illetve a környező települések lakóinak figyelmét, hogy javaslataikkal keressenek megoldást több, a járvány által okozott problémára.

Hogy mik ezek, és milyen megoldásokat vezetnének be, itt találod.

A lakosság észrevételeit, javaslatait továbbra is várják az office@keresztur.ro email címre, valamint minden kedden 10 órától, illetve péntekenként 11 órától a Vox FM rádióban hallgatói kérdésekre is válaszolnak a hivatal munkatársai.

Recept családorvosi látogatás nélkül?

8 óra 34 perc: Kíváncsi vagy rá, hogyan változott meg a családorvosi ellátás? Hogyan írnak ártámogatott receptet? Mi lesz a kisbabák ellátásával? Csáki Mária mesélt a portálunknak róla, a teljes cikket itt találod.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!