Koronavírus percről-percre – április 30., csütörtök

Ne ünnepeld csoportosan a majálist!

22 óra 33 perc A szükségállapot alatt továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás, ez alól a majális és a csoportos piknikezések sem kivételek, írja Facebook-oldalán a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség.

Arra kérnek otthon, családtagjaink körében ünnepeljük az ünnepet. A belügyminisztérium utasítása szerint a nemzeti rendőrség, a helyi rendőrség, a csendőrség, a katonaság és minden ide tartozó rendfenntartó hatóság felügyelni fogja a piknikezésre lehetőséget biztosító helyeket.

Ugyanakkor a tarlóégetés és egyéb növényi hulladékok égetésének veszélyeire is felhívják a figyelmet az utóbbi időben elszaporodott tűzesetek kapcsán. Ez ugyanis az emberi egészségre és a környezetre káros anyagok kibocsájtását eredményezi.

A környezetvédelemről szóló 195/2005-ös kormányrendelet 96. cikkelyének 9. pontja kimondja, hogy amennyiben a kompetens hatóság beleegyezése nélkül avart, cserjét, nádat, lágyszárú növényzetet vagy tarlót égetnek, az kihágásnak minősül, és magánszemélyek esetében 3000-től 6000 lejig, jogi személyek esetében pedig 25.000-től 50.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A székelyudvarhelyi 257/2019-es helyi tanácshatározat kimondja, hogy azon növényi hulladékok égetése, amelyek a zöldövezetek megtisztításából maradtak vissza, illetve a fák és bokrok égetése is kihágásnak minősül, és fizikai, valamint jogi személyek esetében egyaránt 1.500-3.000 lejig terjedő pénzbírságot von maga után.

22 óra 15 perc Újabb hat koronavírus-fertőzött elhalálozását jelentette csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), ezzel 711-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. Öt férfi és egy nő elhalálozásáról számoltak be, ők 46 és 84 év közöttiek voltak. Mind a hat áldozat Suceava megyei volt. Meghalt egy 84, egy 83, egy 46, egy 65, és egy 69 éves férfi, és egy 66 éves nő.

Valamennyien más betegségekben is szenvedtek – írja az Agerpres hírügynökség.

Több mint 30 ezer jelentkező az újra működő IMM programba

22 óra 17 óra 30 percig 34.496 kis- és középvállalkozó jelentkezett az IMM Invest programba – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Florin Cîţu pénzügyminiszter, és hozzátette: ezek közül 1690 iratcsomóját már átküldték a partnerbankokhoz.

A tárcavezető úgy véli: az első finanszírozási szerződéseket akár már jövő héten aláírhatják.

Ludovic Orban miniszterelnök közölte: a kormány hasonló csomagot készül felajánlani a nagyvállalatok számára is.

Kedd reggel kilenc órától ismét működik az IMM Invest Románia platform – írja keddi közleményében
a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Országos Alapja (FNGCIMM). Az első félórában több mint 6200 felhasználó regisztrált, és 2600-an már véglegesítették a beiratkozási procedúrát. Felhívják a figyelmet arra, hogy bár a platform optimális körülmények között működik, előfordulhat, hogy a felhasználónév és a jelszó elfogadására rövidebb ideig várni kell.

Technikai okokból késhetnek az IMM Invest üzenetei abban az esetben, ha a jelentkező a yahoo, vagy a freemail.hu e-mail szolgáltatókat használja, de az alap képviselői szerint ez nem befolyásolja a folyamatot. Ugyanakkor kérik a felhasználókat, ellenőrizzék, hogy a szerver visszajelzései nem kerültek-e a levélszemét mappába. Nem szükséges a levél többszöri újraküldése – hangsúlyozzák az FNGCIMM képviselői.

Ugyanakkor arra kérik a felhasználókat, hogy nagy figyelemmel, hibátlanul töltsék ki a jelentkezési lapot és a felelősségnyilatkozatot, ennek érdekében alaposan tanulmányozzák a kitöltési útmutatót. Ha nehézségeik támadnak, a jelentkezők segítséget kérhetnek az imminvest@fngcimm.ro e-mail címen.

Az FNGCIMM nyújtotta garancia a hitel értékének legfeljebb 80%-a lehet, de nem haladhatja meg a 2,5 millió eurót kedvezményezettenként. A garanciát, jóváhagyott finanszírozásra, a partnerfinanszírozó intézmények kérésére adják, a finanszírozó által bemutatott dokumentumok elemzése alapján – számol be az Agerpres.

A kő marad, de jelentkezz, ha fáj a fogad

Az aeroszolt képező műveleteket nem végezhetik a fogorvosok a járvány idején, de hogy mivel, mikor és hogyan jelentkezhetsz sürgősségi fogászati eljárásra, itt elolvashatod.

Védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket kapott a Caritas

15 óra 45 perc: Megérkezett a Magyar Kormány védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket tartalmazó adománya a négy erdélyi római katolikus egyházmegye Caritas szervezetei számára.

Az egyhavi szükségletet tartalmazó rakományt a Gyulafehérvári Caritas csíkcsomortáni raktárába tették le, innen kerül ki a szatmári, nagyváradi és temesvári Caritas szervezetek ellátóintézményeibe és szolgáltatásaihoz.

Összesen 24.750 maszk, 528 pleximaszk, 2.257 védőruha, 139.400 gumikesztyű, 7.400 cipőhuzat, 940 liter kézfertőtlenítő és 461 liter felületfertőtlenítő érkezett – áll a Caritas szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Nincs új fertőzött a megyében

15 óra 15 perc: Húsz személy esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés eddig Hargita megyében – jelenti a prefektusi hivatal hírlevélben. Az országos statisztikában 13 órakor még 22 személy állt, a közlemény szerint ismét téves adatokat közölt a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A húsz személyből eddig hetet gyógyultnak nyilvánítottak, egy személy meghalt, 12-en vannak a csíkszeredai és udvarhelyi kórházakban orvosi megfigyelés, kezelés alatt.

Április 30-án délben a 297 intézményes karanténban lévő személyről jelentett a prefektusi hivatal, 384-en hagyták el azt a járvány kezdete óta. 281-en vannak házi elkülönítésben és 4623-en fejezték már be a 14 napos időszakot. A rendőrök három konvojt kísértek, 13 járművel 76 személy érkezett karanténba.

Udvarhelyen 83 személy van jelenleg intézményes karanténban, tegnap még 75 volt.

Háromszáz alatt az új fertőzöttek száma

13 óra 50 perc: Közölte az országos adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport, amely szerint április 30-án, csütörtök délig összesen 12.240 koronavírusfertőzésnél tartunk Romániában, ebből 262-t diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. 4.017-en meggyógyultak, 695 személy hunyt el a fertőzés következtében. Az intenzív osztályokon 221 páciens fekszik.

Hargita megyéből 22 fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok.

Intézményes karanténban 12.053, házi elkülönítésben 22.229 személy tartózkodik. 175.374 tesztet végeztek el országszerte.

A vakáció alatt működhetnek a bölcsődék?

12 óra 24 perc: Kilátásba helyezte szerda este a munkaügyi miniszter, hogy engedélyezhetik a nyári vakáció ideje alatt a bölcsődék működését és az iskola utáni (after-school típusú) foglalkozásokat, de csökkentett létszámmal.

Violeta Alexandru azt mondta, még nem született döntés a gyermekes szülők helyzetével kapcsolatban, de valószínűleg meghosszabbítják a tanévzárásig, azaz június 12-éig annak az intézkedésnek a hatályát, miszerint az iskolai oktatás szüneteltetésének idején a 12 éven aluli gyerekükre felügyelő szülők megkapják fizetésük 75 százalékát.

A tárcavezető rámutatott, a nagyobb kihívást a kisebb gyerekek felügyeletének megoldása jelenti a nyári vakáció idején. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos lehetőségeket is fontolgatják, de erről sem született még végső döntés. Mérlegelik többek között, hogy támogatást nyújtsanak bébiszitter alkalmazására vagy engedélyezzék a bölcsődék, iskola utáni foglalkozások újraindítását, de csökkentett létszámmal és szigorú óvintézkedések betartásával – írja az Agerpres.

Közelít a hétszázhoz az áldozatok száma

11 óra 47 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint elhunyt két Bákó megyei férfi, ezzel 695-re emelkedett a koronavírus fertőzés következtében elhunytak száma az országban. Az 51 és 71 éves férfiakat más betegségekkel is kezelték.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!